Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Alberti Evangélikus Gyülekezet Vendégháza
Mindenszentek temploma Pécs
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Felsőregmec.
SIÓAGÁRDI TÁJHÁZ.
•Eger els ő magánszállodája a történelmi belváros legcsendesebb részén zöld övezetben található. A város törökkori emlékeivel, fürd ő kultúrájával,
Készítette: Albert Krisztina
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Ismerd meg Egert Csapattagok.: Gál Nikolett Beke Jusztina
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Manhattan a sivatagban
Az Ócsai Tájház.
E l a d ó. Az étterem Budapest központjában, a több, mint 200 éves Józsefvárosban, a József körúton található. Ez a körút Budapest egyik fő közlekedési.
Cella Septichora.
Román stílus jellemzői(formákban):
PARLAMENT ( ).
A Puskin u. 3. épületünk, egykori ( ) munkahelyünk a évi felújítás után. Az épület, úgy gondolom, visszakapta vagy legalább részben visszanyerte.
A szolnoki vár építése és ostroma
Fő tér.
Készítette: Verőczei Tamás
3. A magyar települések arculata, jellegzetessége
CHILLON VIZIVÁR SVÁJC Készítette: Dr Bajzák Tamásné automata.
Szendrő nevezetességei
BALATONBOGLÁR APARTMANHÁZ.  Az épület Balatonbogláron, a Balaton déli partján, a boglári domboldalon, Balatonboglár felett tálalható. A parttól mindössze.
A visegrádi Herkules-kút
Az ország háza F: Laci A parlament épülete A Duna felől
Több nézőpont: Velazquez: Las Meninas Ottlik: Iskola a határon
Római lakáskultúra.
Hellászi lakáskultúra
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Kína Huyen Khong Tu (Hanging monostor) A Hanging monostor Kína Shanxi nevű tartományában, Datong várostól 65 km-re van. Kína 5 szent hegyének egyike.
A román kor (romanika) művészete
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Készítette: Bujdosó Villő
Barokk művészet, sz. fordulójától a 18. sz. közepéig
Muhammad Ali mecset 1. rész
CHENONCEAU A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit,
Beillesztéses rendezés
Készítette: Tóth Ildikó Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen. Eredetileg.
Pécs-Megyeháza.
Nagycenk-Széchenyi kastély
Hellászi lakáskultúra
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Az építmények válfajai
Susann Nordströms Orkester - True Love
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Nagykároly Készítette:
Budapesttől 1 óra kényelmes autóútra, Balatonkenese központjában, csendes, romantikus kis utcában, balatoni panorámás családi ház 15 éve működik VENDÉGHÁZKÉNT,
A GÖRÖG ÉPÍTÉSZET Rövid prezentáció Háttérben a Parthenon (Készült: Kr.e ) Athén.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Alberobello Olaszország.
Hogyan közelíthető meg Budafok kocsiszín vágányhálózata a Fehérvári úti villamosvonalról? A Savoya park irányú vágány Budafok kocsiszín megállóhelye után.
Gyöngyös Nevezetességei
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Található-e hurokvágány a kocsiszín területén?
Rektori épület felújítása I. ütem
Budapest Magyarország Hungary
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium Kollégiuma Balatonalmádi, Rákóczi u
Velünk élő középkor Forrás:
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Előadás másolata:

Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva

Érett barokk

Barokk városi lakóház A Győri Apátúr ház Szabálytalan négyszög alakú épületSzabálytalan négyszög alakú épület A főhomlokzaton négy félköríves kapun léphetünkbe a három boltszakaszból álló kapubejáróbaA főhomlokzaton négy félköríves kapun léphetünkbe a három boltszakaszból álló kapubejáróba A harmadik szakasztól keresztboltozatos folyosó fut, és ezek végein nyílnak különböző helyiségekA harmadik szakasztól keresztboltozatos folyosó fut, és ezek végein nyílnak különböző helyiségek A főhomlokzat bal oldali részén és a folyosó elején szobákat rendeztek be majd a lépcsőház a konyha és még egy szoba és néhány boltozott helyiség következettA főhomlokzat bal oldali részén és a folyosó elején szobákat rendeztek be majd a lépcsőház a konyha és még egy szoba és néhány boltozott helyiség következett A folyosó végén a vécék helyezkedtek elA folyosó végén a vécék helyezkedtek el

