Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ Távmunka Programiroda

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ Távmunka Programiroda Képes János irodavezető Távmunka Tanács szakértője Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
TÁMOP /A
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A pénzügyi és gazdálkodási felelősségvállalás szabályozása
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
XIX. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Munkajogi alapismeretek
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Az Euro One Számítástechnikai Rt. Egy távmunka-projekt bevezetésének tapasztalatai Vass Gábor gazdasági igazgató Euro One Számítástechnikai Rt December.
Bozsik József mb. főosztályvezető e-Gazdaság Főosztály.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Munkaszervezési ismeretek
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
1 A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható támogatások Székesfehérvár, január 29.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ Távmunka Programiroda                       Szociális és Munkaügyi Minisztérium Távmunka Tanács Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ Távmunka Programiroda Képes János irodavezető Távmunka Tanács szakértője

Európai távmunka megállapodás 1. Általános megfontolások A szociális partnerek úgy tekintenek a távmunkára mint a munkaszervezés korszerűsítési lehetőségére, mely a vállalatok és az állami szolgáltató intézmények számára egyaránt fennáll, illetve mint a munkavállalók lehetőségére, melynek segítségével munkájukat és társadalmi kötelezettségeiket összhangba hozhatják, és amely nagyobb függetlenséget biztosít számukra feladataik elvégzéséhez. Ha Európa ki akarja teljesíteni az információs társadalmat, úgy bátorítania kell a munkaszervezésnek ezen új módját, méghozzá olyan módon, hogy a rugalmasság és a biztonság együtt járjanak, és a munkavégzés minősége is javuljon, és mindezek által a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci esélyei is megnövekedjenek.

Európai távmunka megállapodás 2. Meghatározás és hatály A távmunka olyan munkaszervezési és/vagy munkavégzési forma, mely a számítástechnikát egy munkaviszony keretei között veszi igénybe, illetve ahol a munkát, mely a munkaadó telephelyén is végezhető lenne, rendszeresen attól távol végzik..

Európai távmunka megállapodás 3. Önkéntesség A távmunka az adott munkavállaló és munkaadó számára egyaránt önkéntes jellegű. A távmunkát a munkavállaló eredeti munkaköri leírásában is meg lehet követelni, de önkéntes alapon később is választható konstrukció. A távmunkára való átállás önmagában, mivel csak a munkavégzés módját módosítja, a munkavállaló munkajogi státuszát nem változtatja meg. A távmunkának a munkavállaló általi visszautasítása önmagában nem lehet oka annak, hogy a munkaadó az adott munkavállaló munkaviszonyát megszüntesse, vagy annak feltételeit megváltoztassa.

Európai távmunka megállapodás 4. Foglalkoztatási feltételek A foglalkoztatás feltételeinek tekintetében a távmunkavállalók ugyanazon, a hatályos törvényben és kollektív szerződésben biztosított jogokat élvezik mint a hozzájuk hasonló munkaköröket betöltő, a munkaadó telephelyén foglalkoztatott munkavállalók. --+ sajátosságokkal eltérhet.

Európai távmunka megállapodás 5. Adatvédelem A munkaadó felelős a megfelelő, jelesül a szoftverrel kapcsolatos intézkedések megtételéért a távmunkavállaló által szakmai céllal használt és feldolgozott adatok védelmének biztosítására. --+ munkavállaló kötelezettségei Bármely, a számítástechnikai eszközök használatával kapcsolatos megszorítások, így pl. az Internet használata, Az ezen megszorítások be nem tartásáért járó szankciók.

Európai távmunka megállapodás 6. Magánélet A munkaadó tiszteletben tartja a távmunkavállaló magánéletét. Ha bármely nyomonkövető rendszert állítanak be, annak a Vizuális megjelenítő egységekről szóló 90/270 sz. Irányelv céljaival összhangban kell állnia, és annak figyelembe vételével kell üzembe helyezni.

