Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Villamos berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata, üzembe helyezés előtti felülvizsgálat. (Az előadás anyaga az Internetről)
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Rendezvények tűzvédelmi előírásai
A Katasztrófavédelem szervezeti változása
A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására
Az új épületenergetikai szabályozás
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
2/2002. BM r. Automatikus Tűzjelző rendszerek melléklet módosítás
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
Tűzvédelem a kereskedelemben
Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése
Munkahelyi egészség és biztonság
A tűzvédelmi bírság
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Pápai Tűzoltóság 11. B.
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
Állam munkavédelmi feladatai
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
A tűzvédelmet érintő jogszabályok változásainak aktuális helyzete
Az OTSZ új követelményei
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat újdonságai, tapasztalatai Dr. Zoltán Ferenc (PhD) tű. alezredes.
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
tűzvédelmi tapasztalatai
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
A 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról
17. tétel.
Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Munkahelyi egészség és biztonság
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Hő és füst elleni védelem
PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK
Wagner Károly tű. alezredes
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Köszöntöm az Előadás Hallgatóit!.
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
TŰZVÉDELMI TERVEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ SZABÁLYOZÁS
Mérnöki módszerek alkalmazása a tervezői folyamatokban az új OTSZ szerint.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
A szab á lyoz á s alapjai Villámvédelem az „új” Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében Horváth Lajos Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi.
A norma szerinti villámvédelem - Tűzvédelmi követelmények -
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bakcsányi Péter tűzoltó százados Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályvezető.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bakcsányi Péter tűzoltó főhadnagy, Tűzoltósági Főfelügyelőség kiemelt főreferens Katasztrófavédelmi.
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség A vállalkozásokat érintő változások az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében Készítette: Glöckl Antal tű.
Tűzvédelmi Szabályzat
Összeállította: Cserpes Imre
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Előadás másolata:

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes

A szabályozás fejlődése Kötelező szabványok 2/2002 Bm rendelet 9/2008 ÖTM rendelet 28/2011 Bm rendelet

Tervezés, kivitelezés, karbantartás Sprinklerberendezés és nyitott szórófejes oltóberendezés Vízköddel oltó Gázzal oltó, CO2 oltó Porral oltó Habbal oltó Condensed aerosol Egyéb Tűzjelző berendezés

MÁSODIK RÉSZ IX. FEJEZET BEÉPÍTETT TŰZJELZŐ ÉS TŰZOLTÓ BERENDEZÉSEK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

Létesítési kötelezettség Táblázatos formába koncentrálva mellékletben Új rendeltetések: a számítógép központok helyett: kritikus infrastruktúra működéséhez szükséges informatikai, irányítási rendszerek számítógép központjának elhelyezésére szolgáló helyiségek olajat, zsiradékot felhasználó, feldolgozó nagykonyhai készülékek

Képesítés, jogosultság és az engedélyező hatóságra vonatkozó követelmények

(1) A tervezési, kivitelezési, üzembe helyezési, szerelési, telepítési, felülvizsgálati, javítási és karbantartási tevékenység akkor gyakorolható, ha az érintett személy, vagy szervezet javára tevékenykedők között legalább egy olyan természetes személy van, aki a jogszabályokban meghatározott képesítési, jogosultsági követelményeknek megfelel. (2) Az üzemeltetést (felügyeletet, kezelést, ellenőrzést) ellátó személyeket a tevékenység végzéséhez szükséges ismeretekről oktatásban kell részesíteni, melyet legalább évente meg kell ismételni. (3) A tűzvédelmi hatóság beépített tűzvédelmi berendezés tervdokumentációját elbíráló ügyintézőjének– berendezésnek megfelelő (jelző vagy oltó) – tervezői tűzvédelmi szakvizsgára felkészítő tanfolyamot kell elvégeznie. (4) A tűzvédelmi hatóság a beépített tűzvédelmi berendezés létesítését csak abban az esetben engedélyezheti, ha a berendezés engedélye, tanúsítványa alapján az adott felhasználási célnak a berendezés megfelel.

