Kereskedelmi levelezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Meglévő előfizetés meghosszabbítása a Vodafone Online Shopban
14. tétel.
Az ajánlat hj.
Általános áruismeret Termékfelelősség
Elektronikus kereskedelem
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Üzletkötés Nagy-Britanniában
Hogyan bírjuk rá vevőinket, hogy pontosan fizessenek?
Marketing Mészáros Judit Renczes Ágoston Adatbázis
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Forfaiting (forfetírozás)
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
Távollevők között létrejött szerződések
fajtái, formai és tartalmi követelmények
munkakör a tanirodai gyakorlatban
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
Gyakorlás.
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A fogyasztók tájékoztatása
Versenyjog és fogyasztóvédelem
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Az első vásárláskor megadott címmel – mint felhasználónévvel – és az ott megadott jelszóval kell belépni a vásárlói háttérirodába.
E-beszerzés Bravo csoport.
Követelésvásárlás az eladó és vevő szemszögéből A múltkor sokkal kedvezőbb árat kaptam…
Elektronikus kereskedelem
DPR kiadványok tervezése, kivitelezése
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. e-BUSINESS FAIR BUSINESS Megbízható elektronikus kereskedő.
Karbantarthatóság, megközelíthetőség Ajánlati felhívás, műszaki specifikáció BME: ELŐADÁSSOROZAT Veszely Károly Mobil: ; +
Levelezési alapismeretek
FOE Regionális Tanácskozás
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
LEADER közbeszerzési tájékoztató
Garantált megbízhatóság akár 25 évig LCS garanciarendszer.
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.

ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Adatvédelmi alapelvek
Adatmodellezés (Példa) 1 / 26. Adatmodellezés (Példa) 2 / 26 Gáspár Bencéné Dr. Vér Katalin nyomán Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Adatmodellezés.
Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, -
Levelezési alapismeretek
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
1 Business marketing. 2 3 kevesebb, de nagyobb vevő szoros eladó-vevő kapcsolat származtatott kereslet rugalmatlan kereslet ingadozó kereslet versenytárgyalás.
SZOLGÁLTATÁS SZERVEZÉSI IRODA SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉS FOLYAMATA KÉSZÍTETTE: IFKOVICS KÁLMÁN KUCZORA ATTILA.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
Munkajogi ismeretek.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Röviden a közbeszerzésről
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
FÜGG: AZ ÁRU JELLEGÉTŐL, ÉRTÉKESÍTÉSI MÓDTÓL
Előzetes piaci konzultáció
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Vásárlás az interneten
Értékesítési oktatás Előadó: [Név].
Előadás másolata:

Kereskedelmi levelezés Kereskedelmi (üzleti) levelezés: az adásvételi folyamatokkal kapcsolatos levelezés A kereskedelmi kapcsolatok - beleértve a szerződéskötést is - szóban is létrejöhetnek, csupán a számlát kell kötelezően írásban kiállítani. A szóbeli üzletkötés azonban számos félreértéssel és kockázattal jár, amely akár hosszan elnyúló jogvitákhoz is vezethet. Ezért az üzleti megállapodásokat célszerű írásban is rögzíteni. A levél legfontosabb jellemzője, hogy pótolja a személyes érintkezést és a kijelentések, nyilatkozatok, vállalások bizonyítékául szolgál, amely végigkísérheti az adásvétel teljes folyamatát: az adásvételt megelőző piacfelméréstől a teljesítésen át a leszállított áru kiegyenlítéséig, az esetleges reklamáció megnyugtató rendezéséig.

A kereskedelmi ügylet folyamata

A kereskedelmi levelezés szakaszai A kapcsolat megteremtését szolgáló levelek érdeklődés tájékoztatás ajánlatkérés ajánlat Az adásvételi megállapodás iratai megrendelés megrendelés visszaigazolása adásvételi, szállítási szerződés A teljesítéshez kapcsolódó dokumentumok szállítási értesítés számla fuvarlevél A teljesítés zavarai akadályközlés reklamáció Az érdeklődő és a tájékoztató levelek nem jelentenek jogi kötelezettséget, ennek egyér­telműen ki kell derülnie a levélből. A szövegezés ne adjon alkalmat félreértésre, ne lehessen ajánlatnak vagy megrendelésnek tekinteni.

Ajánlatkérés A vevő vásárlási szándékát az ajánlatkérés fejezi ki. Az ajánlatkérő levél tartalma: hivatkozás a levélírás előzményeire (az eladó tájékoztató levelére, korábbi üzleti kapcsolatra, hirdetésre stb.) a vásárolni kívánt termék vagy szolgáltatás megnevezése, jellemzőinek megadása (mennyiség, minőség, műszaki paraméterek, szállítási feltételek stb.) Az ajánlatkérés nem jár jogi következményekkel, vagyis az ajánlatkérőt nem terheli vásárlási kötelezettség.

Ajánlat A vevő ajánlatkérésére az eladó meghatározott, konkrét terméket, szolgáltatást ajánl, konkrét feltételekkel. Az ajánlat lehet: lejárat nélküli kötelező ajánlat. kötelezettség nélküli, kötelező érvényű ajánlat a lejárat megjelölésével (pl. a készlet erejéig) Egy ajánlatot általában 30 napig szokás tartani, addig érvényes. Ha a vásárolni szándékozó ez alatt az idő alatt megrendeli a kívánt terméket vagy szolgáltatást, az ajánlatban rögzí­tett feltételek szerinti teljesítésre kötelezi az ajánlattevőt. Az ajánlat abban az esetben lehet az eladóra nézve kötelezettség nélküli, ha ezt a levelé­ben egyértelműen megfogalmazza. Direct mail, kéretlen ajánlat: nem előzi meg sem érdeklődés, sem ajánlatkérés, a cégek különböző címjegyzékek, adatbázisok alapján ismeretlenül keresik meg a vásárlókat.

Megrendelés A megrendelés a vevő vásárlási szándékának egyértelmű kinyilvánítása az eladóval egyeztetett feltételek szerint. Ebben tételesen és részletesen fel kell sorolni: a megrendelt áru pontos megnevezését, minőségét, mennyiségét, árát, az esetleges kedvezményeket, a szállítás határidejét, az esetleges részszállítások ütemezését, az áru csomagolási módját, és/vagy egyéb igényeket, a szállítás körülményeit, a teljesítés helyét, a fizetési feltételeket: az árkiegyenlítés módját, határidejét stb., mindazokat az egyéb körülményeket, amelyekben az ajánlati tevékenység során a felek megállapodtak. A megrendelés a benne foglalt áru megvásárlására kötelezi a vevőt.

A teljesítés zavarai Ha valamelyik fél nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét, szerződésszegést követ el, melynek esetei lehetnek: Az eladó részéről: késedelmes teljesítés mennyiségi vagy minőségi hiányosság A vevő részéről: fizetési késedelem A különféle reklamációval, kifogással kapcsolatos levelek megfogalma- zásakor és megválaszolásakor különösen ügyelnünk kell a közlés udva- rias stílusára. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy tisztázzuk a helyze- tet, részletezzük a körülményeket, és egyértelműen közöljük elvárásai- nkat.