Maczkó Gyula.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Advertisements

6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
A számítógép műszaki, fizikai része
SP2 telepítés.
Hardver ismeretek Háttértárolók
A számítógép felépítése
Vezérlőkártyák a számítógépben
Mi van a számítógépházban?
Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
BIOS újdonságok és érdekességek
Operációs rendszerek Beállítások.
A számítógép felépítése
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Fontos fogalmak az informatikában.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Alaplapra integrált csatlakozók
Informatikai eszközök
A szoftver.
Készítette:Szente-Varga Dóra és Basa Richárd
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
BE KI Perifériák Számítógép.
Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
a számítógép kézzelfogható részei.
Ember László Windows Update Windows frissítés.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Iskolai Hálózat Létrehozása
Számítógép memória jellemzői
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A mikroprocesszor frekvenciája (mérete)
Számítógép belső felépítése
A számítógép logikai és fizikai felépítése
A számítógép elindítása
A személyi számítógép részei:
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Hardware: (=kemény áru)
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
A számítógép felépítése
Mai számítógép perifériák
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Készítette: Atkári György
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
Ön egy oktatócég alkalmazottja. Berendeztek egy új oktatótermet
2. Operációs rendszerek.
A számítógép felépítése
Tűzfal (firewall).
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
Sz&p prof.
Az internet használata informatikai állások felkutatásában
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Hálózati struktúrák, jogosultságok
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

Maczkó Gyula

Vállalatánál számos szoftveres és hardveres változtatást, fejlesztést terveznek. Feladata az, hogy tesztelési útmutatót készítsen, melyben a várható változtatások kipróbálására és az esetleges hibák kijavítására ad javaslatokat. Ismertesse a változások kezelésére vonatkozó felügyeleti feladatokat! Keressen az interneten valamely hardvert tesztelő programot, és mutassa be! 19. TÉTEL

Hardver változtatások tesztelése, gyakori hibák Processzor csere Memóriabővítés Új bővítőkártya További merevlemez beszerelése CD/DVD csere Alaplap cseréje Perifériák cseréje

Processzor csere El kell távolítani a processzorventilátor és a hűtőborda együttesét Le és kifelé kell nyomni a kioldókart, hogy kiszabaduljon a rögzítő fül alól Ki kell emelni a processzort a foglalatából A processzor megjelölt sarkát a foglalat megjelölt sarkához kell illeszteni Vissza kell fordítani a foglalat kioldókarját, és a helyére kell pattintani a processzor rögzítéséhez

Memóriabővítés A foglalat szélén található rögzítő füleket nyissuk ki. Függőleges állásban helyezzük be a modult, majd egy határozott mozdulattal először az egyik, majd a másik végét pattintsuk be a helyére. Akkor végeztünk jó munkát, ha a fülek teljesen visszaállnak eredeti helyükre. Tesztelése: Ha bekapcsoltuk a gépet és az beindult hibátlanul, ellenőrizzük a memóriát. Lépjünk be a BIOS-ba - ezt legtöbbször a DEL billentyű megnyomásával tehetjük, és a memória résznél ellenőrizzük a méretet. Így megtudhatjuk, hogy az alaplap látja-e az összes, gépbe szerelt modult. Ha minden jól ment, lépjünk ki, és már futtathatjuk is programjainkat.

További merevlemez beszerelése Külső merevlemez: Külső merevlemez telepítéséhez mindössze annak a számítógéphez és az elektromos hálózathoz történő csatlakoztatását kell elvégezni. Az ilyen merevlemezek többnyire USB-portra csatlakoznak. Léteznek azonban Firewire vagy külső soros ATA portra csatlakozó külső merevlemezek is. Belső merevlemez: A belső merevlemezek a számítógép alaplapjához csatlakoznak, egy IDE vagy SATA csatolófelület segítségével. A belső merevlemezek telepítése némileg több munkával jár, főleg akkor, ha az új meghajtót kívánja elsődleges meghajtóként használni, amelyre a Windows rendszert telepíti. Az asztali számítógépekben általában legalább két belső merevlemez számára van hely. A hordozható számítógépekben csak egy merevlemez helyezhető el. A belső merevlemez-meghajtókon általában található egy érintkező tüskesor, amellyel beállítható, hogy a meghajtó elsődleges legyen-e, vagy másodlagos, amely a programok és egyéb fájlok tárolására szolgál. A beállításhoz az érintkező sor fém tüskéire apró műanyag alkatrészek dugaszolhatók.

Alaplap cseréje Minden kábelt le kell csatolni az alaplapi csatlakozóról El kell távolítani az alaplapot a számítógép aljához rögzítő két csavart Az új alaplap behelyezésekor fordított sorrendben kell végrehajtani lépéseket

Perifériák A számítógép hardver elemeinek az a része, amely a központi egységeket alkotó processzorhoz és memóriához kapcsolva lehetővé teszi a számítógép számára a külvilággal való kapcsolattartást. Csoportosítható bemeneti egységre, kimeneti egységre, háttértárra, valamint egyéb perifériákra. Az elnevezés külső alkotóelemet, csatolt elemet jelent, mivel ezek eredetileg mind a számítógépen kívül elhelyezett egységek voltak.

Szoftver változtatások tesztelése, gyakori hibák Frissítések telepítése Javítócsomagok telepítése Új szoftver telepítése Szoftverek frissítése

Frissítések telepítése Ahhoz, hogy a Windows a fontos frissítéseket akkor telepítse, amikor azok elérhetővé válnak, be kell kapcsolni az automatikus frissítést. A fontos frissítések alapvető fontosságú módosítások, amelyek például fokozott biztonságot és megbízhatóságot nyújtanak. A Windows rendszert úgy is beállíthatja, hogy automatikusan telepítse az ajánlott frissítéseket, amelyek a nem annyira kritikus problémákat javítják ki, és segíthetnek a számítógép-használat élményének javításában. A választható frissítések letöltése és telepítése nem automatikus.

Javítócsomagok telepítése A javítások ellenőrzött és gyors telepítése véd a felsoroltak ellen: Üzleti vagy fontos adatokhoz lehet jutni Email címek kerülhetnek rossz kezekbe Bosszúságot jelent egy féreg vagy reklám eltávolítása Banki információk megszerzésének lehetősége Felhasználók korlátozásának kijátszása Belső vagy külső feltörések lehetősége

Új szoftver telepítése A Programok telepítése és törlése eszköz a számítógépen lévő programok kezelésében nyújt segítséget. Az eszköz lehetővé teszi új programok telepítését, illetve a meglévő programok módosítását vagy eltávolítását.

Szoftverek frissítése Töltse le rendszeresen a szoftver frissítéseket, amint azok elérhetővé válnak, így megóvhatja számítógépét az esetleges komolyabb következményekkel járó támadásokkal szemben.

Változások kezelése Dokumentáció Tesztelés Bevezetés

Dokumentáció A dokumentáció a legfontosabb tevékenységeket gyűjti össze a számítógéppel kapcsolatban.

Tesztelés Everest: Segítségével részletes információhoz juthatunk számítógépünk operációs rendszeréről, hardverelemeiről, illetve a telepített drivereiről.