A főhomlokzat jobb oldalán kapott helyet a refektóriumA főhomlokzat jobb oldalán kapott helyet a refektórium A jobb szárnyon nyílt az éléskamra a sütőház és a kádárműhelyA jobb szárnyon nyílt az éléskamra a sütőház és a kádárműhely Az udvart lezáró szárnyban volt a kocsiszín a szénapajta és az istálló.Az udvart lezáró szárnyban volt a kocsiszín a szénapajta és az istálló. A szénapajta és az istálló között kijárat helyezkedett el, és ez nyílt még a gondnoki kis házraA szénapajta és az istálló között kijárat helyezkedett el, és ez nyílt még a gondnoki kis házra Az emeleten a főhomlokzat közepén volt a díszterem és mellette egy-egy szoba és valamint a kápolnaAz emeleten a főhomlokzat közepén volt a díszterem és mellette egy-egy szoba és valamint a kápolna A reprezentatív helyiségeket a barokk épületekre jellemző márvány- és stukkódísz tette ünnepélyesebbéA reprezentatív helyiségeket a barokk épületekre jellemző márvány- és stukkódísz tette ünnepélyesebbé A bal oldalt két szoba, majd a lépcsőház után a szerzetesek cellái sorakoztakA bal oldalt két szoba, majd a lépcsőház után a szerzetesek cellái sorakoztak

A reprezentatív helyiségeket a barokk épületekre jellemző márvány- és stukkódísz tette ünnepélyesebbéA reprezentatív helyiségeket a barokk épületekre jellemző márvány- és stukkódísz tette ünnepélyesebbé A bal oldalt két szoba, majd a lépcsőház után a szerzetesek cellái sorakoztakA bal oldalt két szoba, majd a lépcsőház után a szerzetesek cellái sorakoztak A jobb szárnyat is a szerzetes cellái foglalták elA jobb szárnyat is a szerzetes cellái foglalták el A kocsiszín felett tároló helyiségek sorakoztakA kocsiszín felett tároló helyiségek sorakoztak

Késő barokk

Pozsony, Esterházy-ház Szabálytalan négyszög alakú alaprajzú épület valójában több részből tevődik összeSzabálytalan négyszög alakú alaprajzú épület valójában több részből tevődik össze A vár falra támaszkodó U alakú, háromszintes főépülettel szemben, az utca vonalára épült a téglalap alaprajzú, földszintes istállóépületA vár falra támaszkodó U alakú, háromszintes főépülettel szemben, az utca vonalára épült a téglalap alaprajzú, földszintes istállóépület Istálló mindkét végén három boltszakaszból álló bejárat vezet az udvarraIstálló mindkét végén három boltszakaszból álló bejárat vezet az udvarra Balról a gondnok kis udvart körülölelő, kétszintes lakása, jobbról pedig egy téglalap alaprajzú, szintén kétszintes személyzeti lakrész csatlakozik a kapuhozBalról a gondnok kis udvart körülölelő, kétszintes lakása, jobbról pedig egy téglalap alaprajzú, szintén kétszintes személyzeti lakrész csatlakozik a kapuhoz

A főépület földszintjén a cselédlakások és a raktárhelyiségek helyezkednek elA főépület földszintjén a cselédlakások és a raktárhelyiségek helyezkednek el Bal szárnyban alakították ki a konyhátBal szárnyban alakították ki a konyhát Vele szemben van a fáskamraVele szemben van a fáskamra A várfalara támaszkodó főszárnyban a lépcső két oldalán szobák, konyhák és raktárok váltják egymástA várfalara támaszkodó főszárnyban a lépcső két oldalán szobák, konyhák és raktárok váltják egymást A bal szárny első emeletén szobák sorakoznak, a jobb szárny két szobáját a cukrászat foglalja el, majd a tiszti szoba következik, végül a főszárnyban a lépcső után szobákat és egy lépcsőt alakítottak kiA bal szárny első emeletén szobák sorakoznak, a jobb szárny két szobáját a cukrászat foglalja el, majd a tiszti szoba következik, végül a főszárnyban a lépcső után szobákat és egy lépcsőt alakítottak ki A bal szárny második emeletén található a női lakosztályA bal szárny második emeletén található a női lakosztály A cukrászat felett egy nagyobb szoba vanA cukrászat felett egy nagyobb szoba van A főszárny közepét a díszterem foglalja el, és ezt veszik körbe a hercegi lakosztályokA főszárny közepét a díszterem foglalja el, és ezt veszik körbe a hercegi lakosztályok

Az istálló került az utca oldalára és a főépület a telek belsejébe épültAz istálló került az utca oldalára és a főépület a telek belsejébe épült A reprezentatív helyiségek a második szintre kerültekA reprezentatív helyiségek a második szintre kerültek Forrás: Magyar Építészeti sorozatForrás: Magyar Építészeti sorozat Feldolgozta: Boricza AttilaFeldolgozta: Boricza Attila