Pénzügyi elemzés Tóth Veronika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KEOP , KEOP konstrukciók Megvalósíthatósági tanulmány útmutatók
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Rózsa Andrea – Csorba László
Újszegedi Rendezvényház Június 29.. CBA módszertani háttér  Diszkontált pénzáram (cash-flow) módszert alkalmazunk.  A felmerülő tételeket fejlesztési.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
Kétfordulós eljárásrendi képzés VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
beruházásfinanszírozás
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Projektek operatív tervezése
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
A diákat készítette: Matthew Will
Logikai keretmódszer Érdekeltek elemzése Probléma elemzés
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Beruházás-finanszírozás
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Ingatlanértékelés II..
Hitelbiztosítéki értékelés
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
A fóliákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
1 „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program A kifizetések során alkalmazott árfolyamok Helgert.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Fejlett országokban megvalósított atomerőművi beruházások várható megtérülése Kaderják Péter, Mezősi András, Kerekes Lajos Regionális Energiagazdasági.
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
EVS 2009 EURÓPAI ÉRTÉKELÉSI SZABVÁNYOK
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Projekttervezés, kockázatkezelés, fenntarthatóság
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Mérlegképes kötelező továbbképzés SZÁMVITEL 2015 Mérleg és eredménykimutatás összeállításának egyes kiemelt tételei – különös tekintettel az elmúlt időszak.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A beruházások kockázata Beruházási döntések folyamata ♦ Tőkeköltségvetés- a pénzáramok meghatározása ♦ Megfelelő módszer kiválasztása a pénzáramok értékeléséhez.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Optimális futamidő (selejtezési) döntések
SZÁMVITEL.
Értékcsökkenés.
SZÁMVITEL.
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Pénzügyi elemzés Tóth Veronika VÁTI Kht. Székesfehérvári Területi Iroda

Elemzés célja 1. Finanszírozás, fenntarthatóság vizsgálata – források bemutatása; 2. Pénzügyi megtérülés vizsgálata – jövedelemtermelő projektek esetében az elszámolható költség meghatározása.

(Jövedelem valójában bevételt jelent) Jövedelemtermelés A Tanács 1083/2006/EK Rendeletének 55. cikke értelmében jövedelemtermelő projekt: bármely olyan infrastrukturális beruházást magában foglaló művelet, amelynek igénybevétele közvetlenül a felhasználókat terhelő díjakkal jár, vagy föld vagy épületek értékesítését vagy bérbeadását magában foglaló művelet, vagy bármely más, ellenszolgáltatás fejében történő szolgáltatásnyújtást magában foglaló művelet. (Jövedelem valójában bevételt jelent)

Elemezés általános elvei (ROP) Referencia időszak 15 év; Pénzügyi diszkontráta: 8%; Pénzáramok megállapítása folyó áron történik; Projektszemlélet Fejlesztési különbözet módszere (projekt nélküli állapot, illetve a beruházás megvalósulása esetében felmerülő többlet költségek és bevételek vizsgálata) Ha az ÁFA levonható, nettó, ha nem, akkor bruttó értékben számolható el;

Elemzés menete Beruházási költségek becslése Működési költségek becslése Maradványérték becslése Költségek összegzése Bevételek becslése Pénzügyi teljesítménymutatók számítása Maximális támogatás (elszámolható költség) meghatározása

Költségek becslése 1. Beruházási költségek: projekt összköltségének megállapítása, beleértve a nem elszámolható költségeket is. 2. Működési költségek: tényleges költségeket kell figyelembe venni, a tényleges kiadással nem járó tételeket, pl. amortizációt nem; Pótlási költségek

3. Maradványérték becslése Ha a projekt élettartama meghaladja a referencia-időszakot, a maradványértéket is figyelembe kell venni. Számítási módszerek: a beruházási összeg csökkentve a várható élettartam alapján számított értékcsökkenéssel; az eszközök piaci értéke a vizsgált időszakot követően még hátralévő élettartamukra vonatkoztatva: azaz mintha az eszközöket az elemzési időszak végén eladnák); a vizsgált időszakot követően, az eszközök még hátralévő élettartama során az eszközökhöz kapcsolódóan felmerülő bevételek és kiadások nettó jelenértéke. Folyóáron, fejlesztési különbözet módszerével!

5. Bevételek becslése Díjak a piaci áron történő kalkulálása; Azon támogatásokat, amelyek a szolgáltatónál jelentkező bevételt egészítik ki (ideértve az árkiegészítést és a normatív támogatást is), nem szabad figyelembe venni;

6. Pénzügyi teljesítménymutatók Csak jövedelemtermelő projektek esetében kell számítani. • FNPV (pénzügyi nettó jelenérték): Megmutatja a projekt időtartama alatt keletkező pénzáramok (bevételek és kiadások) jelenre diszkontált értékét. • FRR (pénzügyi belső megtérülési ráta): Azt a diszkontrátát fejezi ki, amelynél az FNPV=0. Nem mindig lehet kiszámítani.

6. Pénzügyi teljesítménymutatók A projekt támogatásra jogosult, ha FNPV negatív; FRR alacsonyabb mint az alkalmazott diszkont ráta (8%). Közcélú nem jövedelemtermelő projektek, projektelemek, tevékenységek esetén a pénzügyi teljesítménymutatókat nem lehet számolni.

7. Megítélhető támogatási meghatározása Támogatás összeg: Közcélú, nem jövedelemtermelő projektek: elszámolható költségeknek és a támogatási intenzitásnak a szorzata. Jövedelemtermelő projektek esetén: Diszkontált nettó működési bevétel negatív: elszámolható költségeknek és a támogatási intenzitás a szorzata; Diszkontált nettó működési bevétel pozitív: elszámolható költségek összegét csökkenteni kell a referencia-időszak alatt várhatóan keletkező nettó jövedelem diszkontált értékével.

Megítélhető támogatási meghatározása Megjegyzések: A támogatási intenzitás változatlan marad. Az elemzés során az elszámolható költség csökkenhet az összköltség nem. Az elemzés eredményétől függetlenül a pályázatban vállalt feladatokat hiánytalanul el kell végezni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!