Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
Advertisements

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Új alapítású vállalkozások első 90 napja „Hozhatsz bármilyen döntést, ha mered vállalni a következményeit!”
6. tétel Társas vállalkozások.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Társasági jog Alapvetések.
Egyes Gazdasági Társaságok Kft. és Rt.
Értékpapír piaci műveletk
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Jogi és menedzsment ismeretek
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
Egyéni vállalkozás I. 1. Definíció: évi: CXV: . tv.
Vállalkozás gazdaságtan I.
Cégnyilvántartás.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Jogi és menedzsment ismeretek Vállalkozások alapítása.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
A nem pénzbeli vagyoni hozzájáruláskor
Utazási iroda alapítása
TÁRSULÁSOK EGYESÜLÉS EGE SZÖVETKEZET SCE Gt-k
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Egyes társasági formák
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
A munkavállalói FB tagság
Az egyes gazdasági társaságok szabályozása az 1997-es Gt.-ben
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
„Tiszán innen Dunán túl….” avagy a közhasznú társaságok átalakulásának törvényi kötelezettsége nonprofit közhasznú társaságokká.
‎ A TÖRZSTŐKE ÚJ SZABÁLYAI ÉS A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ FELELŐSSÉGE AZ ÚJ PTK. RENDSZERÉBEN Budapest, április 16.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Vállalkozás alapítás Ausztriában
Az Új PTK változásainak alkalmazása az üzletvitelben, és a reklámadó Január 15. DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Lévai Ügyvédi Iroda Dr. Lévai Nóra ügyvéd
Gazdasági jog 1. Dr. Kovács László Dr. Kovács László.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
Jogi ismeretek: A gazdálkodó szervezetek működését meghatározó jogszabályok. Egyéni és társas vállalkozási formák A gazdasági társaságok alapításának és.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
1 Az egyes társasági formák az új Ptk.- ban - A konszernjog alapjai Oktatási segédlet Sárközy Tamás: Szervezetek státusjoga az új Ptk.-ban c. könyvéhez.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (8.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (5.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Vállalkozásmenedzsment
GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A gazdasági vállalkozások
Cégalapítás Ukrajnában
Dr. Nagy viktor „Jót s jól” avagy gazdasági jogi alapismeretek
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Jogi és menedzsment ismeretek
Előadás másolata:

Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság

Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság Fogalma: A korlátolt felelősségű társaság olyan gazdasági társaság, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével (jegyzett tőkével) alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben csak törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki. A társaság kötelezettségeiért - törvényben meghatározott kivétellel - a tag nem felel. A korlátolt felelősségű társaság elnevezést - vagy annak „kft.” rövidítését - a társaság cégnevében fel kell tüntetni.

Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság Felelősségi viszonyok A társaság teljes felelősséggel - egész vagyonával - tartozik tartozásaiért a hitelezők felé. A tagok felelőssége ezzel szemben korlátozott, mert - bizonyos törvényi kivételektől eltekintve - csak törzsbetétjük összegéig tartoznak helyt állni a társasággal szembeni követelésekért.

Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság A társaság alapítása Tilos a tagokat nyilvános felhívás útján gyűjteni. A társasági szerződésben – az általános elemeken kívül - meg kell határozni: a) az egyes tagok törzsbetéteinek mértékét; b) a szavazati jog mértékét. A társaság törzstőkéje az egyes tagok törzsbetéteinek összességéből áll. A törzstőke összege nem lehet kevesebb ötszázezer forintnál.

Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság A társaság alapítása A törzsbetét a tagok vagyoni hozzájárulása, amely pénzbeli, illetve nem pénzbeli hozzájárulásból áll. Az egyes tagok nem pénzbeli hozzájárulásuk értékét maguk állapítják meg és azt a tagok fogadják el. Ha a tagok a nem pénzbeli hozzájárulás értékének megállapításánál nem vettek igénybe könyvvizsgálót vagy más szakértőt, úgy meg kell határozniuk, hogy milyen szempontok alapján történt meg a hozzájárulás értékelése.

Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság Az üzletrész A társaság bejegyzését követően a tagok jogait és a társaság vagyonából őket megillető hányadot az üzletrész testesíti meg. Azonos mértékű üzletrészhez azonos tagsági jogok fűződnek, a társasági szerződés azonban egyes üzletrészeket a többiekétől eltérő tagsági jogokkal ruházhat fel. Minden tagnak csak egy üzletrésze lehet. Ha a tag másik önálló üzletrészt szerez meg, eredeti üzletrésze az átvett üzletrésszel megnövekszik. Egy üzletrésznek több tulajdonosa is lehet. Az üzletrész a társaság tagjaira szabadon átruházható. A társasági szerződésben a tagok egymásnak elővásárlási jogot biztosíthatnak, illetve az üzletrész harmadik személyre történő átruházását egyéb módon korlátozhatják vagy feltételhez köthetik.

Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság A legfőbb szerv A taggyűlés a társaság legfőbb szerve. A taggyűlést legalább évente egyszer össze kell hívni. Az társaság ügyvezetése A társaság ügyeinek intézését és a társaság törvényes képviseletét a taggyűlés által választott egy vagy több ügyvezető látja el.

Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság Az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság Kft.-t egy tag is alapíthat, illetve ilyen társaság létrejöhet úgy is, hogy a már működő társaság valamennyi üzletrészének tulajdonát egy tag szerzi meg (a továbbiakban: egyszemélyes társaság). Egyszemélyes társaság alapításához alapító okirat elfogadására van szükség. Az alapító okirat tartalmára és alakszerűségére a társasági szerződésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. Egyszemélyes társaság alapítása esetén a cégbírósághoz történő bejelentés előtt a nem pénzbeli hozzájárulást a társaság rendelkezésére kell bocsátani Az egyszemélyes társaságnál a taggyűlési hatáskörbe tartozó érdésekben az egyedüli tag dönt, és erről a vezető tisztségviselőket írásban köteles értesíteni. Ha az egyedüli tag természetes személy, egyszemélyes társaságnál az alapító okirat úgy is rendelkezhet, hogy a tag jogosult az ügyvezetésre és a képviseletre.

Köszönöm a figyelmet... © Dr. Szuchy Róbert PhD – 2012