Témakört érintő legfontosabb előírások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Advertisements

Az új épületenergetikai szabályozás
Dr. Grónai Éva főosztályvezető főorvos
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO
A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Bontási munkák előírásai
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Munkahelyi egészség és biztonság
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
3. tétel.
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
Munkavédelmi előírások az építőiparban
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A munkahelyek szociális létesítményei
Kiürítés a valóságban és a papíron
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkavédelem 1. tétel.
6. tétel.
17. tétel.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
4. ELŐADÁS ▼ Zsaluzatok tervezésére, építésére és bontására vonatkozó előírások, beton és vasbeton munkák, előregyártott elemek készítése és összerelése,
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
Az új OTSZ-ről Kiürítés
BME.-KJK. MTK TANTÁRGY MEGNEVEZÉSE: LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEK MUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEI I. FÉLÉV 2014.
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
Munkavédelem, munkaárok dúcolatok
BME.-KJK. MTK Első előadás: ▼ Létesítési folyamat általános követelményekkel kapcsolatos anyagrész 2015.
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
Építési jog 2015.március 6. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
„A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia február 1. A munkabalesetek vizsgálata a évtől hatályos előírások szerint.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Tűzvédelmi Szabályzat
Munkahelyi biztonság és egészség
A munkahelyi egészség és biztonság
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Második előadás: ▼ Létesítési folyamat általános követelményekkel kapcsolatos anyagrész 2010

Témakört érintő legfontosabb előírások 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről, valamint a többször módosított végrehajtásról szóló 5/1993.(XII.26.) MüM rendelet. 4/2002. (II.20.) SzCsM-EüM együttes rendelete, az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről. 15/1972. (VIII.5.) EüM rendelet – az egészségügyről szóló jogszabály – 2002.04.20.-án módosított melléklete ( hatályon kívül helyezve, a mennyiségi adatok önkéntes jogkövetéssel valósulhatnak meg )

Az építési munkaterület munkavédelem kapcsolatos feladatok általános követelmények

Állékonysággal kapcsolatos követelmények Az építési munkahelyeket úgy kell kialakítani, illetve berendezni, hogy az építési munka sajátosságainak, a változó építési körülményeknek és állapotoknak, az időjárási követelményeknek, a mindenkori építőipari kivitelezési tevékenység szakmai elvárásainak megfelelően folyamatosan megvalósuljanak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei.

Állékonysággal kapcsolatos követelmények Az építményeket és részeit, valamint az építéssel kapcsolatos szerkezeteket és segéd-szerkezeteket úgy kell méretezni, hogy a fellépő terhelés viselésére alkalmas legyen. Építményeket és azok részeit, csak megszilárdulás után szabad megterhelni, vagy segéd-szerkezet elhelyezésére felhasználni. Építési munkagödrök, árkok falait úgy kell kitámasztani, rézsűzni, biztosítani, hogy azok az építkezés valamennyi szakaszában biztosan megőrizzék állékonyságukat. . A segédszerkezetek, állványok, illetve munkagödrök és árkok állékonyságát és teherbíró képességét rendszeresen ellenőrizni kell.

Menekülési utak, vészkijáratok A menekülési utakat és vészkijáratokat szabadon kell hagyni a menekülés érdekében. Veszély estén a munkát végzőknek a lehető leggyorsabb elhagyási lehetőséget kell biztosítani. Menekülési utakat és vészkijáratokat olyan számban kell kialakítani, hogy az építménytől függően a személyek menekülése biztosított legyen.

Szellőzés Biztosítani kell a szükséges friss levegőt, figyelembe véve a munka jellegét, és a munkavállalók fizikai megterhelését. Friss levegő-térfogat áramlás biztosítása: Munka jellege m3/s m3/h Szellemi munka 0,008 30 Könnyű fiz.munka 0,008 30 Köz.neh.fiz.munk. 0,011 40 Nehéz fiz.munka 0,014 50

Szellőztetés Káros légmozgás megelőzése érdekében: - az egészségre káros légsebesség kialakulásának megelőzését az értékhatár betartásával kell biztosítani Ezek a következők: Ülve végzett szellemi és könnyű fizikai munka: 0,1 m/s. Hely változtatással járó könnyű fizikai munka: 0,2 m/s.

