A regionális munkaügyi központ lehetőségei a foglalkozási rehabilitációban Tengelic, 2007. november 27. Szellő János.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
Tájékoztatás a munkaerő-piaci szolgáltatásokról
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Budapest, március 13. Szellő János
Büntetés-végrehajtási
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A REHABILITÁCIÓS HATÓSÁG ÉS A HÁLÓZATI TAGOK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI D R. P ÓSFAI G ÁBOR F ŐIGAZGATÓ OKTÓBER 02. B UDAPEST.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A rendezvény a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum égisze alatt, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósul meg. Társadalmi.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Pécs, DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Készítette: Farkasné Veres Edina
Lorem ipsum.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A regionális munkaügyi központ lehetőségei a foglalkozási rehabilitációban Tengelic, november 27. Szellő János

A komplex rehabilitáció fogalma és célja Fogalma:  A komplex rehabilitáció az egészség- ügyi, mentálhigiénés, oktatási, kép- zési, foglalkoztatási és szociális rend- szerekben megvalósuló folyamat, amelynek célja a fogyatékos személy képességeinek fejlesztése, szinten tartása, az önálló életvitel elősegítése

A rehabilitáció rendszere  Az orvosi rehabilitáció célja a funkció- képesség lehetőség szerinti helyre- állítása  A szociális rehabilitáció a társadalom- ba, a közösségbe való visszatérést célozza meg a szociális szolgáltatások eszközrendszerével, azok esetleges pótlásával

 A mentálhigiénés rehabilitáció a sze- mély és családja számára a pszichés támogatást biztosítja  A foglalkozási rehabilitáció célja a munkaerő-piaci integrációt elősegítő minimum feltételek megteremtése, hogy az érintett emberek alkalmassá váljanak a minél teljesebb értékű fog- lalkoztatásra

A foglalkozási rehabilitáció alapkövetelményei  Egymásra épülő, rendszerbe szerve- ződő elemekből kell állnia  Biztosított és szabályozott legyen az egyes területek eszköz- és intézmény rendszere  A rehabilitáció egyes elemei mindenki számára egyenlő eséllyel hozzáférhe- tők legyenek

 Érvényesüljön legkisebb veszteség elve, az érintett személy mindig a legmegfelelőbb időben részesüljön a rehabilitációs programban  A rehabilitációs folyamatok szükséglet vezéreltek legyenek  Minden eleme a lehető legteljesebb emberi élet megvalósítását szolgálja

A DDRMK lehetőségei, feladatai  Irányítási rendszer, humán erőforrás  Hálózatépítés, kapcsolatrendszer működtetése  Támogatási, aktivizáló eszközök rend- szere és működtetése  Szolgáltatási rendszer és működte- tése

Irányítási rendszer, humán erőforrás Megközelítés:  Rendelkezésre áll egy viszonylag in- takt, tapasztalt szakembergárda  Kialakultak olyan módszerek és eljá- rások, amelyeket a DDRMK munka- társai kísérleteztek ki  A már meglévő külső kapcsolatok ak- tivizálhatók

Feladatkörök:  Bizottsági munka  Irányító csoport  Rehabilitációs szervezői feladatkör  Ellenőrzés  Kirendeltségi rehabilitációs koordináció

Hálózatépítés, kapcsolatrendszer működtetése Alapelvei:  Szükséglet, érdekek és értékek köz- vetítésére jön létre  Tartós emberi együttműködést igénylő rendszer  Kölcsönhatásban létező és egész-ként működő együttes rendszer  Legfontosabb elve a partnerség

A partnerség feladatai  Kapcsolattartás és információcsere  Rendszeres ismeret- és tapasztalat- csere  Közös fellépés  Közös együttműködés  Intézményes partnerség kialakítása

A partnerek beazonosítása  A foglalkozási rehabilitációban köz- vetlenül résztvevők  A közvetett partnerek  A végrehajtást valamilyen formában befolyásoló partnerek  Távoli, hatás partnerek

A hálózatépítés feladatai  Célok, célrendszerek megfogalma- zása  Alapvető jogszabályi és eljárási ke- retek biztosítása  Feladatok tisztázása, a kompetenciák megfogalmazása  Erőforrások allokációja  Információs rendszer kiépítése

 Dokumentációs rendszer kiépítése és működtetése  Horizontális viszonyok tisztázása  Monitoring és értékelési rendszer kialakítása  Visszacsatolás a benchmarking je- lentősége

A régiós kapcsolatrendszer legfőbb résztvevői  Regionális nyugdíjbiztosítási igazgató- ság  ORSZI regionális igazgatósága  OMMF területi felügyelősége  Foglalkozás-egészségügyi szolgálat regionális szakfőorvosa  Regionális feladatot ellátó módszer- tani szociális intézmények  Régiós szintű nonprofit szervezetek

