Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Egyeztető eljárás.
A tanulók fegyelmi felelősségre vonásának aktuális előírásai
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Etikai Kódex.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A pedagógusminősítési rendszer
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Etikai alapelvek az ápolásban
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Közösségi portálok használata
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Közösségi oldalak használata
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
A diplomás pályakövetés egyes jogi aspektusai Dr. Görög Márta, SZTE ÁJTK egyetemi docens Szeged, április 29.
Ellenőrzés, visszacsatolás
Készített: Schneider Gábor GM/N/ Április 1.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
Munkahelyi egészség és biztonság
Az orvos szabálysértési felelőssége
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Nemzetközi kapcsolatok APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA Petőcz Jánosné dr. INNKT tanszékvezető.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Egészségügyi szolgáltatók üzleti etikai kódexe OEVOSZ üzleti etikai kódex.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az adatvédelem szabályozása
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Domszky András: Önmenedzselés és etikai kérdések a szakértői munkában A szakértői munka jelentősége, elismertsége az ellátórendszerben. Függetlenség, szervezeti.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
A méltatlanság fogalmának új szabályai. AlaptörvényKttv.Kódex.
Szakiskolai fejlesztési program Önfejlesztés-intézményfejlesztés terület Jó gyakorlat konferencia június 3. SZEKCIÓ: „Agressziókezelés, szocializáció”
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A bíróságok: bírák és további személyek
Az ISO/IEC szabvány követelményeihez kapcsolódó feladatok az önkormányzati, államigazgatási szerveknél Lábodi Csaba PhD jelölt Témavezető: Dr. Dimény.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
A közigazgatási perek április 3..
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Előadás másolata:

Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai Petrovic Sara Pósa Péter Rácz Dorottya Rácz Tamás Róth Adrienn Ruff Dalma Kinga Sándor Renáta Schneider Gábor Sefcsik Balázs 2010. április 15.

Vázlat Etikai Kódex Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Mi az Etikai Kódex? Mi a célja? Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Bevezetés, Vezérelvek és Általános Szabályok, Általános szabályok, Oktatókra vonatkozóan Hallgatókra vonatkozóan Etikai normák megsértésnek bejelentése és szankciói, Etikai Bizottság, Jogorvoslat.

Az Etikai Kódex Az ÁVF Etikai Kódexe egy olyan dokumentum, mely a főiskolai működéshez szükséges erkölcsi felelősség kérdéseinek ad irányelvet. A jogok és kötelezettségek hozzájárulnak: az emberi kapcsolatok megerősítéséhez, a harmonikus emberi együttéléshez, a szakmai munkát elősegítő jó közérzet megteremtéséhez, a közös célok megvalósításához, ÁVF jó hírnevének, szakmai és intézményi integritásának megőrzéséhez, ápolásához. Etikai Kódex célja az etikus főiskolai magatartás meghatározása és betartatása. nem lehet diszkriminatív nem lehet szubjektív

Az Etikai Kódex Az Etikai Kódex életbe lépés követően a főiskola elvárja mind a hallgatóktól mind az ott dolgozóktól hogy: legyenek elkötelezettek az etikai kódexben lefektetett magatartás iránt, fogadják el és tartsák be a Kódex szabályait. A Kódex a nyilvánosság számára magyar nyelven a www.avf.hu honlapon lesz megtekinthető.

Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Bevezetés A szervezet miért hozta létre a Kódexet? A Kódex személyi, időbeli, és területi hatálya.

Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Vezérelvek A szervezet legfontosabb vezérelvei: pártatlanság tisztességes munka esélyegyenlőség titoktartás. Legfontosabb irányelvek, például: ÁVF jó hírnevének növelése azzal, hogy a Főiskola a legjobb oktatási feltételeket biztosítja, kiemelkedő kapcsolatokat épít és ápol a szakma képviselőivel, egészséges munkakörülmények megteremtése, a környezetvédelem iránti elkötelezettség figyelembe vétele.

Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Általános szabályok Oktatókra vonatkozóan előadások, gyakorlatok hallgatók szakmai illetve személyes fejlődésének maximális segítése értékelések és véleményezések Hallgatókra vonatkozóan jó hírnevének erősítéséhez megjelenés az elvárt minőségben tisztességes szakmai munka

Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Etikai Bizottság Ellenőrzi az Etikai Kódexben megfogalmazott etikai normák betartását Tagok: 9 tag 3 hallgató A tagokat a tanszékek és a Hallgatói Önkormányzat delegálja, Elnökét és elnökhelyettesét a rektor jelöli meg. A bizottság ügyrendjét 30 napon belül maga alkotja meg, melyben szabályozni kell az eljárás menetét, rendjét.

Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Etikai normák megsértésnek bejelentése és szankciói Az Etikai Kódexben írtak megsértését 30 napon belül bárki bejelentheti Az EB a következő döntéseket hozhatja: megállapítja a Kódexben foglalt rendelkezések megsértését, elrendeli a normasértés nyilvánosságra hozatalát a főiskolán belül, Fegyelmi eljárást kezdeményez, amennyiben a normasértéssel egyúttal fegyelmi vétség gyanúja is felmerül, Büntetőfeljelentésre hívja fel a rektort, amennyiben a normasértés egyúttal bűncselekmény alapos gyanújára ad alapot A Bizottság nem bíróság, nem büntet, csak állásfoglalás formájában megállapítja az etikai vétséget

Az ÁVF Etikai Kódex felépítése Jogorvoslat Ha a felek egyike nem ért egyet az EB döntésével, akkor jogorvoslattal lehet élni a rektornál, aki azt 15 napon belül köteles elbírálni. Jogorvoslattal élhet egyaránt a feljelentő, feljelentett, és a sértett is.

Köszönjük a figyelmet!