Európai távmunka megállapodás 7. Eszközök Minden, munkaeszközzel, felelősséggel és költségekkel kapcsolatos kérdés a távmunka megkezdése előtt maradéktalanul tisztázandó. Általános szabályként a munkaadó felelős a rendszeres távmunka végzéséhez szükséges eszközök biztosításáért, üzembe helyezéséért és karbantartásáért, hacsak a távmunkavállaló nem a saját eszközeit használja. A munkaadó megfelelő színvonalú technikai háttérszolgáltatást biztosít a munkavállalónak.

Európai távmunka megállapodás 8. Egészség és biztonság A munkaadó tájékoztatja a távmunkavállalót a vállalat munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos politikájáról, és különösen a vizuális megjelenítő egységekkel kapcsolatos követelményekről. A távmunkavállaló köteles helyesen alkalmazni ezen biztonsági intézkedéseket. Annak igazolására, hogy a hatályos egészségi és biztonsági rendelkezéseket megfelelően alkalmazzák, a munkaadónak, a munkavállalói képviselőnek és/vagy az illetékes hatóságoknak szabad bejutást kell lehetővé tenni a távmunkavégzés helyére olyan mértékben, amennyire azt a nemzeti törvények és a kollektív szerződések lehetővé teszik.

Európai távmunka megállapodás 9. Munkaszervezés A hatályos jogszabályok, a kollektív szerződések és a vállalat szabályzatának keretei között a távmunkavállaló maga dönti el, hogyan szervezi munkaidejét…… A távmunkavállaló által elvégzendő munka, illetve a vele szemben támasztott teljesítménynormák azonosak a munkaadó telephelyén dolgozó, előbbihez hasonlítható munkavállalók munka-, illetve teljesítménynormáival.

Európai távmunka megállapodás 10. Képzés A távmunkavállalóknak megfelelő képzést kell biztosítani, mely az általuk használt eszközök alkalmazására és a munkaszervezés ezen formájának sajátosságaira irányul. A távmunkavállaló elöljárójának és közvetlen munkatársainak is lehet szüksége képzésre ezen munkaformával és annak irányításával kapcsolatban. A távmunkavállalóknak a munkaadó telephelyén hozzájuk hasonló munkavállalókkal azonos képzési és szakmai előmeneteli lehetőségeket kell biztosítani, és munkájukra ezen munkavállalókkal azonos értékelési rendszer vonatkozik.

Európai távmunka megállapodás 11. Kollektív jogokkal kapcsolatos kérdések A távmunkavállalóknak a munkavállaló telephelyén dolgozó munkavállalókkal azonos jogosultságaik vannak. Tilos bármely akadályt gördíteni a munkavállalói képviselővel való kommunikáció útjába…… A munkavállalói képviselőket a távmunka rendszerének bevezetésekor tájékoztatni kell, és velük konzultálni kell az európai és nemzeti törvények, kollektív szerződések, illetve a vonatkozó gyakorlat alapján.

Európai távmunka megállapodás 12. Megvalósítás és nyomonkövetés A megvalósítás a jelen megállapodás aláírását követő három év során fog megtörténni. Brüsszel, 2002. július 16. 1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvéről X/A. fejezet A távmunkavégzés 192/C. § A távmunkát végző munkavállaló munkaviszonyára e törvény szabályait az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. ----193/A.§-i. 2004. évi XXVIII. törvény a foglalkoztatással összefüggő egyes törvények módosításáról, hatályos 2004. május 01-től.

Távmunka alkalmazás területei

EU Tagállamok / USA távmunka alkalmazás aránya

Érdekli, nem, - és nem ismeri, mi a távmunka (EU) / Forrás: SIBIS GPS-NAS 2003/

Köszönöm figyelmüket ! Képes János BMIK Távmunka Programiroda vezető Tel: 06-1-3474049 E-mail: kepesj@bmik.hu