A kirendeltségi kapcsolatrendszer legfontosabb résztvevői  A nyugdíjbiztosítás kirendeltségei  OMMF területi felügyelősége  ORSZI kirendeltségei  Foglalkozás-egészségügyi szolgálatok  Módszertani és szociális intézmények  Nonprofit szervezetek  Önkormányzatok, házi orvosok  Munkáltatók

A munkáltatói kapcsolatok jelentősége  Hatékonyabb és eredményesebb együttműködés kialakítása  Igények, szükségletek alaposabb fel- tárása  A munkáltatók számára biztosított szolgáltatási rendszer átalakítása  Komplex rehabilitációs foglalkoztatási programok szervezése munkáltatók bevonásával

Támogatási, aktivizáló eszközök rendszere és működtetése  A Foglalkoztatási Alap lehetőségei  Akkreditációhoz kötött, normatív, költségvetésből biztosított támogatá- sok rendszere  Társadalmi Megújulás Operatív Prog- ram (TÁMOP)  Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP)

TÁMOP 1.1 „A” komponens Célrendszer:  Komplex foglalkozási rehabilitáció kialakítása  A foglalkozási rehabilitációhoz kap- csolódó szolgáltatási rendszerek kia- lakítása a képességek minél széle- sebb kiaknázása a foglalkoztatás érdekében Előzetes megvalósíthatósági tanulmány (SZMM június)

A program várható alanyai és főbb elemei Alanyai:  Mindenki aki rehabilitációs járadékban részesül és ha a kapacitás engedi:  Megváltozott munkaképességű, fo- gyatékos fiatalok, akik nem szerez- hettek jogosultságot járadékra  Megváltozott munkaképességű szoci- ális járadékba részesülő emberek

A program elemei:  Képességfeltárás, egyéni rehabilitáci- os terv kidolgozása,  Munkavégző képesség fejlesztése  Készségfejlesztés, szakmai képzés, átképzés, gyakorlat szerzése  Álláskeresés segítése, tanácsadás, egyéni segítségnyújtás (mentorok)

 Átmeneti foglalkoztatás támogatása  Nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatás ösztönzése a munkáltatókon keresz- tül  Támogatás a munkahelyek akadály- mentesítéséhez  Rugalmas támogatási rendszer

A TIOP prioritásai  A munkaerő-piaci részvételt támogató szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése (szakképzés és felnőttkép- zés; integrált foglalkoztatási és szo- ciális szolgáltató-rendszer területén)  A társadalmi befogadást támogató in- frastruktúra fejlesztése (akadálymen- tesítés; integrált kis- és mikrotérségi szolgáltató központok létesítése

Szolgáltatási rendszerek és formák Az ÁFSZ szolgáltatási rendszere:  A munkaerő-piaci szolgáltatásokról, valamint az azokhoz kapcsolódóan nyújtható támogatásokról szóló 30/2000. (IX. 15.) GM rendelet alap- ján biztosított legfontosabb szolgálta- tások  Szociális szervezetek szolgáltatási rendszere

Szolgáltatások tartósan akadályozott embereknek  Munkavállalásra való felkészítés  Akadályozó tényezők (pl.: szociális) feltárása  Megfelelő munkahely megtalálásának segítése (munkáltatók megnyerése)  Munkatapasztalat szerzés elősegítése  Tartós foglalkoztatás elősegítése  Integrált és segítő szolgáltatás

Integrált szolgáltatás:  A munkaerő-piaci és szociális szolgál- tató tevékenységek összekapcsolása, egységes szolgáltatási rendszer kiala- kítása  Integrációs partnerség megteremtése  Az egyablakos rendszer kialakítása (informatika, jogszabályok, eljárás)

Szolgáltatások (mentor hálózatok) támogatása, alapkövetelmények  Mindenki számára hozzáférhető legyen  Személyre szóló, valós igények  Integrált foglalkoztatást célozza meg  Ne lépje túl a kompetencia határokat  A mentorok felkészültek legyenek  A segítségnyújtás az elhelyezkedést és a beilleszkedést szolgálja

Mentorok a foglalkozási rehabilitációban  A rehabilitációs szolgáltatások igény- bevétele során információnyújtás, ta- nácsadás, személyes közreműködés, szolgáltatókkal való együttműködés  Rendszeres kapcsolat a rehabilitációs járadékban részesülővel, lelki, fizikai és egészségi állapotának figyelemmel kísérése

 Tájékoztatási kötelezettség teljesítése a kirendeltség számára, ha a rehabili- tációs terv megvalósulásával kapcso- latban akadályok merülnek fel vagy a tervet módosítani kell  A mentornak kötelessége a tevékeny- ségének dokumentálása, rehabilitá- ciós napló vezetése  Etikai elvárások betartása

Köszönöm a figyelmet!