A controlling alrendszer helye a szervezetben 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Belső kontrollok, belső ellenőrzés aktuális kérdései
Advertisements

A kontrolling alapjai:
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A tervezés mint menedzsment funkció
Kisvállalkozások TERVSZERŰ IRÁNYÍTÁSA Előadó: Véry Zoltán KisVall2005.hu.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
A Controlling helye az R&M Hungary-ben
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Szervezeti formák.
A vállalat szervezete.
KÖZGAZDASÁGI SZERVEZETTIPOLÓGIA
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Szervezet, információs rendszer. Az információs rendszer és a szervezet illeszkedése Mi szervezet? Az egyszerű struktúra Funkcionális felépítés Termék.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
KONTROLLING.
Divizionális (divíziós) szervezet
A kontrolling rendszer szervezeti és humán vonatkozásai
Készítette: Csató Csilla (DVI3UH)
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Kontrolling házi dolgozat
Logisztikai kontrolling
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
A CONTROLLING MINT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
Szolgáltatási tevékenység controllingja Az outsourcing, mint értékteremtő folyamat.
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
II. Logisztikai tervezés
A diákat készítette : Matthew Will
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
1 A Controlling belső kommunikációja A controlling rendszer bemutatása Ulveczki Péter controller
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Munkavédelem és controlling
Bevezetés a Controllingba
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Vállalkozásmenedzsment I.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
OUTSOURCING Lehetőségek a vállalat építésben
Gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
SEEM alapok.
A STRATÉGIA KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB SZEMPONTJAI
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Kontroller.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

A controlling alrendszer helye a szervezetben 1. Controlling szervezeti megoldások A controlling alrendszer helye a szervezetben 1. A controller arról gondoskodik, hogy a vezetők gyakorolhassák a controlling funkciót. Controlling szolgálat, tervezés kontroll, vezetési szolgáltatás, közgazdasági osztály – ezek a legtalálóbb megnevezései annak a szervezeti egységnek, amelyben a controllerek dolgoznak. A controllerek felelőssége alapvetően a vállalat egészének tevékenységére kiterjed. Ennek érvényesülését szolgálja az a bevett gyakorlat, hogy a vezető controller részt vesz a vállalat felsővezetésének munkájában. A nagyobb angolszász vállalatoknál ezt a funkciót többnyire a gazdasági igazgató veszi át, aki a controllingnak és a treasurynek is a vezetője.

A controlling alrendszer helye a szervezetben 2. Controlling szervezeti megoldások A controlling alrendszer helye a szervezetben 2. Kis szervezetek esetében a controlling tevékenységet külső szereplők (tanácsadók) is elláthatják. Mivel a vonalbeli vezetőknek leginkább a stratégiai és operatív irányítás kérdéseivel kell foglalkozniuk, nagyon hamar szükségessé válik az önálló controlleri szolgáltatás. A controlleri tevékenység oly sok területet fed le, hogy annak decentralizálása és ennek megfelelően a controllerek specializációja már a közepes méretű vállalkozások esetében is szükséges lehet. Ez egyenesen következik a controllerek felhasználóorientált és helyzetfüggő belső tanácsadó tevékenységéből.

A controlling alrendszer helye a szervezetben 3. Controlling szervezeti megoldások A controlling alrendszer helye a szervezetben 3. A decentralizált controllerek néhány példája: leányvállalati controller; marketing és értékesítési controller; gyári (üzemi) controller; logisztikai controller; kutatás-fejlesztési controller. A decentralizált controllerek függelmi felettese rendszerint az egység-, illetve szakterületi vezető, de függelmi viszony a központi controlling szervezethez is köti őket. Balogh Zoltán controlling.nyf@freemail.hu 2005. november 2. 3. oldal

A controlling szervezeti feldarabolódása Controlling szervezeti megoldások A controlling szervezeti feldarabolódása A szervezet nagysága a controlling szervezeten belüli feldarabolódását is eredményezheti, elsősorban a vezetői rivalizálás eredményeképpen. ha a tervezés folyamatának egységes háttere megbomlik, és például a pénzügyi és számviteli tervezés elválik egymástól, akkor funkcionális feldarabolódásról beszélünk, ha a szervezet egyes egységeinek a különválása következik be (lásd Divizionális szervezet kialakítása), akkor szervezeti feldarabolódásról beszélünk. A feldarabolódás a controlling rendszer és közvetve a vállalati hatékonyság romlását eredményezi. Abban az esetben, ha mind a két típusú feldarabolódás bekövetkezik a szervezeten belül, akkor következik be a legnagyobb hatékonyságveszteség.

Pénzügyi számvitel Szervezeti elhatárolás Az elszámolás eszköze, Múltorientált, visszatekintő, Külső előírások motiválják, Tényszámokat regisztrál, Megismer, tudomásul vesz, Csak értékadatokat használ.

Vezetői számvitel Szervezeti elhatárolás A vezetés eszköze, Jövőorientált, előretekintő, Profitképzés, a siker motiválja, Tervszámokat előír, ezzel irányít, Változtatni kíván, intézkedéseket indukál, Terv-tény eltérés várható.

Vezető vs. Pénzügyi számvitel Szervezeti elhatárolás Vezető vs. Pénzügyi számvitel

Belső ellenőrzés Szervezeti elhatárolás Célja: Szabályszerűség Biztonság Gazdaságosság Feladata: -a rendszer kimeneteinek ellenőrzése (felülvizsgálják a könyvelés valódiságát, teljességét és szabályszerűségét) -a rendszer működésének ellenőrzése (számlázás, raktározás, beszerzés, informatika stb.)