135. § (1) A beépített tűzoltó és tűzjelző berendezés létesítése (tervezés és kivitelezés), üzemeltetése, felülvizsgálata, karbantartása feleljen meg a jogszabályoknak és a vonatkozó műszaki követelményeknek, vagy azokkal legalább egyenértékű biztonságot nyújtó módon történjen.

Tűz- és hibaátjelzés, távfelügyelet Távfelügyelet mint szolgáltatási tevékenység Tűzátjelzés a tűzoltóságra

X. FEJEZET BEÉPÍTETT TŰZOLTÓ BERENDEZÉSEK

A beépített tűzoltó berendezést csak olyan célra szabad létesíteni, amelyre való alkalmassága a vonatkozó műszaki követelményből következik. Ha a beépített tűzoltó berendezés alkalmazhatóságát műszaki követelmény nem szabályozza, az alkalmasságát tűzteszt vizsgálat eredménye igazolják.

Biztonsági előírások Az ismert egészségkárosító hatást elérő, vagy meghaladó oltó-, hajtóanyag koncentrációt alkalmazó, a teljes légtér elárasztására tervezett beépített tűzoltó berendezéseknek emberek által bejárható helyiségbe (térbe) történő beépítése esetén a) olyan riasztóberendezést kell létesíteni, amely az oltóberendezés működésbe lépése előtt – jogszabályokban meghatározott kiürítési időt is számításba véve – figyelmeztető jelzést ad, b) az oltóanyag kiáramlásának megakadályozása alkalmas blokkoló szerkezetet/kapcsolót kell beépíteni. c) az a) pontban fogalaktól el lehet tekinteni, ha a belépés csak kikapcsolt oltóberendezés mellett lehetséges. Ha az egészségkárosító hatás határértékét jelentő koncentráció nincs meghatározva akkor is a (2) bekezdés szerint biztonsági megoldások alkalmazása szükséges.

Szükséges koncentráció NOAEL Biztonsági tartalék FK5112 6% - 7% 10% 67% -150% Halon 1301 3-5% 5% 0% HFC-227ea 7.5%-8.7% 9% 3% - 20% HFC-125 8% - 11.5% 7.5% Inert gázok 38% - 40% 43% 7% - 13% CO2 35% - 50% <5%

A sprinkerberendezéssel védett épületekben, ha egy tűzszakasz befogadóképessége meghaladja a 300 főt, független tartalék vízforrást kell biztosítani (kettős vízforrás).

XI. Fejezet A BEÉPÍTETT AUTOMATIKUS TŰZJELZŐ BERENDEZÉSEK MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI, TERVEZÉS, KIVITELEZÉS, ÜZEMBEHELYEZÉS, HASZNÁLATBAVÉTEL, ÜZEMELTETÉS, FELÜLVIZSGÁLAT ÉS KARBANTARTÁS

Az érzékelők, kézi jelzésadók vezetékeit az épület jellegétől függetlenül csak ott kell, tűzálló kábelből illetve védetten kialakítani, ahol a visszatérő hurok mindkét iránya egyetlen véletlen esemény (tűz) hatására károsodhat. Nem kell a továbbiakban a tűzvédelmi hatóság hozzájárulása ahhoz, hogy a vezérlések vezetékei – a hangjelző, valamint a tűz- és hibaátjelző berendezés vezérlésének kivételével – a tűznek nem ellenálló, vagy védelem nélküli kábelekből készüljenek, ha a vezérelt eszköz késleltetés nélkül indul és a vezetékek füstérzékelővel védett tereken haladnak át. Megszűnt a három szintnél magasabb épületek esetében a számítógépes grafikus felület, vagy térképes tabló alkalmazásának kötelezettsége (a továbbiakban az csak a 800 m2 alapterületnél nagyobb vagy ezernél több érzékelőt tartalmazó épületek esetében szükséges).

Köszönöm a figyelmet!