Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, 2011. május 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógusok minősítési rendszere
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Pedagógus-továbbképzés
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
A szaktanácsadás támogató szerepe
„Természettől fogva inkább fegyelmezetlenek vagyunk, mint rendszeretők.” (Arisztotelész) „Mindenki bölcsebb, ha mások baját kell megítélni, mintha a saját.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A pedagógusminősítési rendszer
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
A nevelési-oktatási program előzményei
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
A tanárképzés szerkezete
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A közoktatás tanárképzéssel kapcsolatos elvárásai Budapest, június 10. Csillag Márta Közoktatási Főosztály
A közoktatás modernizációja és a pedagógus
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Pedagógus minősítési vizsgák és eljárások meghatározása
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Barcsák Marianna KPSZTI
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Rákosi Szilvia, szakértő, NJSZT
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.

NK7 Ajánlása pedagógus- továbbképzés témakörben  közoktatási intézményrendszer igényeinek határozottabb figyelembe vétele,  a fejlesztési pályázatok esetében a szélesebb, színesebb kínálat megjelenése,képzésválasztásban nagyobb intézményi szabadság érvényesítése,  A pedagógusok teljesítményértékelésébe épüljön be a pedagógus- továbbképzésen szerzett ismeretek felhasználásának értékelése is.

Történt-e érdemi változtatás? Két alkalommal módosult a kormányrendelet : A pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus- szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet A pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus- szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet  A 93/2009. (IV. 24.) Korm rend július 31. A 93/2009. (IV. 24.) Korm rend július 31.   3/2010. (I. 14.) Korm. rendelet január 15.

Szakértői megállapítások  jogszabályi garancia,  finanszírozottság,  kötődik előmeneteli rendszerhez,  sok a modernizációt szolgáló továbbképzés,  gyors piaci reakció,  mobilitás  csökkenő források,  ellenőrzés hiánya,  eredményesség vizsgálatának hiánya,  fenntartói, intézményi érdekeltség hiánya,  önképzés elismerésének hiánya,  tervezhetőség/uniós programok,  rugalmasság hiánya,  kistelepülési hátrány,  szegényes szakmódszertani tartalom,  vezetők továbbképzése megoldatlan _ +

Változások a szabályozásban  Tartalmi kérdések  Szervezési kérdések  Ellenőrzés átalakítása

Rugalmasabb képzési formák  Részismereti képzés beszámítása  Előadóként való részvétellel is teljesíthető  ECDL  Önképzés elismerése  30 óránál rövidebb, nem akkreditált képzés is beszámítható (min. öt óra)  Kutatásban, gyakornoki felkészítés során is teljesíthető  Bemutató óra, óralátogatás során is teljesíthető  Szaktanácsadói tevékenységgel, szaktanácsadáson való részvétellel  Jó gyakorlat átvétele-átadás

Szakmai megújító képzés fogalma  alapképzésben megszerzett ismereteinek és jártasságainak megújításához járul hozzá  ha munkáját több mint hét éve ugyanazzal az iskolai végzettséggel és szakképzettséggel látja el,  teljesíthető: - további oklevél megszerzésével, - további oklevél megszerzésével, - nyelvi képzéssel, - nyelvi képzéssel, - felsőoktatási intézmény és partnerei által szervezett képzéssel - felsőoktatási intézmény és partnerei által szervezett képzéssel

Vezetők továbbképzése Az állami támogatásokat csak akkor vehetik igénybe, ha olyan továbbképzésben vesznek részt, amely a vezetői munkájuk ellátását támogatja. Az állami támogatásokat csak akkor vehetik igénybe, ha olyan továbbképzésben vesznek részt, amely a vezetői munkájuk ellátását támogatja. pedagógus-szakvizsga felkészítés intézményvezetői szakképzettség megszerzése jogi, közgazdasági, pénzügyi szakképzettség tanügy-igazgatási, korszerű pedagógiai szervezési ismeretek (min. 60 óra)

Továbbképzések ellenőrzése, értékelése Bővült a fenntartó ellenőrzési lehetősége : a beiskolázási terv – pedagógiai program - IMIP összhangjának vizsgálata a források felhasználásának ellenőrzése A programokról készült felhasználói értékelést kötelező nyilvánosságra hozni.

Kérdések  Előmeneteli rendszer és továbbképzés viszonya?  Teljesítményértékelés és továbbképzés viszonya?  Pedagógusképzés és továbbképzés struktúráinak kapcsolata?  Pedagógusképzők szerepe a pedagógusok továbbképzésében?  Felnőttképzési intézmények szerepe a továbbképzésben?  Akkreditációs eljárások szerepe, szempontjai?  Ellenőrzés, értékelés, visszacsatolás?

Mit tudunk tehát a további tervekről? indokolt a kötelező továbbképzési rendszer további fenntartása, a tervezett pályamodell egyes szakaszai szakvizsgához kötik a pedagógus előmenetelét, a szakvizsga-felkészítés kizárólag pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézményben folyhat, követelményeit jogszabály határozná meg, a pályamodellben megjelölt egyes fokozatok elérésének feltétele a minősítés során előírt továbbképzés teljesítése, javasolt a továbbképzések akkreditációjának szigorítása, a továbbképzések szakmai ellenőrzését a felsőoktatási intézmények oktatói, a Pedagógus Kamara által delegált mesterpedagógusok, kutató tanárok végeznék, az életpálya elején elsősorban módszertani, a későbbiekben inkább tananyaghoz kötődő és szemléletformáló továbbképzések teljesítése ajánlott.