Tétel_11. Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
SP2 telepítés.
Operációs Rendszerek I.
Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Irodai és rendszer fájltípusok
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Az operációs rendszer.
BE KI Perifériák Számítógép.
CCleaner Skyman ™.
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
Ember László MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre.
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Iskolai Hálózat Létrehozása
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Az operációs rendszereK
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Egyszerű keresés létrehozása az EBSCOhost felületen.
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Fontos információk.
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Operációs rendszerek fejlődése
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Az operációs rendszer feladata
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
Számítógépes programok használata
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon Skultéti Attila
WINDOWS FELÜGYELETI ESZKÖZÖK MICROSOFT SÚGÓ ALAPJÁN - PÉLDÁKKAL Takács Béla 2016.
Netware 6 telepítése Molnár Péter. Telepítési követelmények I. Minimális rendszerkövetelmények · Szerverszintű PC legalább Pentium II vagy AMD K7 processzorral.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Tétel_11. Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja ki az új rendszerszoftvert! Milyen információkat kell a telepítés előtt összegyűjtenie? Milyen lépésekből áll az Ön által választott operációs rendszer telepítése? Amennyiben rendelkezik az operációs rendszer internetes támogatással, mutassa be azt, -ha nem, ismertesse milyen más lehetőségek érhetők el!

– Operációs rendszerek összehasonlítása Operációsredszerek közül manapság a Windows és a Linux az elterjedtebb. A régebbi rendszerekkel ellentétben mint például a Dos,ezek felülete már teljesen grafikus,feladat végzési szempontból pedig multitaskosak. A multitask azt jelenti,hogy párhuzamosan több feladat is futatható az időzítések miatt,ellentétben a Dossal ahol egyszere csak egy folyamat volt futatható. Irodai használatra mind a két említett oprendszer megfelel,viszont a Windows sokkal ismertebb az alap felhasználók körében mint a Linux. Abban az esetben ha Windowst szeretnénk használni,meg kell vásárolni a licenszét,ami költséges,szemben a Linux-al ami teljesen ingyenes ráadásul vírusokkal sem támadják. Viszont a Windows mellett szól,hogy nagyon sok program van hozzá és könnyű elsajátítani a használatát.

– Programozottság foka DOS: Linux: Windows XP: Windows 7:

– Felhasználók száma Felhasználók száma szerint csoportosítva vannak egy felhasználós és több felhasználós operációsrendszerek. Például a DOS egy felhasználós,a Windows és a Linux viszont már több felhasználós.

Hardverszükséglet Ismernünk kell a munkaállomás hardvereit hogy az adott operációs rendszer tudja használni, kezelni a számítógépet. Másik szempont, hogy a munkaállomás hálózatban működik e a többi munkaállomással hiszen, olyan alapprogramot kell választanunk ami támogatja a hálózati működést, tevékenységeket, mert nyílván való, hogy egy Windows-os hálózatban nem célszerű Linux operációs rendszert feltelepíteni egy munkaállomásra. Amikor kiválasztottuk az operációs rendszert és meggyőződtünk, hogy rendelkezünk a hozzá szükséges minimális rendszerkövetelményekkel, akkor elkezdhetjük a telepítést.

– Információgyűjtés A feladat végrehajtása elsősorban a szóban forgó munkahely típusától függ. Ugyanis nem mindegy, hogy egy atomerőműről vagy egy könyvelésekkel foglalkozó cégről van szó. E két nagyon különböző munkahelynek más és más igényei vannak. Különösen első lépésben az operációs rendszer megválasztása a legfontosabb. Fel kell térképeznünk milyen célra és ki fogja használni az adott munkaállomást. Egy magas szintű felhasználó könnyedén elboldogul egy parancssoros operációs rendszerrel (pl.:DOS vagy Linux), de egy titkárnő valószínűleg csak egy grafikus felülettel rendelkező rendszert tud használni (pl.: Windows, Linux).

nevek és a hozzájuk tartozó IP címek. – Nevek, címek Hálózaton belül minden gépre lehet hivatkozni a NetBIOS nevével, de valójában a kommunikáció IP címek használatával történik. A szükséges átalakítást a NetBIOS név-IP cím és IP cím-NetBIOS név között a protokoll automatikusan elvégzi. Lehetnek olyan operációs rendszert futtató gépek, amelyek nem tudnak válaszolni az üzenetszórásokra, számukra van fenntartva az LMHOST fájl (Windows XP-ben a %systemroot%\system32\drivers\etc könyvtárban). Ebben szöveges formátumban találhatók meg a NetBIOS nevek és a hozzájuk tartozó IP címek.

kalózverziókat a törvény szigorúan bünteti. – Licencek Meg kell vizsgálnunk, hogy a választott operációs rendszer megvan e a munkahelyen és a licence engedélyezi e a több gépre való feltelepítést. Ha még nincs a birtokunkban a választott szoftver akkor meg kell vásárolnunk. Fontos, hogy jogtiszta szoftvereket használhatunk csak ugyanis a különböző „crackelt” kalózverziókat a törvény szigorúan bünteti.

