Előadó: Dr. Borbély Attila az Ellenőrző Bizottság elnöke

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Területi államigazgatási szervek
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
DÉMÁSZ Társaságcsoport Felügyelő Bizottsága
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A törvényességi felügyelet gyakorlati tapasztalatai
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
A munkavállalói FB tagság
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Munkahelyi egészség és biztonság
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Az MNV Zrt. szervezeti felépítése
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATA 2008 TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÉSZÜLT: AZ MKIK TÁMOGATÁSÁVAL, A STRATOSZ.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Önkormányzat és állam.
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
Az ügyészi szervezet és feladatok
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
Előadás másolata:

Előadó: Dr. Borbély Attila az Ellenőrző Bizottság elnöke A Felügyelő Bizottságok - munka vállalók által delegáltak- szerepe a magyar jogrendszerben. Az MNV Zrt. az Ellenőrző Bizottsága szerepe, tevékenysége Előadó: Dr. Borbély Attila az Ellenőrző Bizottság elnöke

Felügyelő Bizottság létrehozása I. Kötelező: Nyrt. esetében, kivéve ha az Nyrt. az egységes irányítási rendszer szabályai szerint működik Zrt. esetében, ha azt a szavazati jogok legalább 5 %-val rendelkező részvényesek kérik ha törvény előírja: köztulajdon védelme érdekében, vagy a Társaság tevékenységére figyelemmel ha a Gt. a munkavállalókat megillető ellenőrzési jogok gyakorlása érdekében rendelkezik

Felügyelő Bizottság létrehozása II. A társaság munkavállalói létszáma a 200 főt meghaladja a munkavállalók – az üzemi tanácsnak az ügyvezetéssel kötött eltérő megállapodás hiányában – jogosultak részt venni a Társaság működésének ellenőrzésében Az FB egyharmada a munkavállalók képviselőiből áll.

Felügyelő Bizottság létrehozása III. ha az Nyrt. az egységes irányítási rendszer szabályai szerint működik a munkavállalókat megillető ellenőrzési jogok gyakorlásában az Igazgatótanács és az Üzemi Tanács állapodik meg egymással Ha a társaság olyan szervezetből jön létre átalakulással, amelynél az FB-ben nem volt munkavállalói képviselet, a társasági szerződésben kell biztosítani, hogy a munkavállalók az átalakulás után az FB-be részt vehessenek

A munkavállalói delegált feladata Az üzleti titok körén kívül tájékoztatni köteles az Üzemi Tanácson keresztül a munkavállalókat Munkavállalói képviselőket az Üzemi Tanács jelöli a szakszervezetek véleményét követően Az ÜT által jelölteket a Társaság legfőbb szerve köteles a jelölést követő első ülésen FB taggá választani, kivéve, ha kizáró ok áll fenn A munkavállalói küldöttet a többi taggal azonos jogok és kötelezettségek illetik Ha véleményük egyhangúlag eltér a többi FB tag álláspontjától a kisebbségi álláspontot ismertetni kell a társaság legfőbb szervének ülésén A munkavállalói küldöttet megilleti az MT. alapján az ÜT tagját megillető munkajogi védelem

Az MNV Zrt. ellenőrzési rendszere A Tanács és az MNV Zrt. működésének, valamint az állami vagyonnal való gazdálkodásának ellenőrzését végző Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és MNV Zrt. Ellenőrző Bizottsága Az EB elnökének szakmai felügyelete alatt álló Ellenőrzési Igazgatóság A vezérigazgatóhoz tartozó, a vezetői és a tulajdonosi ellenőrzést ellátó Belső Ellenőrzési Iroda A Társaság Nemzeti Földalappal kapcsolatos tevékenységét ellenőrző NFA Ellenőrző Bizottsága

A Tanács és MNV Zrt. Ellenőrző Bizottsága I. A Tanács és az MNV Zrt. működésének, valamint az állami vagyonnal való gazdálkodásának ellenőrzését legfeljebb tizenegy tagból álló Ellenőrző Bizottság végzi. Az Ellenőrző Bizottság összetétele sajátos. Elnökét a miniszterelnök az Állami Számvevőszék javaslatára nevezi ki a parlamenti bizottságok általi meghallgatást követően. (gazdasági, költségvetési) Tagjává az országgyűlési képviselőcsoportok (pártok) jelöltjei közül egy-egy személyt, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói oldalának javaslatára egy-egy személyt, további tagjait a Pénzügyminiszter javaslatára a Miniszterelnök nevezi ki. A tagok megbízatása öt évre szól.

