6. tétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Vegyi anyagok a fodrászszalonban
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkavédelmi ismeretek
Munkaszervezési ismeretek
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
A vállalkozók partnere
ORSZI vizsgálatok foglalkozás-egészségügyi kérdései
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A munkahelyek szociális létesítményei
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
Munkavédelem 1. tétel.
17. tétel.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkavédelmi technikus képzés
Rezgés elleni védelem.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Gyakorlati alkalmazás Kockázatcsökkentési technológiák.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálat során leggyakrabban felmerülő kérdések és nehézségek a döntésben Dr. Grónai Éva főtitkár Országos Foglalkozás-egészségügyi.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
Munkaszervezési ismeretek
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
Készítette: Kincses László
A munkavédelemről, munkavállalóknak

Kard és pajzs viszonya az egészségügyben
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő 06/ február 01.
A munkaegészségügy munkabiztonságtól elkülönülő szakfeladata és szerepe a munkavédelemben Dr. Szele Eszter Kardirex Egészségügyi Központ.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEM Munkabaleseti statisztika, a baleset,munkabaleset,súlyos munkabaleset fogalma, a munkabaleset kivizsgálására vonatkozó szabályok Előadó: Horváth.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény GAZDÁLKODÓI TÁJÉKOZTATÓ Berta-Mudri Krisztina Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Munkahelyi biztonság és egészség
A munkahelyi egészség és biztonság
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Munkahelyi egészség és biztonság
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

6. tétel

Információtartalom vázlata A foglalkozási ártalmak fogalma 6. Önnek nyomdászként munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi előírásokat. Mutassa be a foglalkozási ártalmak fogalmát, csoportosítását a megelőzés módjait! Információtartalom vázlata A foglalkozási ártalmak fogalma A foglalkozási betegségek fogalma A fontosabb foglalkozási ártalmak csoportjai, jellemzői Műszaki megelőző intézkedések Egészségügyi megelőző intézkedések

A foglalkozási ártalmak fogalma A foglalkozási ártalom a munkavégzés során a munka környezetében fellépő, a munkavállalót terhelő kóros hatás, amely maradandó károsodást nem okoz. A foglalkozási ártalmakat a fellépő kóros hatások szerint csoportosíthatjuk: a fizikai terhelés hatásai, a munkafolyamatok ártalmai, a szervezet egyoldalú igénybevétele, munkahelyi klíma, fizikai ártalmak (zaj, rezgés, sugárzás, légnyomás), porártalmak, vegyi ártalmak, foglalkozási fertőzések.

A foglalkozási betegségek fogalma A foglalkozási megbetegedés a munkavégzés, a foglalkozás gyakorlása közben bekövetkezett olyan heveny és idült, valamint a foglalkozás gyakorlását követően megjelenő vagy kialakuló idült egészségkárosodás, amely a munkavégzéssel, a foglalkozással kapcsolatos, a munkavégzés, a munkafolyamat során előforduló fizikai, kémiai, biológiai, pszichoszociális és ergonómiai kóroki tényezőkre, ill. a munkavállalónak az optimálisnál nagyobb vagy kisebb igénybevételére vezethető vissza.

A munkavállaló szervezetét munka közben különféle hatások (expozíciók) érik. Ezek lehetnek szokásos és fokozott mértékűek. A fokozott expozíciók sem haladhatják meg a munkavégzés során a munkavállaló szervezetében a megengedett mértéket.

A fontosabb foglalkozási ártalmak csoportjai, jellemzői: Fizikai kóroki tényezők - a zaj okozta halláskárosodások, - a helyileg ható vibráció okozta betegségek, - az ionizáló sugárzás okozott betegségek, - a nem ionizáló (ultraibolya, infravörös) sugárzás által okozott betegségek, - a túlnyomás alatti munkavégzés által kiváltott betegségek.

Kémiai kóroki tényezők - az ólom és vegyületei által okozott megbetegedések, - a higany és vegyületei által okozott megbetegedések, - a klór által okozott megbetegedések, - a levegőben levő por által okozott megbetegedések (szilikózis), - a foglalkozási asztma.

Biológiai kóroki tényezők - a gombák okozta bőrbetegségek, - a kullancs okozta agyvelőgyulladás és Lyme-kór, - a foglalkozással kapcsolatban keletkezett májgyulladás (hepatitis), - a foglalkozással kapcsolatban keletkezett tuberkulózis.

Pszichoszociális, ergonómiai kóroki tényezők, - csontok, izmok stb. megbetegedése egyoldalú igénybevétel következtében, - nyomás eredetű perifériás idegkárosodás, - fokozott megterhelés okozta megbetegedések.

Műszaki megelőző intézkedések: munkavédelmi oktatás, védőfelszerelés, egyéni védőruha. Munkahelyi védőberendezések felszerelése, azok rendszeres karbantartása.

Egészségügyi megelőző intézkedések: Védőital biztosítása, egyéni védőeszköz, védő felszerelés biztosítása, amelyet a dolgozó munkahelyéről nem vihet el, és az egész munkavégzés időtartamára biztosítani kell. Elhasználódás esetén azt díjmentesen ki kell cserélni. Tisztálkodási szerek biztosítása térítésmentesen, amelyet pénzben megváltani nem lehet, és a munkahelyről nem vihető el.

Munkaköri alkalmassági vizsgálat: előzetes vizsgálat:valamennyi belépő vagy 6 hónapnál régebben távollevő dolgozó köteles orvosi vizsgálaton részt venni. Ismétlődő alkalmassági vizsgálat: időszakonként visszatérő orvosi alkalmassági vizsgálat Soron kívüli vizsgálat. Az a dolgozó köteles részt venni, akiről feltehető, hogy egészségi állapotában olyan változás állt be, amely alkalmatlanná teszi a munkavégzésére.