Hőmérséklet A munkavégzés teljes időtartalma alatt az ott dolgozó munkavállalók megterhelését figyelembe véve az emberi szervezet számára megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. Szervezési intézkedés: Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidő biztosítása, a kedvezőtlen hatás megelőzésére, Hideg idő: munkaidő 50 %-nál hosszabb tartamra - szabad téren + 4 °C, - zárt térben, + 10 °C, hőmérséklet alatt, - védőital biztosítása 50 °C, tea

Hőmérséklet Melegidő: munkaidő 50 %-nál hosszabb tartamra - 24 °C, (K) EH értéket meghaladja, - védőital: 14-16 °C, hőmérsékletű ivóvíz, A védőital fogyasztásához egyéni használatra kiadott ivó poharakról kell gondoskodni.

Megvilágítás Építési munkahelyeken és közlekedési útjain az alább közepes megvilágítási erősséget kell biztosítani: Közlekedési út: 20 lux, Szerelési helyeken, tereken: 30 lux, Szociális helyisége: 100-200 lux, Irodahelyiség: 500 lux, Durva szerelés: 200 lux, Közepes szerelés: 300 lux, Finom szerelés, felület kezelés: 500 lux,

Közlekedési utak A munkahelyekhez vezető utaknak, megfelelő teherbírásúnak, a közlekedési és szállítási feladatok szempontjából elegendő szélességűnek, lyukaktól, gödröktől mentesnek kell lennie. Ha csak szintkülönbség áthidalásával biztosítható a megközelítés, akkor is olyan legyen hogy az a biztonságos közlekedés követelményeit kielégítse. Lehulló tárgyaktól mentes, védett legyen. A szállító eszköz útvonalától a gyalogos közlekedést, biztonsági távolsággal kell kialakítani, vagy védőszerkezeteket kell telepíteni. A kilépő helytől 1 m-re vezethető a jármű forgalom. Az épület veszélyzónájában a gyalogos közlekedést lehulló tárgyaktól védeni kell A veszélyzóna szélessége:2,5m, vagy a falmagasság 1/6 része /nagyobb érték a meghatározó/.

Elsősegély Az elsősegélynyújtás, személyi feltétele: elsősegélynyújtó képesítés tárgyi feltétele, - táblázat szerint A feltételeket a munkáltatónak kell biztosítania a saját létszámára vonatkozóan. Elsősegélynyújtó helyiség létesítési kötelezettsége akkor áll fenn, ha az építési munkahelyen egyidejűleg több mint 50 munkavállalót foglalkoztatnak

Elsősegélynyújtó helyiség jelzése

Szociális követelmények Tisztálkodó- és mellékhelységek - öltözők, - zuhanyzók és mosdási lehetőségek, - illemhelyek és kézmosók, - pihenők és tartózkodók, - étkezési helyek, Ivóvíz-ellátás közműves, ( laboratóriumi bevizsgálás ) palackos,

Egyéni védőeszközök Az egyéni védőeszközök biztosítása - munkáltatói feladat cégszabályozás szerint, - a használat megkövetelése, - oktatás a védőeszköz használatához, - az egyéni védőeszközök átadás-átvétel dokumentálása,

Az építési munkaterületen használatos egyéni védőeszközök. Az építés-kivitelezési munkaterületeken főkén fizikai jellegű veszélyek ellen kell egyéni védőeszközt biztosítania a munkáltatónak. A fellépő mechanikai veszélyek és az ellenük való védekezési lehetőségek a következők lehetnek: Zúzódás: kézvédelem, lábvédelem -vágás: kézvédelem, lábvédelem -ütés, ütközés: Fejvédelem, kézvédelem, lábvédelem, testvédelem -átszúrás: testvédelem, kézvédelem, lábvédelem,

Leesés elleni egyéni védőeszközök Ha a szintkülönbség meghaladja a 2 m, akkor már előírt a kollektív, vagy az egyéni leesés elleni védelem A leesés ellen védő egyéni védőeszközöket csak akkor szabad használni, ha nem lehetséges műszakilag a kollektív védelem alkalmazása, vagy az aránytalanul nagy költséget jelentene az alkalmazó számára. munkahelyzet beállítás, a leesés korlátozás, a zuhanásgátló rendszer

