2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben a fenntartó önkormányzat szemszögéből Országos Gyermekvédelmi Konferencia május 12. Csókay László Főpolgármesteri.
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
A gyermekvédelmi rendszer működése és hiányosságai
Szakmai Tanácskozás Miskolc
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Peőcz Veronika Béki Andrea
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Elvárások a szakdolgozókkal szemben….
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
Integráló iskolák a közoktatásban
Gyermekvédelem kontra családvédelem
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Integráció és inklúzió
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság módszertani munkájának bemutatása Szakmai nap,Szedres 2013.szeptember 26. Hajnal Renáta Módszertani főosztály.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Befogadás-elbocsátás SZMM Zalaegerszegi Gyermekotthona.
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Idősek gondozása-ápolása
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Az Óvodapedagógusok helyzete, problémái Nagyné Szabó Etelka Az NPK Óvodai Tagozatának elnöke Budapest,
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Előadás másolata:

2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN

 A szakvélemények elkészítésében a Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság tagjai közül legalább hárman működnek közre: családgondozócsaládgondozó gyermek szakorvosgyermek szakorvos pszichológuspszichológus  A speciális ellátási igényű gyermekek vizsgálata esetén a Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság legalább 5 tagból áll – ilyenkor a háromtagú Bizottság kiegészül: gyógypedagógussalgyógypedagógussal gyermekpszichiáter szakorvossalgyermekpszichiáter szakorvossal SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG

SPECIÁLIS SZÜKSÉGLET  súlyos pszichés tüneteket és/vagy  súlyos disszociális tüneteket mutat és/vagy  pszichoaktív szer használó

A vizsgálat iránti kérelmek alakulása az elmúlt öt évben Nevelésbe vétel kezdeményezése Gondozási hely módosítása Speciális ellátás megállapítása

ELLÁTÁSI DISZFUNKCIÓK 1. nem kellően rendszerszerű a gyermekvédelmi jelzőrendszer, egyes elemei pedig elérhetetlenek a gyermekek számára 2. a gyermek szakellátásban kijelölt gondozási helyén megjelenő ellátási diszfunkciók 3. a gyermek szükségleteihez igazodó intézménytípus hiánya

AZ ALAPELLÁTÁS DISZFUNKCIÓI  Eu. konform a Gyvt, de nem biztosított a megvalósításhoz szükséges pénzügyi feltételrendszer  A jelzőrendszer tagjai leterheltségük okán nem tudják a jogszabályban meghatározott módon végezni munkájukat  Az oktatási rendszer meglévő intézményei nem preferálják a kamasz- és fiatalkori pszichés problémákat  Az intézménytípusok elégtelenségének, ill. hiányának következménye, hogy magas a serdülőkorban szakellátásba utalt gyermekek aránya, akiknek egyre rosszabb a személyiségállapota

GONDOZÁSI HELYEN MEGJELENŐ DISZFUNKCIÓK I.  A gyermekekről készült vélemények, javaslatok nem épülnek be az egyéni gondozási-nevelési tervbe  A gondozási helyek szakemberei nem a terv alapján foglalkoznak a gyermekkel  A gondozási hely megváltoztatására irányuló indokolatlan eljárás kezdeményezése

GONDOZÁSI HELYEN MEGJELENŐ DISZFUNKCIÓK II.  Nincsenek a gyermekek szükségleteinek és személyiségállapotuknak megfelelő ún. differenciált gondozási helyek  A súlyos magatartási, beilleszkedési zavarral küzdő gyermekek ellátására nem felkészült sem a gyermekotthon, sem a nevelőszülő  Egészségügyi szolgáltatások hiánya, gyermek- és ifjúságpszichiátria szükségessége

A teljes ellátotti létszámból pszichiátriai gondozásban részesülő gyermekek aránya

INTÉZMÉNYTÍPUS HIÁNYA Nincs tiszta profilú – probléma típushoz igazodó - speciális gyermekotthon, Nincs tiszta profilú – probléma típushoz igazodó - speciális gyermekotthon, A minisztériumi speciális gyermekotthonok sem személyi, sem tárgyi feltételeikben nincsenek felkészülve a pszichiátriai gondozást igénylők ellátására A minisztériumi speciális gyermekotthonok sem személyi, sem tárgyi feltételeikben nincsenek felkészülve a pszichiátriai gondozást igénylők ellátására

HIÁNYOSSÁGOK MEGSZÜNTETÉSE I.  Egységes szakmai normák megalkotása  Szakmai standardok kidolgozása Mindezek hozzájárulnának a szakmai kompetenciahatárok tisztázódásához

HIÁNYOSSÁGOK MEGSZÜNTETÉSE II.  Speciális ellátási igényekkel összefüggő tényezők feltérképezése  Speciális igényű gyermekek számosságának országos szintű felmérése: problématípus,problématípus, nem,nem, kor,kor, terület-megye-régióterület-megye-régiószerint

HIÁNYOSSÁGOK MEGSZÜNTETÉSE III.  Az adatok felhasználásával meghatározható a probléma típus szerinti személyi-tárgyi feltételrendszer  A gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók szakmai képzése, továbbképzése  Módszertani útmutató készítése