Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PARLAMENT (2356-03).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PARLAMENT (2356-03)."— Előadás másolata:

1 PARLAMENT ( )

2 A parlament a francia parler („beszélni”) szóból származik
A parlament a francia parler („beszélni”) szóból származik. Eredetileg a középkori Franciaországban a királyi bíróságokat nevezték parlamentnek (1789-ig) A parlament egyfajta szinonimájaként használható az „országgyűlés” szó is, noha ezzel elsődlegesen a magyar parlamentre utalunk.

3 1881-ben az Országház megépítésére pályázatot írtak ki, amire 19 terv érkezett.
A legjobb 4: Steindl Imre "Alkotmány I." neogótikus hatású épületterve Hauszmann Alajos "Patres conscripti" neobarokkot és neoklasszicizmust sugárzó terve Schickedanz Albert és Freund Vilmos "Alkotmány II." együttes alkotása, mely elsősorban az antik építészeten alapult Otto Wagner és társai "Scti. Stephani regis" neoreneszánsz pályaműve

4 Steindl Imre terve valósult meg.
barokk alaprajzú barokk tömeghatású épület részleteiben alapvetően neogótikus stílusú a bécsi neogótika szellemében épült méltán tekinthető a század fordulója egyik nagy alkotásának az európai kontinensen

5 A magyar állam ezeréves fennállásának alkalmából, annak millenniumi esztendejében, 1896. június 8-án tartotta az új, még épülő parlamenti épületben az Országgyűlés első ülését.

6 Az országház építkezéshez feltételül szabták,
hogy kizárólag hazai építőanyagokat használjanak fel. Kivételt képez a főlépcső mellett található nyolc, egyenként hat méter magas márvány monolit, amelyet Svédországból hozattak . Az építkezés 1885-től 1904-ig tartott. Az építéshez felhasználtak: 40 millió téglát félmillió díszkövet 40 kg aranyat Maga az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas, alapterülete 17 745 négyzetméter, térfogata 473 000 köbméter.

7 Központi eleme a kupola, amelynek két oldalán emelkedik
a képviselőház (ma az országgyűlés) és a volt főrendiház (ma Kongresszusi terem) ülésterme. Az épületnek 27 kapuja van belül 29 lépcsőház 13 személy- és teherlift az épületben valamivel több mint 200 irodahelyiség található.

8 A Duna felőli oldal a főhomlokzat, de a hivatalos főbejárat a Kossuth térről nyílik.
Kívül és belül összesen 242 szobor (90 külső és 152 belső) van a falakon jeles freskók és festmények is díszítik az Országházat. A díszítéseknél felhasznált karátos arany összmennyisége hozzávetőlegesen 40 kilogrammot tesz ki.

9 Koronázási ékszerek: Korona Jogar Palást Országalma Kard

10 Köszönöm a figyelmet! Nagy Bettina


Letölteni ppt "PARLAMENT (2356-03)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések