„Építse egyik a másikat" 1Thessz a párkapcsolat teológiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Íme, az én anyám és az én testvéreim
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Teremtés és bűneset /Milyen az isteni alkotás?
Milyennek akarta Jézus Krisztus a közösséget?
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
A házasság még nem a mennyország
MUNKA1 MUNKA BÜNTETÉS - FELADAT  40 éven át, legalább napi 10 órát kb óra  Túl nehéz, unalmas, kibírhatatlan kollégák és főnök, kevés fizetésért:
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
Panasz utca Elköltöztünk
férfivá és nővé teremtette őket.
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
Jer Mert ezt mondja a Seregek URa, Izráel Istene: Majd meglátjátok, hogy még a ti időtökben véget vetek ezen a helyen a hangos, vidám örvendezésnek,
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Férfivá és nővé teremtve
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
A TISZTELET RELÁCIÓI ÉS HATÁSA ÉLETÜNKRE
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
Az ember teremtése és bűnbeesése
Ki v a gy o k ÉN ? Mi az életem értelme?.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
Mózes 1. könyve A termtésről
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Koinónia a gyakorlatban
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
A békéltetés szolgálata
Készítette: Jon A. Palmer
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Jászberényi Gyülekezet. ENGEDELMESSÉG (uralkodás, alávetettség). 2011
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
ISTEN hozott köztünk!.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Jézus követése Ifjúsági óra.
Mindig kapcsolatban Vele
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
A világ teremtése. Isten az első napon megteremtette az eget és a földet. Első nap.
„Élni vagy égni?” Készítette:Komjáthy Károly.
A házasság = elköteleződés megbocsátásra, hűségre, szeretetre
JÓ REGGELT !.
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
Igehirdetés „Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. 37„Ne ítéljetek, és nem ítéltettek. Ne kárhoztassatok, és nem lesz kárhoztatásotok. Bocsássatok.
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Isten hozott, hogy megáldjon!
Kérdések az alkalom előtt
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
„47Az első ember földből, porból való, a második ember mennyből való
Előadás másolata:

„Építse egyik a másikat" 1Thessz. 5.11 a párkapcsolat teológiája Dr.Veres Sándor

Azután ezt mondta az ÚRisten: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. 1Móz. 2.18 Préd 4,10

A Teremtés „Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik.„ 1.Móz. 1.26

Elrendelés Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket. 1Móz. 1.27

A Teremtés Móz. 1.28 : „Isten megáldotta őket és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet. Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a földön mozgó minden élőlényen!”

Teremtés

Az Isten szerinti párkapcsolat (házasság) célja Szaporodás – sokasodás (mag) Fizikai terjeszkedés – hódítás (növekedés) Uralkodás (gyümölcs)

Különbség az állat és az ember feladatai között: 1Móz. 1.22 „Szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek meg a tenger vizét; a madár is sokasodjék a földön!” 1Móz. 1.26 „Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik.”

Az elrendelés relativizálása Antony Giddens: „A családi élet átalakult a nem definiált pár státus elterjedése következtében. A szexualitás elvált a reprodukciótól. Amit egykoron szigorúan a házasság és a legitimáció fényében definiáltak, most már alig kapcsolódik ezekhez. A homoszexualitás fokozatos elfogadása logikusan következik abból, hogy a szexualitás elszakadt a reprodukciótól.

A spirituális alap hiánya Amikor elvesznek vagy korlátozódnak azok az indítékok, melyek korábban működőképessé tették a pár kapcsolatát, szükségszerűen válságba kerül a kapcsolat (házasság). A közösséget fenntartó erők gyengülése kölcsönös frusztráltságot okoz a felekben (Mit nem kaptam meg?), ez előbb-utóbb szakításhoz vezethet. Ekkor derül ki: nincsen stabil alapja a kapcsolatnak.

Bűnbeesés „olyanok lesztek, mint az Isten: tudni fogjátok, mi a jó, és mi a rossz.” 1Móz. 3.5

A bűn felforgatta a jó rendet 1Móz. 3.16 : „Az asszonynak ezt mondta: Igen megnövelem terhességed fájdalmát, fájdalommal szülöd gyermeked, mégis vágyakozol férjed után, ő pedig uralkodni fog rajtad.” * Ef 5,22 A bűn által célját tévesztett ember önmaga feletti uralomra vágyott, amit megengedve Isten megbüntette az embert a házassági kapcsolatban hitetlensége miatt.

Helyreállítás

Isten tökéletes képmásának helyreállítása I. Isten az ember iránti szeretetét azzal fejezte ki, hogy a házaspárt Megáldotta : Jer. 17.7 „De áldott az a férfi, aki az ÚRban bízik, akinek az ÚR a bizodalma.” A férfit férfivá és a nőt asszonnyá (gyermek) tette: „Mert nem a férfi van az asszonyból, hanem az asszony a férfiból. Mert nem is a férfi teremtetett az asszonyért, hanem az asszony a férfiért.” 1Kor 11:8, 12 A szeretet (hűség, ragaszkodás) és az Isten iránti bizalom kötelékét adta nekik Préd. 4.12: „A hármas fonál nem szakad el egyhamar.”

Az első ember földből, porból való, a második ember mennyből való. 1Kor. 15.47 II. Jézus földi küldetése, kereszthalála és feltámadása az ember és a házasság helyreállításának az alapja Tanítás Mt. 28.19: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet” Egymás szeretete Jn. 13.34 „Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!”

Vezetés Ef. 5.2: „Férfiak, úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte,” Önalávetés Kol. 3.18:”Ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogyan illik az Úrban.” Só és világosság Zsid. 13.4: „Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta!”

Az Ó- és Újszövetség parancsai a házasságban Szaporodjatok, Sokasodjatok,töltsétek be, hódítsátok meg Tegyetek tanítvánnyá minden népeket HÁZASSÁG Az anyaméh gyümölcse Örök szövetség Hűség

Az Ó- és Újszövetség parancsai a gyülekezetben Tegyetek tanítvánnyá minden népeket Szeressétek egymást GYÜLEKEZET Isten gyermekei Közöttük fogok lakni

Isten a család után a gyülekezetet adta, mint céljai elérésének legfőbb eszközét A bűn esetet követően tökéletlenné vált pár, házasság (család), nép, nemzet, királyság helyett Isten a gyülekezetet ígéri meg, mint azt a helyet, ahol a földi életben leginkább lehetséges Isten közelében élni. 2Kor. 6.16 : „mi az élő Isten temploma vagyunk, ahogyan az Isten mondta: „Közöttük fogok lakni és járni, Istenük leszek, és ők az én népem lesznek.”

Összefoglalás Az Istenhez hűséges házasfelek olyan kapcsolatban élnek, amelyen áldás van. Zsolt. 133.1: Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! …. Csak oda küld az ÚR áldást és életet mindenkor. Róm. 15.5: A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy kölcsönös egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint,

Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat. Péld. 27.17