Akkor folytassuk is ennek a három résznek a taglalásával. – A telepítés lépései A telepítési folyamatot több részre lehet bontani. Szám szerint háromra,ilyen az Előkészítés,a telepítés közbeni Beállítások és az Első indítás. Ez a három rész végig vezet minket a telepítés teljes folyamatán. Akkor folytassuk is ennek a három résznek a taglalásával.

– Előkészítés A Microsoft Windows XP Professional Edition telepítését fogom bemutatni: A tiszta telepítés során újraparticionálással és újraformázással minden adatot töröl a merevlemezről, majd az üres (tiszta) merevlemezre telepíti az operációs rendszert és a programokat. A merevlemezek particionálása és formázása előtt áttekintendő fontos kérdésekről, valamint a merevlemezek Windows XP telepítőjével történő particionálásáról és formázásáról Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat: 313348 (http://support.microsoft.com/kb/313348/ ) Merevlemezek particionálása és formázása a Windows XP telepítőprogramjávalA Windows XP tiszta telepítéséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket: A Windows XP tiszta telepítése előtt készítsen biztonsági másolatot minden fontos adatról. A biztonsági másolatot külső helyre, például CD-re vagy külső merevlemezre mentse.

– Beállítások Indítsa el a számítógépet a Windows XP CD-ről. Ehhez helyezze a Windows XP CD-t a CD- vagy a DVDmeghajtóba, majd indítsa újra a számítógépet. Megjegyzés: Ha a Windows XP CD-ről szeretné indítani a számítógépet, a BIOS-beállításokat ennek megfelelően kell konfigurálni. Amikor a képernyőn megjelenik a „CD-ROM-ról való indításhoz nyomjon meg egy gombot” üzenet, nyomjon meg egy billentyűt a számítógép Windows XP CD-ről való indításához. Az Üdvözli a Telepítő képernyő megjelenésekor nyomja meg az ENTER billentyűt a Windows XP telepítőjének indításához. Olvassa el a Microsoft szoftverlicenc-szerződését, majd nyomja meg az F8 billentyűt. A képernyőn látható utasításokat követve jelölje ki és formázza azt a partíciót, amelyre telepíteni kívánja a Windows XP rendszert. A Windows XP rendszer telepítésének befejezéséhez kövesse a képernyőnmegjelenő utasításokat. Ha sikeresen telepítette a Windows XP rendszert, akkor nincs további teendője. Ha ezekkel a lépésekkel nem sikerült telepíteni a Windows XP rendszert, akkor folytassa a „Következő lépések” című résszel.

– Első indítás Az első indításnál a Windows „Üdvözöljük” kis képe előtt,még kér tőlünk pár beállítást. Ilyen például a Windows Update szolgáltatás állapota,ami lehet az ajánlott,azaz mindent letölt és telepít magától,vagy a Kérdezzen meg később ahol egyenlőre ki van kapcsolva és később saját kezűleg testre szabhatjuk. Ezen kívül az internet kapcsolatunk milyenségétől függően kérhet adatokat az internetre való csatlakozáshoz. Ilyen például a felhasználónév és a jelszó,amit a szolgáltató adott,például a DSL kapcsolatokhoz kell ilyen.

– Felhasználói kézikönyv – Támogatás A támogatás részhez három dolog tartozik,a Súgó,a Felhasználói kézikönyv és az Online támogatás.Ezek tippeket,tanácsokat és probléma megoldásokat tartalmaznak,az online tartalmak között megtalálhatóak például a fríísitések is. – Súgó További információkat kaphatunk rendszerünk használatáról. Le van benne írva nagyon sok szokásos probléma és azoknak a megoldása. Pár beállítás helye,tippek,tanácsok. – Felhasználói kézikönyv A súgóhoz hasonlóan itt is információkat kapunk operációs rendszerünkről. Rendszer követelményei,rövid telepítési útmutató és egy ajánlás az Online támogatáshoz. – Online támogatás A Microsoft honlapjának (http://technet.microsoft.com/hu-hu/library/cc742552.aspx) ezen a részén Technikai segítséget kaphatunk.Ilyen például a windows jogkezelési szolgáltatásának leírása és használata. Frissítések keresése és telepítése.