Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések"— Előadás másolata:

1 Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések
Takács Béla 2010.

2 1. A szerelés előtt mit kell előkészíteni a munkaterületen?
Ügyeljünk a megfelelő világításra, a jó szellőzésre és a kellemes szobahőmérsékletre. A munkapadnak vagy az asztalnak minden oldalról hozzáférhetőnek kell lennie. Kerüljük a szerszámok és alkatrészek rendetlenségét a munkapad vagy az asztal felületén.

3 2. Miért kell (célszerű) antisztatikus asztalborítást, szőnyeget alkalmazni a munkaterületen?
Az antisztatikus szőnyeg használata segít az eszközök fizikai és elektrosztatikus (ESD) károsodásának megelőzésében. ESD = Electrostatic discharge - elektrosztatikus kisülés

4 3. Mit célszerű még viselni szereléskor?
antisztatikus csuklópántot

5 4. A CPU foglalatok nagy része úgynevezett ZIF foglalat
4. A CPU foglalatok nagy része úgynevezett ZIF foglalat. Mit jelent a rövidítés? A ZIF foglalat elnevezés a [Zero Insertion Force]-t takarja, ami annyit jelent, hogy egy adott sok lábbal rendelkező integrált áramkört foglalatba helyezésekor nem szükséges erőt kifejteni, az alkatrész rögzítését általában egy kis, végállásban rögzülő kar biztosítja.

6 5. Mi a hővezető paszta feladata, és mivel kell előtte a foglalatot és a CPU-t megtisztítani?
A hővezető paszta segít a CPU-t megfelelő hőmérsékleten tartani, azaz biztosítja a CPU és a hűtőborda között jó legyen a hővezetés. A CPU és a hűtőborda alját beszerelés előtt tiszta alkohollal kell megtisztítani!

7 6. Mi az alaplapon levő távtartók feladata?
Műanyag vagy fém távtartók biztosítják az alaplap házhoz való rögzítését és a ház fémrészeivel való érintkezést, vagy éppen elszigetelését. 

8 7. A RAM beszerelése, de inkább a beszerzése előtt, mit célszerű ellenőrizni a gyártó weblapján vagy az alaplap leírásában? Mekkora memória szerelhető bele? A RAM kompatibilis-e az alaplappal, azaz beszerelhető-e az alaplapra?

9 8. Hogy hívják azt a csatlakozót, ami egy DVD-nek biztosítja a tápellátást, és az a kábelt, ami a alaplaphoz csatlakoztatja az optikai meghajtót? Az optikai meghajtó számára egy Molex csatlakozó biztosítja a tápellátást. Az alaplaphoz pedig egy PATA típusú kábelen csatlakozik az optikai meghajtó. MOLEX PATA és SATA csatlakozó

10 9. Hogy hívják azt a csatlakozót, ami egy FDD-nek biztosítja a tápellátást?
Berg csatlakozó biztosítja a tápellátást a floppy egységnek. Berg csatlakozó

11 10. Mire alkatrészek csatlakoztatását biztosítják az ábrán látható csatlakozók?
Bővítőkártyák csatlakoztatására szolgálnak: pl. az PCIe x1 lehet egy hálózati kártyához! A PCIe x16 pedig videokártyához!

12 11. Régebben milyen csatlakozót (sínt) használtak a videokártyák?
AGP-t azaz Accelerated Graphics Port-ost

13 12. Mit kell tudni az alaplapi tápcsatlakozókról?
Az ATX-es alaplap tápcsatlakozói 20 vagy 24 érintkezősek. A tápegység ezen felül rendelkezhet egy 4 vagy 6 érintkezős, az alaplaphoz csatlakozó kiegészítő (AUX) tápcsatlakozóval is. A 20 érintkezős csatlakozó az alaplapon található 24 érintkezős foglalatba illeszkedik.

