Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Jelöltoktatás 2012Cégbejegyzési eljárás Dr. Stefáni Károly 1 Ügyvédi feladatok és okiratok a cégbejegyzési eljárásban Mottó Mindaz ami itt.
6. tétel Társas vállalkozások.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Székhelyáthelyezés és határokon átnyúló egyesülés az Európai Unióban A letelepedés szabadságának.
Értékpapír piaci műveletk
9. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november TAKEOVER SZABÁLYOZÁS EURÓPÁBAN: EGY TAGÁLLAM, EGY TAGJELÖLT ÉS EGY LEENDŐ.
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram értékelési szempontjai július 7.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Cégnyilvántartás.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Nemzetközi módszerek és megoldások
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltatás Több mint béren kívüli juttatás - egy hatékony eszköz az egyéni és a szervezeti célok összehangolásához 2011.
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
86. számú főút burkolat megerősítése és négynyomúsítása a – szelvények között.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Vállalkozás Pro és Contra
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A klaszterek jogi szabályozottsága
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Új lehetőség - EGTC  Az INTERREG közösségi kezdeményezési programok a közötti programozási időszakban Európai területi együttműködés (ETE)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalkozások a mezőgazdaságban Mezőgazdasági üzemtan
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 229/2012. (VIII. 28.)
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Vállalati gazdaságtan Gazdasági agrármérnök szak III. évfolyam
A gazdasági vállalkozások
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
Cégalapítás Ukrajnában
Dr. Nagy viktor „Jót s jól” avagy gazdasági jogi alapismeretek
A jogforrási rendszer II.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Előadás másolata:

Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés

Fogalma Az egyesülés a tagok által gazdálkodásuk eredményességének előmozdítására és gazdasági tevékenységük összehangolására, valamint szakmai érdekeik képviseletére alapított jogi személyiséggel rendelkező kooperációs társaság. Az egyesülés saját nyereségre nem törekszik; vagyonát meghaladó tartozásaiért a tagok korlátlanul és egyetemlegesen felelnek. Egyes társasági formák Az egyesülés

Csatlakozás A társasági szerződésben foglalt feltételek szerint az egyesülésbe bárki beléphet (csatlakozás). Kilépés Egyes társasági formák Az egyesülés

Jogi háttért A Tanács 2157/2001/EK rendelete (2001. október 8.) az európai részvénytársaságról A Tanács 2001/86/EK irányelve (2001. október 8.) az európai részvénytársaság statútumának a munkavállalói részvétel tekintetében történő kiegészítéséről Egyes társasági formák Az európai részvénytársaság

„Societas Europaea” vagy SE Alapítás Az európai részvénytársaság megalapításának négy módja lehetséges: - egyesüléssel, - holdingtársaság létrehozásával, - közös leányvállalat alapításával, valamint - a tagállami jogszabályok szerint korábban megalapított nyilvános részvénytársaság átalakításával. Egyes társasági formák Az európai részvénytársaság

„Societas Europaea” vagy SE Minimális tőke Az európai részvénytársaság minimális tőkéje euró Bejegyzés Az európai részvénytársaságot a székhelye szerinti államban jegyzik be az adott állam által kijelölt nyilvántartásba. HL-ben közzététel. Egyes társasági formák Az európai részvénytársaság

JOGI AKTUS A Tanács 2137/85/EGK rendelete az európai gazdasági egyesülésről. CÉLJA Az egyesülés célja tagjai gazdasági tevékenységeinek megkönnyítése, Egyes társasági formák Az európai gazdasági egyesülés (EGE)

ALAPÍTÁSA Európai gazdasági egyesülést magán- vagy közjogi jogállással rendelkező társaságok vagy más jogi személyek hozhatnak létre valamely tagállam jogának megfelelően. Az európai gazdasági egyesülésnek legalább két olyan tagjának kell lennie, akik különböző tagállamokból származnak. Az egyesülés székhelyének az Európai Unióban kell lennie. Egyes társasági formák Az európai gazdasági egyesülés (EGE)

MŰKÖDÉSE Az európai gazdasági egyesülés minden tagjának legalább egy szavazata van. Az európai gazdasági egyesülés legalább két szervből áll: az egyesülés közösen eljáró tagjaiból, valamint az igazgatóból vagy igazgatókból. Az egyesülés nem hívhat fel nyilvános befektetésre. Az egyesülést nem kötelező tőkével megalapítani. Tagjai szabadon bevonhatnak más finanszírozási módokat. Egyes társasági formák Az európai gazdasági egyesülés (EGE)

© Dr. Szuchy Róbert PhD – 2012