Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK"— Előadás másolata:

1 NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK

2 KÖVETELMÉNYEK Létesítés jogszabály tűzvédelmi hatóság előírása
önkéntes Felújítás, átalakítás, bővítés

3 KÖVETELMÉNYEK Méretezés fajlagos víztérfogatáram védőfelület
összes védőfelület üzemidő szórásfelület A védendő tértől, vagy a berendezéstől függően kell megválasztani.

4 ALKOTÓELEMEK Indító szerelvény (elárasztó szelep, deluge szelep)
Oltóberendezés Oltóközpont Nyitott szórófej

5 KÖVETELMÉNYEK Hidraulikai méretezés
A jellemzők teljesülését kísérlettel kell igazolni. Nyomásveszteség, áramlási sebesség. A legkedvezőbb védőfelületen a víztérfogatáram nem haladhatja meg az elméleti érték 140%-át. Az oltóberendezést a szomszédos védőfelületek egyidejű vízellátására kell méretezni.

6 ELŐÍRÁSOK Ha 90’-es tűzállósági határértékű tűzgátló elválasztás határolja az egyes tereket, akkor a vízkészletre a legnagyobb tér védőfelülete a mértékadó. A szórófej fúvóka átmérője legalább 2 mm-el nagyobb legyen, mint amilyen méretű szennyeződés a rendszerbe kerülhet. (A „k” kifolyási tényező a szórófej kialakításától függ.)

7 OLTÓKÖZPONT A rendszer üzembe helyezéséhez, üzemeltetéséhez, leállításához szükséges berendezések helye. Ha az indító szerelvény nem az oltóközpontban van, akkor biztosítani kell, hogy tűz esetén is biztonságosan megközelíthető legyen. Az indító szerelvény után, a működés ellenőrzésére, azzal azonos méretű elzáró szerelvény legyen.

8 RIASZTÁS Az indító szerelvény nyitását akusztikai riasztószerkezet jelezze. A „TŰZ” jelzés az állandó felügyeleti helyen jelenjen meg. A vízzel hajtott riasztószerkezet működése ellenőrizhető legyen

9 SZÓRÓFEJEK Megválasztása függ:
a védendő tér vagy berendezés geometriai adottságaitól, a csőhálózat nyomásviszonyaitól, - az oltáshoz szükséges víztérfogatáramtól. Éghető folyadékok oltására korrózióálló anyagból legyen.

10 BERENDEZÉSEK VÉDELME Ha a berendezés belsejében éghető anyag van, akkor lehetőleg a belső részt is védeni kell. A szórófejek elrendezését és megválasztását kísérlettel kell meghatározni. A fajlagos víztérfogatáram a teljes felületen lehetőleg egyenletesen oszoljon.

11 MŰKÖDTETŐ BERENDEZÉSEK
Termikus működtető elemek, mechanikus működtetésre. A legnagyobb környezeti hőmérsékletnél 30 C fokkal legyen nagyobb a kioldási hőmérséklete. Hidraulikus Pneumatikus.

12 MŰKÖDTETŐ ELEMEK Termikus működtető elemek elhelyezése
Felügyelt terület Távolság - a födémtől, mm - egymástól, max. 3,6-4,0 m - függőleges szerkezetektől 0,3 m - Épületekben max. 15 m belmagasságig használhatók. (Berendezés védelem esetén egyedi.)

13 HIDRAULIKUS MŰKÖDTETÉS
A vízzel feltöltött működtető hálózatban a nyomás max. 10 bar lehet. A működtető hálózat legtávolabbi pontján legyen nyomásmérő és ellenőrző szelep. Üríthetőség. Fagy elleni védelem.

14 PNEUMATIKUS MŰKÖDTETÉS
A működtető csőhálózatban a nyomás: az indító szerelvény nyitásához tartozó túlnyomásnál legalább 1,0 bar-al legyen nagyobb. legfeljebb 3,5 bar lehet. - csökkenésekor a felügyeleti helyen hiba jelzésnek kell megjelennie. Feltöltés, fagyveszély, nyomásszabályozás

15 VILLAMOS MŰKÖDTETÉS Tűzjelző berendezéssel Kettős függés. Távvezérlés
Kézi működtetés

16 MÉRTÉKADÓ JELLEMZŐK Fajlagos víztérfogatáram: 5,0-30 ,0 mm/min
Üzemidő: 5’-60’-ig Védőfelület: 100 m2-400 m2-ig

17 VÍZELLÁTÁS A sprinklerberendezésekre vonatkozó előírások érvényesek.
A teljes üzemidő alatt kell a víz, ezért csak kimeríthetetlen vízforrás lehet. A berendezés működésekor kifolyó vizet biztonságosan el kell vezetni.

18 CSŐRENDSZER A sprinklerberendezések csővezetékeire vonatkozó előírások érvényesek, azzal a kiegészítéssel, hogy a csőhálózat acélcsövei tüzihorganyzásúak legyenek. Korrózió által veszélyeztetett helyeken jobb minőségű cső használata szükségessé válhat. Üríthetőség.

19 IPARI ALKALMAZÁSOK

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47 Elérhetőségek 2151 Fót, Vörösmarty tér 2. Tel.:(+36) 1 460 0840
Fax:(+36) 2131 Göd, Nemeskéri Kiss Miklós u.33. Tel.:(+36) Fax:(+36) Honlap:

48 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések