Nyíregyháza, 2009. december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása
A fogyatékosságot érintő jogi szabályozás Magyarországon
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
INTÉZMÉNYTELENÍTÉS, ARCCAL A TÁMOGATOTT LAKHATÁS FELÉ
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
A támogató szolgálat célja a fogyatékossággal élő személy társadalmi kirekesztésének csökkentése, az önrendelkezésen alapuló önálló életvitel megkönnyítése,
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
Az SZMM lehetséges szerepe Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről december 5.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Pordán Ákos KézenFogva Alapítvány, ügyvezető
Kitagolás? -intézménytelenítés-átalakítás
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Fogd A Kezem Alapítvány
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium stratégiája a látássérült személyek rehabilitációs központjainak további támogatására és fejlesztésére Kemény Péter.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület Titkára
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Integráló iskolák a közoktatásban
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Foglalkozási rehabilitációs támogatási rendszer átalakításának irányai „Munka és rehabilitáció” október Harkány Dr. Páva Hanna főosztályvezető.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A támogatott lakhatás kihívásai
Pénzbeli ellátások, jogi szabályozás és a nem-bentlakásos támogatási szolgáltatások Dr. Gazsi Adrienn – Ruzsics Ilona – Tausz Katalin.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Dr. Schmidt Lorand Mikháza, Románia
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára

Nyíregyháza, december 2. Az ENSZ Egyezményről 19. cikk: Önálló életvitel és a közösségbe való befogadás egyenlő jog a közösségben való élethez és a szabad döntéshez;egyenlő jog a közösségben való élethez és a szabad döntéshez; teljes közösségi befogadás és részvétel;teljes közösségi befogadás és részvétel; a lakóhely (hol és kivel) megválasztása,a lakóhely (hol és kivel) megválasztása, nem kötelezhetőek bizonyos megszabott körülmények között élni;nem kötelezhetőek bizonyos megszabott körülmények között élni; többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálat,többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálat, személyes segítség a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzéséhez;személyes segítség a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzéséhez; a mindenki számára nyújtott közösségi szolgáltatások és létesítmények azonos alapon hozzáférhetőek a fogyatékossággal élő személyek számára is, és igényeikhez igazítottak.a mindenki számára nyújtott közösségi szolgáltatások és létesítmények azonos alapon hozzáférhetőek a fogyatékossággal élő személyek számára is, és igényeikhez igazítottak.

Nyíregyháza, december 2. Az Európai Unió: a Bizottság közleménye COM(2005) 604: A fogyatékos személyek helyzete a kibővült Európai Unióban: az Európai akcióterv „A nagy bentlakásos intézményekben élő fogyatékos személyek intézményből való kihelyezésének a kérdése további támogatásban részesül. Támogatjuk egy olyan szolgáltatási szint megvalósítását, amely megfelelő egyensúlyt teremt a biztonság, a szabadság és az önállóság között”„A nagy bentlakásos intézményekben élő fogyatékos személyek intézményből való kihelyezésének a kérdése további támogatásban részesül. Támogatjuk egy olyan szolgáltatási szint megvalósítását, amely megfelelő egyensúlyt teremt a biztonság, a szabadság és az önállóság között”

Nyíregyháza, december 2. Az Európai Unió: az EGSZB véleménye kulcsfontosságú az önálló élet fogalmakulcsfontosságú az önálló élet fogalma ne intézetekben éljenek elzárva és a társadalomból kirekesztvene intézetekben éljenek elzárva és a társadalomból kirekesztve üdvözli: a fogyatékos személyek nagy bentlakásos intézményekből valókihelyezését és szegregációjának megszüntetésétüdvözli: a fogyatékos személyek nagy bentlakásos intézményekből valókihelyezését és szegregációjának megszüntetését az intézményekből való kihelyezés mint konkrét cél, valamint a helyi közösségre alapozó alternatív megoldások kialakítása az új szociális védelmi stratégia részét kell képezzékaz intézményekből való kihelyezés mint konkrét cél, valamint a helyi közösségre alapozó alternatív megoldások kialakítása az új szociális védelmi stratégia részét kell képezzék

Nyíregyháza, december 2. Az Európai Unió: a Bizottság közleménye COM(2007)738: A fogyatékos személyek helyzete a kibővült Európai Unióban: az Európai akcióterv „A közösségi alapú szolgáltatások jobb lehetőséget nyújtanak a független életvitelre, mint az intézményi ellátás.”„A közösségi alapú szolgáltatások jobb lehetőséget nyújtanak a független életvitelre, mint az intézményi ellátás.” –közösségi alapú szolgáltatások és a kitagolás kutatása Included in SocietyIncluded in Society Kitagolás és közösség élet: kimenetek és költségekKitagolás és közösség élet: kimenetek és költségek

Nyíregyháza, december 2. A hazai szabályzásról fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló évi XXVI. törvény A fogyatékos személynek joga van a fogyatékosságának, személyes körülményeinek megfelelő - családi, lakóotthoni, intézményi - lakhatási forma megválasztásához.A fogyatékos személynek joga van a fogyatékosságának, személyes körülményeinek megfelelő - családi, lakóotthoni, intézményi - lakhatási forma megválasztásához. A fogyatékos személyek számára tartós bentlakást nyújtó intézményeket fokozatosan, de legkésőbb január 1-jéig át kell alakítani oly módon, hogy az önálló életvitelre személyi segítséggel képes fogyatékos személyek ellátása kisközösséget befogadó lakóotthonban történjen, továbbá az arra rászoruló súlyos fogyatékos személyek számára humanizált, modernizált intézményi ellátást kell biztosítani.A fogyatékos személyek számára tartós bentlakást nyújtó intézményeket fokozatosan, de legkésőbb január 1-jéig át kell alakítani oly módon, hogy az önálló életvitelre személyi segítséggel képes fogyatékos személyek ellátása kisközösséget befogadó lakóotthonban történjen, továbbá az arra rászoruló súlyos fogyatékos személyek számára humanizált, modernizált intézményi ellátást kell biztosítani.

Nyíregyháza, december 2. Néhány gondolat a továbbiakról -pályázat -TIOP/KMOP -50 fő alatt és felett -közösségi alapú szolgáltatás / lakóotthon -teljes kitagolás -nyomonkövetés -szabályozás -stratégia január 31-ig -új férőhelyekről -forrásokról -kötelezettségekről (fenntartói szint) -megyei szociális szolgáltatás-fejlesztési tervek -honlap

Nyíregyháza, december 2. Köszönöm a figyelmet!