A munkahelyzet beállítás, a leesés korlátozás, a zuhanásgátló rendszer kiválasztásának és alkalmazásának a szempontjai A munkahelyzet beállítás, a leesés korlátozás egyszerűbb kialakítása, nem kell számolni a zuhanással, de ehhez szükséges az alkalmazó megfelelő ismerete, fegyelmezettsége. A zuhanásgátló rendszer bonyolultabb, és kialakítása valamint használata a kiépítő és az alkalmazó részéről egyaránt sokkal nagyobb felkészítést igényel. A zuhanásgátló rendszer az esést - mint nem kívánt eseményt - nem akadályozza meg, de megszűnteti a talajba becsapódás okozta veszélyeztetést.

leesés gátló rendszerek

Zuhanás gátló rendszerek: A zuhanásgátló rendszer magában foglalja a kikötési elemeket, az összekötő elemeket és a testhevedert. A zuhanásgátlás első eleme, a rögzítési pont, amit az EN 795 szerint kell kialakítani. A rögzítési pont elhelyezése akkor a legjobb, ha a zuhanás ellen védett munkavállaló feje fölött, függőlegesen lett kijelölve.

A osztályú, egyszerű kikötési pont:

zuhanásgátlás egységei A zuhanásgátlás második részegysége, az összekötő elemek sorozata, ezek a csatlakozó, kötél vagy heveder (egyágú vagy Y elrendezésű), energia elnyelővel (max. 2 m hosszúságú lehet),

kötélzet

Karabinerek, csatlakozók:

automatikusan visszahúzódó vagy vezérelt típusú zuhanásgátló

A kikötési pont és a talaj között, kötél vagy heveder alkalmazása esetén az esési szabad távolságot kell biztosítani. A kikötési pont a munkavállaló lába alatt van, ekkor az esési szabad távolság 6,75 m. A kikötési pont a munkavállaló vállának magasságában vagy kissé feljebb helyezhető el, ami biztonságosabb, de még nem a legjobb megoldás. Az esési szabad távolság 4,75 m A kikötési pont jóval a munkavállaló feje felett helyezhető el, ez a legjobb megoldás. A munkavállaló 1,75 m fog zuhanni, ami az energia elnyelő hosszából adódik. Az esési szabad távolság 2,75 m.

Ha nem lehetséges a kötelet a fej felett függőlegesen rögzíteni, akkor alkalmazzunk kettő kikötési pontot, a munkavállaló felett két oldalon. A kikötési szög lehetőség szerint max 30O legyen a dolgozó munkahelyzetéhez képest. Zuhanásgátló rendszerben alkalmazott automatikusan visszahúzó szerkezet lecsökkenti a rendelkezésre álló szabad teret 3 m alá, ha a kikötési pont a dolgozó lábánál, a leesési veszélyt jelentő síktól 1,7-2 m vízszintes távolságban van elhelyezve. Az automatikusan visszahúzó szerkezet akár centimétereken belül megállítja a zuhanást, emiatt ideális választás alacsony munkapozícióban, ahol az energia elnyelő kötél kevés ahhoz, hogy megállítsa a dolgozót, mielőtt az becsapódna.

A zuhanásgátlás harmadik részegysége, a testheveder vagy a testheveder munkahelyzet beállító derékövvel együtt alkalmazva. A munkaöv zuhanásgátló rendszerben való alkalmazása tilos!

Egyéni védőfelszerelés vizsgálatának leírása: Textil elemeket meg kell vizsgálni, hogy nincs-e kidörzsölődve, szakadva, teljesen épnek kell lennie. Nem lehetnek rajta elvágott vezetékek, sérült illesztések Meg kell vizsgálni a karabinereket és a fém összekötő elemeket. (A fémrészeken nem szabad korrodáltnak lenniük és a működőképességüket is vizsgálni kell. Ellenőrizni kell a szíjakat, csatokat. Új lyukat a szíjra nem lehet ütni. Vizsgálni kell a köteleket a kapcsolódási pontokon, kopás, szakadás, eldörzsölődés, elvékonyodás, keresztmetszet változás, hosszváltozás tapasztalható –e rajtuk. Ha a felsoroltak vizsgálata során azt állapítja meg, hogy bármelyik vizsgált elem nem megfelelő, akkor cserélni kell az eszközt!