Számítógép tápegységek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Advertisements

6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Alaplap.
A számítógép műszaki, fizikai része
TÁPEGYSÉGEK Mi van a konnektorban?.
A számítógép felépítése
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Csík Zoltán Elektrikus T
Mi van a számítógépházban?
Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések
BIOS újdonságok és érdekességek
Váltóállítás egyedi inverterrel
A számítógép felépítése
Digitális elektronika
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Transzformátorok védelmei
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Zavarforrások, szűrők, földelési rendszerek kialakítása
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
A számítógép felépítése
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat Kovács Tamás & Mingesz Róbert 2. óra február 13., 16.
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat Makan Gergely, Mellár János, Mingesz Róbert, Boros Péter, Zana Roland Makan Gergely, Mellár.
Készítette: Paragi Dénes
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
BE KI Perifériák Számítógép.
a számítógép kézzelfogható részei.
Az alaplap.
SATA/PATA.
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
Aszinkron motor vezérlése IRAM20up60b kimeneti fokozattal
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
A merevlemezes tároló Második rész.
A számítógép teljesítménye
A számítógép felépítése
Alaplap Fő komponensek.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Számítógép legfontosabb paraméterei
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
STABILIZÁLT DC TÁPEGYSÉG
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Szünetmentes Hírközlési Áramellátó Rendszer
A számítógép felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Teljesítményelektronika
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
Flyback konverter Under the Hood.
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
A szünetmentes tápegység
A számítógép felépítése
VILLAMOS ENERGIA PIAC SZÉLERŐMŰVEK, SZÉLERŐMŰ PARKOK FELÉPÍTÉS, ÜZEMBE HELYEZÉS, GAZDASÁGI KÖLCSÖNHATÁSOK 1.
Alaplapok.
ATX PC-táp átalakítása
PC TÁPEGYSÉGEK TAKÁCS BÉLA FELADATA A PC számára szükséges feszültségek biztosítása a hálózati 230 V-os váltakozó feszültségből átalakítva. A leggyakoribb.
A szünetmentes tápegység
Nyomógombok szerkesztése
A számítógép felépítése
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat
Hálózatkímélő rendszerek
Szimmetrikus tápegységgé
Épületek energiaellátása
Előadás másolata:

Számítógép tápegységek

A tápegység: A számítógép áramkörei kisfeszültséggel működnek (3.3V, 5V, 12V) az energiát pedig a 230V-os hálózatról kapják. Az áramkörök azonban tönkremennének ettől a nagy feszültségtől. Ezért szükség van egy olyan egységre, mely ~ a 230V-os feszültségből előállítja a szükséges kisfeszültségeket.

A hálózati feszültség a terheltségtől függően változik akár 10-15%-ot is. Ezt az elektronikus áramkörök nem, vagy csak nehezen viselik el Az optimális megoldás, ha mindig azonos feszültségről üzemelnek A stabilizált tápegységek képesek a kimeneti feszültséget - a terheléstől függetlenül - azonos értéken tartani.

Alapvető követelmények a tápegységekkel szemben: A rendelkezésre álló tápforrás feszültségének átalakítása a készülék üzemeltetéséhez szükséges egyenfeszültséggé. Az előállított feszültség stabilizálása Rövid időtartamú bemeneti feszültség kimaradás esetén a kimeneti feszültség szünetmentes biztosítása A táplált áramkör védelme a bemenetről származó tranziensektől vagy a tápegység meghibásodásától. A tápegység kimenetének a bemenettől való galvanikus leválasztása.

A tápegységeknek a csoportosítása Üzemmód szerint: Lineáris tápegységek Kapcsolóüzemű tápegységek

A lineáris tápegység : A hálózati feszültséget egy transzformátorral kisebb vagy nagyobb feszültséggé alakítjuk Mivel ez váltakozó feszültség, egyenirányítani kell. Az egyenirányító kimenetén megjelenik egy lüktető egyenfeszültség. A lüktetést (zaj) a szűrő áramkör vágyja le, így ennek kimenetén már egyenirányított, zajmentes feszültséget kapunk. Ahhoz, hogy ebből stabil egyenfeszültség legyen, egy egyenfeszültség szabályozó áramkört kell beépítenünk

Séma rajz:

Kapcsolóüzemű tápegység: A PC-ben ilyen van! A lényeg, hogy egy impulzusszélesség-modulált jellel vezérelt kapcsolóelem és egy induktivitás (vagy transzformátor) segítségével pontosan annyi energiát "adagol" a kimenetre, amennyi szükséges.

