Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
EBSCOhost iPhone/iTouch Application Közvetlen hozzáférés az EBSCOhost ® tartalmakhoz, iPhone, iPod Touch és iPad készülékekről Üdvözöljük az EBSCO oktatóprogramjában!
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Kereső programok használata
Az Internet adta lehetőségek
Internet ismeretek II..
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Support.ebsco.com Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Egyetlen keresőmező Oktatóprogram.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
1 Hogyan juthatunk be a keresők első oldalára – kereső optimalizálás.
Böngésző programok (Böngészés).
Elektronikus levelezés
Kereső programok használata
Hogyan lehet használni a keresőprogramokat? Készítette: Tankó Csongor Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Iskolaközpont Szentegyháza.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
CSS.
Hogyan tájékozódhatsz magyar nyelven a 7DayWealth weboldalon Írd be a link keresőbe a 3. -ban kapott ezen személyes linkedet !
Keresőoptimalizáló eszközök ( S earch E ngine O ptimization tools )
Szemantikus keresők.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Az internetről.
A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Irányított stílusú keresőmezők.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Cikk olvasása az EBSCOhost felületen.
Kereső programok levelezés. Google története 1995: Larry Page és Sergey Brin 1996: keresőmotor tervezése 1998 szept. 7: megalakult a Google Inc. Ma: havonta.
Keresőrendszerek.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Az internetes keresési módszerek
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
A keresőmarketing szerepe és lehetőségei a könyvpiacon Sziebig Péter ügyvezető Klikkmánia - keresőmarketing ügynökség április 15.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Webportálok készítése CMS alapokon beadandó
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Használd jól a könyvtári katalógust!
Internet és kommunikáció
Navigáció az Interneten:
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Networkshop 2019 Győr, április 26.
Előadás másolata:

Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési lehetőségek segítségével. A kereső oldalak mögött egy komoly keresőmotor van, amely az oldalakat tartalmuk, népszerűségük, felépítésük, kapcsolataik alapján rangsorolja, és a keresési feltételeknek leginkább megfelelő honlapok URL-jét egy listában megjeleníti.URL Tematikus keresõk A tematikus keresõk segítségével különbözõ tématerületeken kereshetsz. A WEB lapokat kategórizálták a könnyebb keresés érdekében. Pl. startlap.hu; altavizsla.hu Hudir (

Szabadszavas keresők Ha betöltjük a akkor az alapértelmezésben aktivált "Web" mellett három további "keresési területet" találunk. Egy kattintás a Képek-re a legkülönbözőbb formátumú képek kereséséhez vezet, a Csoportok a usenet fórumokon belüli keresésre szolgál, és Címtár-ra klikkelve megnyílik a Google-könyvtár. A web-, a kép- és a csoportkeresés kezelésének az alapelvei azonosak.

1.Ha több keresõszót írunk be tetszés szerinti sorrendben a keresõmezõbe, akkor eredményként csak azokat az oldalakat kapjuk, amelyek valamennyi keresõszót tartalmazzák. Nincs szükség "ÉS", "AND" szavakra. 2.Keresés szócsoportokra: több keresõszót kell idézõjelben megadnunk.. 3.Szavak kizárása: a "+" jellel kifejezetten bevonhatunk egy szót a keresésbe, úgy ki is zárhatunk egy szót, ha egy "-" jelet teszünk közvetlenül elé. 4.Vannak bizonyos szavak, amelyeket, ha egy kettõspont áll utánuk, a Google műveletként értelmez. Ezek közé tartozik a site:, és ha egy domain nevet írunk mögé, akkor a keresés és az eredmények erre fognak korlátozódni. Példa: ha a Piroska és a farkas (szócsoport)-ot a oldalain keressük, akkor a keresõkérdés így fog kinézni: Piroska és a farkas site: Természetesen ki is zárhatunk egy domaint a keresésbõl, ha "-site"-tal operálunk. 5.Országkorlátozás: A "site" funkciót arra is használhatjuk, hogy egy adott ország összes domainjére korlátozzuk a keresést. Ha a "Piroska és a farkas"-t minden magyar weboldalon (.hu-domainek) akarjuk keresni, akkor a keresés: "Piroska és a farkas" site:.hu 6.Keresés a HTML-tõl eltérõ fájltípusokra :Ugyanazon az alapelven, mint a site:-ot, használhatjuk a filetype: vagy az ext: operátorokat is. Ilyenkor a Google csak olyan dokumentumokat keres, amelyek megfelelnek az általunk megadott fájltípusnak. Felhasználási példa: hogy a "Piroska és a farkas" témához csak PDF- fájlokat találjunk, ezt írjuk a keresõbe: filetype:pdf "Piroska és a farkas" 7.Hasonló oldalak: A Google lehetõvé teszi, hogy egy keresési eredményhez hasonló oldalakat találjunk. Kattintsunk bármelyik találatnál a Hasonló oldalak linkre, és új találatokat kapunk rokon, illetve ugyanolyan tartalommal. Ezen a módon egy keresést gyorsan lehet meghatározott eredménymagra korlátozni. 8.A Google-archívum oldalainak használata: Idõnként elõfordul, hogy egy találat- oldal már nem létezik, vagy abban a pillanatban éppen nem érhetõ el, vagy az utolsó látogatásunk óta megváltozott. A Tárolt változat linkkel ilyenkor elérhetjük a Google által tárolt változatot.

A Google speciális beállításai: