Az Európai Női Lobbi E gyütt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában “Mérlegen az atipikus foglalkoztatás” Budapest, 2012.05.14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Civil szervezetek a munka világában
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Segélyezési rendszer átalakítása
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, augusztus 27.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Előadás másolata:

Az Európai Női Lobbi E gyütt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában “Mérlegen az atipikus foglalkoztatás” Budapest, Brigitte Triems EWL past President

 A női civil szervezetek legnagyobb ernyőszervezete az EU- ban  A női jogok és a társadalmi nemek esélyegyenlőségének előmozdítása az EU-ban  Tagsága: 27 EU tagország és a 3 csatlakozó ország szervezetei valamint 20 EU-szinten működő civil szervezet  Az EU intézményrendszeréhez kapcsolódó tevékenységekre koncentrál, de tevékenységeit helyi és nemzetközi szinten is kifejti. Az Európai Női Lobbi

EWL tevékenységének fő stratégiai irányai Európai szintű irányelvek és törvényalkotás a férfiak és nők esélyegyenlőségére vonatkozóan Nők elleni erőszak Nők a döntéshozatalban / paritásos demokrácia A gazdaság és a társadalompolitika feminista megközelítése A nők sokszínűsége és antidiszkrimináció Nők és a Média Migráció, integráció

A nők gazdasági függetlensége Feminista szempontok képviselete gazdasági, foglalkoztatási és szociális ügyekben és irányelvekben EU szinten A nők foglalkoztatása kulcsfontosságú gazdasági hajtóerő, és elengedhetetlen a nők és férfiak egyenlőségének megteremtéséhez A nők gazdasági függetlenségének előmozdítása = a nők és férfiak közötti bérszakadék megszüntetése, minőségi munka minden nő számára, egyenlőség a nyugdíjak tekintetében, fizetett és fizetetlen munka, a munka és magánélet összehangolása A nők aránytalanul nagy arányban vannak jelen az atipikus formában foglalkoztatottak és a peremhelyzetben élő marginális foglalkoztatásban résztvevők közt A munkaerőpiaci reformok során hangsúlyozni kell a magas minőségű, teljes munkaidős állások kialakításának szükségességét

Az Európai Bizottság foglalkoztatási csomagja: Új intézkedések és fő lehetőségek az EU szintű munkahelyteremtő válságkezelés területén 1.Nemzeti foglalkoztatási politikák erősítése az EU tagállamokban 2.A reform kulcsterületei: a belső rugalmasság ösztönzése a munkahelyek biztonságának megóvása érdekében, megfelelő és fenntartható bérezés kialakítása, az alacsony bérezés csapdájának elkerülése, megfelelő szerződéses megállapodások kialakítása, és a sztenderdtől eltérő formák elburjánzásának megakadályozása 3.Nyílt EU-szintű munkaerőpiac létrehozása 4.Az EU-szintű foglalkoztatási politikák koordinációjának és ellenőrzésének megerősítése

A tipikus vagy sztenderd foglalkoztatási modell -Szociális biztonságot jelent -Határozatlan idejű teljes munkaidő -Állandó munkaórák -Rendszeres jövedelmet garantál -Nyugdíjat biztosít -Védelmet biztosít betegség és munkanélküliség esetén

Atipikus vagy a sztenderdtől eltérő foglalkoztatási formák (1) ✓ Alkalmas eszköz-e a rugalmas munkaerőpiac megteremtéséhez? ✓ A munkaerőpiac rugalmassá tétele = Előmozdítja a gazdasági hatékonyságot és növekedést = A hagyományosan a munkaerőpiacra kevésbé bekapcsolódó csoportok hozzáférését növeli (nők, bevándorlók, alacsony végzettségűek, képzetlenek)

Atipikus vagy a sztenderdtől eltérő foglalkoztatási formák (2) A munkaerőpiac rugalmassá tétele különbözhet nemzet-specifikus kontextus szerint a munkaerőpiac bizonyos szegmensei szerint Bizonyos csoportok szerint (nők, új belépők, képzetlenek, idősek, migránsok)

A nők aránytalan reprezentációja az atipikus, nem általános foglalkoztatásban ✓ A nők foglalkoztatásban való részvételének növekedése = a marginális foglalkoztatás területén megnövelt álláslehetőségek ✓ A családi és női élet hagyományos modelljei ✓ A szerepekre és a társadalmi nemekre vonatkozó sztereotípiák hatására szegényesebb karrier kilátások ✓ Inadekvát ellátórendszer a gyerekek és eltartottak számára ✓ A fizetett és fizetetlen munka egyenlőtlen elosztása ✓ A munkaórák merev struktúrája ✓ Különböző órabérek a nők és férfiak esetében ✓ Nők az alacsonyabban fizetett szakmákban és állásokban

Az atipikus foglalkoztatás helyzete Az atipikus foglalkoztatás különböző formái - részmunkaidő - marginális foglalkoztatás - határozott idejű munkaszerződás - ideiglenes foglalkoztatás - állásmegosztás - távmunka

Erős korreláció az atipikus munka és az életperspektívák között ✓ A női karrierutakra sokkal jellemzőbbek a megszakítások mint a férfiakéra. ✓ A munkából kiesés és az atipikus formában történő munkavállalás periódusainak hegei a női karrierben ✓ Eredmények: kevesebb fizetés negatív hatás a karrierre az életen át tartó tanulásra kevesebb esély (képzések) időskori szegénységi kockázat

A munka és magánélet egyensúlyának fontossága bizonyos életszakaszokban ✓ Részmunkaidő, mint a szakmai, családi és magánélet összeegyeztetésének megfelelő eszköze ►feltétel: 1. társadalombiztosított legyen feltétel 2: a teljes munkaidőbe történő visszatérés opciójával összekötve

Alternatív munkaszervezési formák ✓ Rugalmas munkarend ✓ Távmunka ✓ Állásmegosztás

Rugalmas munkaidő ✓ Előny: - a munkaórák kiválasztása az igényeknek megfelelően - a munka és a magánélet összehangolását lehetővé teszi - drága berendezések megosztása - közlekedési problémák kiküszöbölése

Távmunka ✓ Lehetséges előnyök: - a marginalizált csoportok foglalkoztató képességének növelése - otthoni munkavégzés megszervezése - munka és magánélet összehangolása - stressz helyzetek csökkentése - utazással és munkával kapcsolatos költségek megtakarítása - időmegtakarítás:utazási idő nincs

Távmunka ✓ Lehetséges hátrányok: - társadalmi kapcsolatok / csoportmegbeszélések kiesése - a foglalkoztatóval személyes kapcsolat hiánya - biztonság hiánya a távmunkások esetében? - eredményértékelés nehezebb - negatívan befolyásolja az egyén karrierjét döntéshozó pozíciókba nincs előléptetés

Állásmegosztás ✓ Lehetséges előnyök: - rugalmas munkaszervezés - nem csak idő-, hanem felelősség megosztás is - szakmai és családi élet összeegyeztetése - a tehetség jutalmazása - munka elégedettség növelése - a karrier készségek és a státusz megőrzése a szakmában

Állásmegosztás ✓ Lehetséges hátrányok: - alacsonyabb bevétel - a vezetői pozíciókba előléptetés nincs - egyéni teljesítmény elvesztése és az eredmények megosztása egy másik személlyel - egyéni identitás elvesztése - kellemetlen versenyhelyzet

Konklúziók ► következetes esélyegyenlőségi policy a nők és férfiak életútja során ► irányelvek: nők és férfiak egyenlő hozzáférése az oktatási, képzési és foglalkoztatási rendszerekhez ► az alternatív munkaszervezés tereinek kialakítása a különböző életfázisokban ► az egyéni döntések feltételeinek kialakítása ►a foglalkoztatás megszakításai szükségesek a társadalom számára úgy mint az eltartottak ellátása – ez nem vezethet hátrányokhoz sem a nők sem a férfiak életútjában.

More information: Köszönöm a figyelmet!