főosztályvezető-helyettes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Pályázatírás módszertana
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

főosztályvezető-helyettes Felnőttképzési programok a HEFOP-ban Dr. Fedor Mihály főosztályvezető-helyettes NFÜ HEP IH

Az IH feladatai Az IH felelős a rábízott operatív programok (HEFOP, EQUAL KK, TÁMOP és TIOP) és projektek szakmai és pénzügyi irányításáért, a kitűzött célok megvalósításáért; az OP-k szakmai előrehaladásának nyomon követésért és szabályszerű végrehajtásáért; az operatív programot érintő értékelési tevékenység lefolytatásáért; az operatív program monitoring bizottságának működéséért; a benyújtott pályázatok/projekt javaslatok támogatási döntéseinek meghozataláért; más szervezetekre, testületekre, munkacsoportokra delegált feladatok ellátásának folyamatos ellenőrzéséért.

A HEFOP zárásával kapcsolatban felmerülő legfontosabb IH feladatok A megvalósítás alatt álló HEFOP és EQUAL projektek hatékony szakmai és pénzügyi lebonyolításának elősegítése, felügyelete; Abszorpciós beavatkozások végrehajtása; A befejezett programok értékelése; A HEFOP és az EQUAL Közösségi Kezdeményezés lezárása együttműködésben az Európai Bizottsággal.

II. NFT I. és a HEFOP Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT): a Strukturális Alapok támogatásainak felhasználására készített stratégiai dokumentum, amelynek átfogó célkitűzése az EU átlaghoz viszonyított jövedelemkülönbség csökkentése. Az NFT részcéljai: a gazdaság versenyképességének javítása, a humán erőforrások jobb kihasználása, a környezet javítása és a kiegyensúlyozott regionális fejlődés elősegítése. Magyarország öt (NFT) operatív programja közül a Strukturális Alapok forrásaiból a Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program (HEFOP) részesedik a legnagyobb mértékben. A HEFOP költségvetése 191 milliárd forint.

A program stratégiája négy prioritás mentén valósul meg: 1. prioritás: Aktív munkaerő-piaci politikák támogatása 2. prioritás: A társadalmi kirekesztés elleni küzdelem a munkaerőpiacra való belépés segítésével 3. prioritás: Az egész életen át tartó tanulás támogatása és az alkalmazkodóképesség javítása 4. prioritás: Az oktatási, szociális és egészségügyi infrastruktúra fejlesztése

III. HEFOP számokban Mutató HEFOP IH által támogatott projektek száma 2693 darab IH által megítélt támogatás összege ~199 Milliárd Ft Hatályos szerződéseink száma 2463 darab Hatályos szerződések támogatási összege ~197 Milliárd Ft Hatályos szerződések teljes költségvetése ~211 Milliárd Ft Eddig kifizetett támogatás ~156 Milliárd Ft

IV. Felnőttképzés a HEFOP-ban – HEFOP 3.5 „A felnőttképzés rendszerének fejlesztése” intézkedés (több intézkedés keretében is megjelennek felnőttképzéssel kapcsolatos elemek - 2.2; 2.3; 3.2; 3.4 intézkedések) Az intézkedés átfogó célja az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek kiterjesztése és javítása a felnőttképzés támogatása révén, beleértve az e-tanulást is. A gazdasági változásokkal lépést tartó rugalmas képzési rendszerre van szükség, amely képes figyelembe venni a folyamatosan növekvő számú, a képzési programokban részt vevő felnőttek igényeit.

Kiemelt jelentőséget kap a rugalmas tanulási rendszer, ami a moduláris képzést, az előzetesen megszerzett tudás felmérését, a bizonyítványokat, a portfoliót és az elektronikus tanulási környezetet jelenti. A tanulási módszerek, a metodika a különböző programoktól, lehetséges kvalifikációktól, a tanulás szintjétől, stb. függnek. Annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű személyek számára biztosítani lehessen a felnőttoktatási és felnőttképzési lehetőségekhez való hozzáférést, az intézkedés támogatja ezen célcsoportok speciális igényeihez igazított tananyagok és képzési módszerek kifejlesztését.

A 3.5 intézkedés tartalma Az intézkedés keretében három központi programot és egy (kétszer meghirdetett) pályázatot indítottunk: Név Kedvezményezettek köre Támogatási összeg 3.5.1 Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása – központi program NSZFI, FSZH, RKK 4 301 millió Ft 3.5.2 Intézményhálózat kialakítása a hátrányos helyzetű felnőttek digitális oktatásának és szakmai képzésének támogatására és foglalkoztatásuk elősegítésére – központi program Apertus KA 589 millió Ft 3.5.3 Lépj egyet előre – központi program FSZH 4 816 millió Ft 3.5.4 A felnőttképzés hozzáférésének javítása a rendelkezésre álló közművelődési intézményrendszer rendszerszerű bevonásával non-profit szervezetek, önkormányzatok, közhasznú társaságok, RKK-k 1 515 millió Ft Összesen - 11 221 millió Ft

V. HEFOP 3.5.1 – központi program Áttekintés: „Nehézkes indulás” – 2005. májusában útjára indult a program: a feladatok összetettsége, a 11 tagú konzorciumi formával együtt járó szervezési többletfeladatok, továbbá az igen jelentős adminisztrációs terhek mind a kedvezményezettek, mind a támogatói oldalon nehézségeket, időbeli csúszásokat jelentettek; 2006. második felére sikerül a program hátterét normalizálni – költségvetési problémák megoldódnak, azonban a külső tényezők (SZVK-k kiadásának csúszása) továbbra is nehezítik a megvalósítást; 2006. év végén feladatbővülés – általánosan hozzáférhető nyelvoktató programok kidolgozása, kísérleti képzések;

2007. közepén újabb feladatbővülés - tananyag-fejlesztési és tanár-továbbképzési alprogram kibővítése (e-learning fejlesztések), illetve „Minden Tanulás” televíziós műsorsorozat keretében a program eredményeinek országos elterjesztése jóváhagyásra kerül; Jelenlegi kihívás – a program abszorpciójának növelése érdekében szükséges beavatkozások megtétele – új feladatok támogatása (képzés, programfejlesztés).

Összegzés A Kedvezményezettek által vállalt feladatok a hatályos szerződésben rögzített ütemezés szerint teljesülnek/teljesültek; A KSZ által lefolytatott időközi ellenőrzések alapján a Kedvezményezettek által elvégzett munka jónak tekinthető (a program értékelésére 2008. második felétől kerül sor); Kiemelendő a konzorciumvezető operatív munkatársai által elvégzett szervezési és koordinációs munka.

Köszönöm a figyelmüket! További információ: www.nfu.hu www.hefop.hu