A Tanács és MNV Zrt. Ellenőrző Bizottsága II. Az Ellenőrző Bizottság, mint az ország „kis parlamentje” Összetételének sajátossága mellett is mindenkor a szakmai alapú döntéshozatal elsődlegessége Magasan kvalifikált, társadalmilag elismert szakemberek Színvonalas testületi munka, vitákban kiérlelve Társadalmi kontroll megvalósítása

Az Ellenőrző Bizottság működésének szabályozottsága Alapvető jogszabály a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény Speciális jogszabály az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény A Kormány 254/2007. (X.4.) Korm. rendelete az állami vagyonnal való gazdálkodásról Az MNV Zrt. – RJGY által jóváhagyott – Szervezeti és Működési Szabályzata Az Ellenőrző Bizottság – RJGY által jóváhagyott – ügyrendje /panaszok és bejelentések eljárási rendje, személyi felelősség megállapítására vonatkozó eljárási rend/ Az MNV Zrt. – RJGY által tudomásul vett - Ellenőrzési Szabályzata

A Vtv. szerinti EB specialitása a Gt A Vtv. szerinti EB specialitása a Gt. szerinti FB-vel összehasonlításban A megválasztás, jelölés eltérő szabályai A megbízás időtartama törvényileg rögzítetten öt év Legfeljebb 11 főből álló testület Elnökét nem saját maga választja tagjai közül Speciális kizáró okok az EB tagság megszűnéséhez Sajátos összeférhetetlenségi szabályok Az EB tagok részére köztisztviselőkre vonatkozó szabályok szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség Az EB tagok feladataikat az ilyen tisztséget betöltő személyektől elvárható fokozott gondossággal, az állam érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni.   „C” típusú nemzetbiztonsági átvilágítás alanyai

Az Ellenőrző Bizottság helye az MNV Zrt. munkaszervezetében

Az Ellenőrző Bizottság kapcsolatrendszere Az EB és a Részvényesi Jogok Gyakorlójának kapcsolata Az EB és a Tanács kapcsolata Az EB és a menedzsment, szakmai szervezetek napi munkakapcsolata Az EB és az Ellenőrzési Igazgatóság kapcsolata Az EB és az Állami Számvevőszék kapcsolata Az EB és a parlamenti bizottságok kapcsolata Az EB és a tömegkommunikáció

Az Ellenőrző Bizottság feladatai I. A Tanács és az MNV Zrt. működésének, valamint az állami vagyonnal való gazdálkodásnak az ellenőrzése A tulajdonosi ellenőrzés keretei között tevékenységével segíti a Gt-ből és a Vtv-ből adódó feladatok, valamint az RJGY határozatainak az MNV Zrt. részéről történő jogszerű végrehajtását Ellenőrzi a Tanács döntéseinek törvényességét és célszerűségét Jogosult megvizsgálni a Tanács és az MNV Zrt. minden gazdasági tevékenységét Köteles megvizsgálni a Tanács által elfogadott éves beszámolót, mérleget, vagyonkimutatást

Az Ellenőrző Bizottság feladatai II. Megvizsgálja az RJGY kizárólagos hatáskörébe tartozó valamennyi ügyben a Tanács által készített és elfogadott előterjesztést, jelentést, beszámolót Ellenőrzi és véleményezi a Társaság belső szabályzatait Ellenőrzi a Társaság által lefolytatott versenyeztetési eljárások szabályszerűségét

Az Ellenőrző Bizottság feladatai III. Az RJGY részére bármely kérdésben indítványt tehet, illetve eljárást kezdeményezhet Elősegíti az Állami Számvevőszék Vtv-ben előírt ellenőrzési tevékenységét. Szakmailag irányítja és felügyeli a Társaság Ellenőrzési Igazgatóságának tevékenységét Tevékenységét az RJGY által jóváhagyott ügyrend, valamint az annak alapján elfogadott Ellenőrzési Szabályzat szerint, a vonatkozó jogszabályok keretei között végzi Működéséről évente beszámolót készít az RJGY részére

Az Ellenőrző Bizottság célkitűzései Törvényesség Célszerűség Átláthatóság Társadalmi kontroll megvalósítása

Az Ellenőrző Bizottság munkaterve I. Tevékenységét /EB határozattal elfogadott/ féléves munkaterv alapján végzi A munkatervet egyeztetés céljából megküldi: RJGY, Tanács elnöke, Vezérigazgató részére Vizsgálatot vezető EB tagok kijelölése Határidők meghatározása

Az Ellenőrző Bizottság munkaterve II. Az EB által elrendelt ellenőrzéseket: tagjai közreműködésével, a Társaság Ellenőrzési Igazgatósága révén, szükség esetén szakértők bevonásával végzi Az ellenőrzések koordinációjáért az ellenőrzési igazgató a felelős

Az Ellenőrző Bizottság munkaterve III. Véleményezési kötelezettség: saját és rábízott vagyon éves beszámolója Tanács által elfogadott és az RJGY elé terjesztett valamennyi fontosabb jelentés, vagyonkimutatás, az éves üzleti terv és vagyonkezelési terv véleményezése egyedi, átfogó, téma, cél és utó vizsgálatok

Az Ellenőrző Bizottság munkaterve IV. Folyamatosan végzendő feladatok Tanács tevékenységének folyamatos figyelemmel kísérése Vezetői Értekezlet tevékenységének folyamatos figyelemmel kísérése Az EB tájékoztatása a meghozott döntésekről Bejelentések kezelése