14 13. Mit kell tudni a PATA adatkábelről? (1.)
A PATA kábelt néha szalagkábelnek is nevezik, mivel széles és lapos. A PATA kábel 40 vagy 80 eres. A PATA kábel rendszerint három 40 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. A kábel egyik végén lévő csatlakozó az alaplapra csatlakozik. A másik két csatlakozó pedig a meghajtókhoz kapcsolódhat.

15 14. Mit kell tudni a PATA adatkábelről? (2.)
Ha több merevlemezes meghajtó van a gépben, a mester (master) szerepű meghajtó csatlakozik a végcsatlakozóhoz. A szolga (slave) szerepű meghajtó pedig a középső csatlakozóhoz csatlakozik. Az adatkábelen egy színes csík jelzi az 1-es sorszámú érintkezőhöz tartozó eret.

16 15. Mit kell tudni a SATA adatkábelről?
A SATA adatkábel 7 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. A kábel egyik vége az alaplaphoz csatlakozik, másik vége pedig valamilyen SATA csatlakozóval rendelkező eszközhöz csatlakoztatható.

17 16. Mit kell tudni a FDD adatkábelről?
A hajlékonylemezes adatkábel 34 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. Mint a PATA adatkábelnél is, a hajlékonylemezes adatkábelen is egy csík jelzi az 1-es érintkezőt. A hajlékonylemezes adatkábel rendszerint három 34 érintkezős csatlakozóval szerelik.

18 17. Mit történik, ha az FDD adatkábelt fordítva dugjuk be?
A hajlékonylemezes meghajtó nem fog működni. A hibás összekapcsolás nem károsítja ugyan a meghajtót, de ilyenkor a meghajtó aktivitását jelző fény folyamatosan világít. (Tesztkérdés lehet!)

19 18. Soroljon fel legalább öt külső számítógép csatlakozó fajtát!
Monitor Dsub, DVI Billentyűzet PS/2 Egér PS/2 USB Ethernet RJ-45 Tápfeszültség

20 19. Mi a POST? Amikor a számítógép elindul, az alapszintű bemeneti/kimeneti rendszer (BIOS) egy minden belső alkatrészre kiterjedő vizsgálatot hajt végre. Ezt a vizsgálatot nevezik bekapcsolási öntesztnek (POST). Power ON Self Test

21 20. Mi történik, ha az első bekapcsoláskor a BIOS a POST során hibát észlel?
Ha egy eszköz hibásan működik, akusztikus hibajelzés - figyelmezteti a szakembert a problémára. Általában egy rövid sípolás jelzi a számítógép helyes működését. Hardverprobléma esetén a számítógép sípsorozatot bocsáthat ki. Minden egyes BIOS gyártó különböző kódokat használ az különféle hardver problémák jelzésére

22 21. Milyen áramköri eszközben tárolódnak a BIOS beállításai, és miért?
Egy CMOS RAM-ban. Azért CMOS technológiájú eszközben, mert az keveset fogyaszt. Egyébként ma már szinte minden RAM CMOS technológiát használ. RAM-nak pedig azért kell lennie, hogy a felhasználó bármikor megváltoztathassa a beállításait.

23 22. Milyen fő beállítási lehetőségei vannak a BIOS-nak/ SETUP-nak?
Main – Rendszeridő, dátum, HDD típusa, stb. Advanced – Infravörös port beállításai, párhuzamos port beállításai, stb. Security – A beállító program jelszavainak beállításai Others – Alacsony töltöttségű telep esetén riasztás, a rendszer sípkódjai, stb. Boot – A számítógép indítási sorrendje Exit – Kilépés a beállítási programból

24 Egyelőre ennyi, folyt. köv
Egyelőre ennyi, folyt. köv! Jövő órán ezek a kérdések alkotják a dolgozat kérdéseket. 1 kérdés kb. 4,5% 2 hibás válasz még jeles, ha a többi 100%-os!


Letölteni ppt "Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések