Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka A-VITAMIN Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
FOGALMA: A vitamin olyan szerves vegyület, amely nélkülözhetetlen az élőlény számára. Az A-vitamin hat azonos biológiai hatású vegyület összefoglaló neve. hétköznapi nevén retinol. zsírban oldódó.
HATÁSA: szürkületben való látás. bőr épsége. Növekedés. Csontok. Fogak. szív-és érrendszeri betegségek megelőzése. koleszterin szint. szürkehályog megelőzése.
HIÁNYA: farkasvakság vagy szürkületi vakság. egyes daganatok kialakulása. A bőr szárazzá válik. A haj pedig eltöredezik.
TÚLADAGOLÁSA: Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet. Tünetei a fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. bőr sárgára színeződhet.
ÉLELMISZEREK: máj, vese, szív. tej és tejtermékek Tengeri halak, tojássárgája sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika.
ÉRDEKESSÉGEK: A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány. Az A-vitamin a májban raktározódik Szervezetünk 1-2 évre elegendő mennyiséget tárol. Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!