Kapcsolóüzemű tápegység felépítése: Funkcionálisan négy részből áll. A kapcsolóval az egyenfeszültségből néhány tíz kHz frek­venciájú négyszögjelet képzünk. (20-50 KHz) Ezt egy nagyfrekvenciás transzformátorra vezetjük, mely a galvanikus elválasztást valósítja meg. Az átalakított kimeneti feszültséget újra egyenirányítjuk . és egy szűrőn átvezetve kapjuk a tápegység kimenetén a stabilizált egyenfeszültséget.

Mitől lesz a kimeneti feszültség stabilizált Erre szolgál a kapcsolóelemen kívül a szabályozó és a meghajtó áramkör. A szabályozó egység a kapcsoló megfelelő periódusidejű kapcsolgatásáért felelős. A bemenetére a kimeneti feszültség kapcsolódik, s kimeneti jele pedig a kapcsolójel. Ha a kimeneti feszültség csökken, akkor a kapcsolót gyakrabban kell kapcsolgatni, ha viszont a kimeneti feszültség növekszik, akkor pedig ritkábban. Tehát a kimeneti feszültség a kapcsoló be- és kikapcsolásának idejétől függ. Ezt a módszert nevezzük impulzusszélesség modulációnak

Séma rajz:

A kapcsolóüzemű táp belső felépítése: A—egyenirányító diódahíd B– bemeneti puffer kondenzátor C—átalakító tekercs D—kimeneti szűrőtekercs E—kimeneti szűrőkapacitások

Tápegység ATX csatlakozó érintkező kiosztása:

Színek szerinti vezeték kiosztás (a legfontosabbak) +12V (sárga) +5V (piros) +5V (lila) („Stand By”, lásd alább) +3.3V (narancs) -5V (fehér) -12V (kék) Fekete- föld, negatív Power good jelzés (szürke) (lásd alább) PWRON jelzés (zöld) (lásd alább)  

PC bekapcsolási folyamata: 1. Amikor a táp áram alá kerül, az SB (Standby) kimeneten megjelenik 5V. (ilyenkor az alaplap több pontján is 5V feszöltség mérhető, pl. az alaplapon elhelyezett LED is világít, stb…)Ez adja az alaplapnak a Soft-start funkciókhoz (billentyű, WOL, ill. a szokásos ATX gombnyomásos bekapcsoláshoz) szükséges tápot.

2. Az alaplap a PWRON vonalon +5V-ot ad ki, ezzel jelzi a tápegységnek a kikapcsolt állapotot. (olyan mint a készenléti üzemmód) 3.Amikor a „power” gombot megnyomjuk, a PWRON jel 0V közelébe kerül, ez jelzi a tápnak hogy be kellene kapcsolni.

4. A táp bekapcsol, majd amikor a kimeneti feszültség(ek) eléri(k) a normális értékeket a táp a Power good jel +5V-ra húzásával jelez az alaplapnak, hogy minden rendben lehet indulni. 5. Az alaplap bekapcsol, a gép bootol.

A tápegység jelentősége: A táp teljesítményét mindig a PC teljesítmény- igényeihez (vagy inkább egy kicsit az fölé) méretezzük! NE A TÁPEGYSÉGEN SPÓROLJ!!!

Mit okozhat egy gyenge, kis teljesítményű (kiöregedett) tápegység: Kikapcsol a PC véletlenszerűen. Restart –ol a PC Kékhalál, lefagyás Kattog a Winchester …

Tápegység egyéb kivezetései: MOLEX (5V-piros,12V-sárga, 2xfekete- test) Optikára Winchesterre Esetleg alaplapra, videó kártyára.

floppy tápcsatlakozó (5V-piros,12V-sárga, 2xfekete- test) Floppy olvasóra Esetleg előlapi panelre, videó kártyára

SATA Tápcsatlakozó Optikára, winchesterre

Kiegészítő tápcsatlakozó: Processzor támogatáshoz Videó kártyákra 4-es, 6-os, 8-as kivitel 12V –sárga, test-fekete

Táp ellenőrző műszer:

Tápegységek hűtése, ház hűtése, öblítése