A vizsgálatok végrehajtásakor követendő eljárási rend I. vizsgálati program készítése vizsgálati indító értekezlet vizsgálat végrehajtása, jelentés készítése, egyeztetések lefolytatása vizsgálati jelentés EB elé terjesztése döntésre EB által elfogadott jelentés Tanács általi észrevételezése

A vizsgálatok végrehajtásakor követendő eljárási rend II. Tanács észrevételeivel kiegészített vizsgálati jelentés EB elé történő beterjesztése döntésre A vizsgálati jelentés véglegesítése A véglegesített jelentés megküldése: Tanács, Vezérigazgató, RJGY, ÁSZ részére Intézkedés, tájékoztatás, végrehajtás céljából Meghozott EB határozatok végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése

Az Ellenőrző Bizottság által meghozott határozatok I. 2008. évben összesen 120 határozat Véleményezéssel kapcsolatos: 9 határozat Ellenőrzési jelentéssel kapcsolatos: 35 határozat Szabályzat, eljárási rend, munkatervvel kapcsolatos: 9 határozat EB részére tájékoztatóval kapcsolatos: 22 határozat Bejelentéssel, szakmai állásfoglalással kapcsolatos: 45 határozat

Az Ellenőrző Bizottság által meghozott határozatok II. 2009. évben /december 1-ig/ 146 határozat Véleményezéssel kapcsolatos: 16 határozat Ellenőrzési jelentéssel kapcsolatos: 41 határozat Szabályzat, eljárási rend, munkatervvel kapcsolatos: 11 határozat EB részére tájékoztatóval kapcsolatos: 31 határozat Bejelentéssel, szakmai állásfoglalással, kapcsolatos: 47 határozat

A 2008-2009. évben lefolytatott vizsgálatok I. az új szervezet létrehozásával kapcsolatos vizsgálatok A Vtv-ben és a Vhr-ben rögzített határidőre előírt feladatok teljesülésével kapcsolatos vizsgálatok tevékenységet lezáró beszámolók elkészítésével kapcsolatos vizsgálatok jogelőd szervezetek és az MNV Zrt. közötti átadás-átvétel szabályszerűségének ellenőrzése MNV Zrt. belső szabályzatainak kialakítása RJGY határozatok végrehajtásának folyamatos figyelése és ellenőrzése

A 2008-2009. évben lefolytatott vizsgálatok II. Az MNV Zrt-hez került társaságok és vagyontárgyak átadása-átvételének szabályszerűsége FRADI Pálya néven ismert /Üllői úti ingatlan/ ingatlanok értékesítése Budapest Airport privatizációs szerződésében vállalt kötelezettségek teljesítésének vizsgálata MALÉV privatizációs szerződésének zárását követő események vizsgálata Bábolna Zrt. „va”, „fa” kapcsolatos vizsgálatok Bábolna Ménesbirtok Kft.-vel kapcsolatos vizsgálat

A 2008-2009. évben lefolytatott vizsgálatok III. „Termőföldért Életjáradék” program végrehajtásának vizsgálata Kormányzati Negyed projekttel kapcsolatosan meghozott döntések vizsgálata Új Tulajdonosi program végrehajtásával kapcsolatos vizsgálat MNV Zrt. szervezeti felépítésének és a 2008. évi működésének elemző vizsgálata A Vtv. 13. §. (7) bekezdése szerinti beszámoló elkészítése az EB 2008. évi működéséről

A 2008-2009. évben lefolytatott vizsgálatok IV. MNV Zrt. portfóliójába tartozó erdőgazdasági társaságok egységes informatikai rendszerének kialakításának szabályszerűsége Richter Gedeon Nyrt. állami tulajdonú részvényeire átcserélhető kötvények lejárata kapcsán meghozott tulajdonosi döntések vizsgálata Regionális víziközmű társaságcsoport kialakításának szabályszerűsége

A 2008-2009. évben lefolytatott vizsgálatok V. RJGY által kért /folyamatban lévő/ vizsgálatok: RJGY döntéseinek törvényes határidőben történő meghozatalát akadályozó körülmények vizsgálata Magyar Posta Zrt. fővárosi irányítói apparátusának elhelyezését szolgáló irodaház bérlése szabályszerűségének vizsgálata Külügyminisztérium vagyonkezelésében lévő moszkvai nagykövetség ingatlanja értékesítése szabályszerűségének vizsgálata

Az Ellenőrző Bizottság tagjai Elnök: Dr. Borbély Attila (ÁSZ) Tagok: Dr. Bognár András (Kormány) Sághy Zoltán (Kormány) Dr. Harcsár István (Kormány) Gál Rezső (OÉT munkavállalói oldal) Dr. Zs. Szőke Zoltán (OÉT munkáltatói oldal) Dr. Halasi Tibor (FIDESZ) Dr. Mészáros József (KDNP) Dr. Mihályi Péter (SZDSZ) Kovácsné Egedi Éva (Kormány) Kertész István (MSZP)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!