A munkanélküliek és a nyugdíjasok ellátása. A nyilvántartott álláskeresők száma 2009. márciusának zárónapján 563,9 ezer fő volt. A tartósan állást keresők.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

A civil szféra munkaerő-piaci lehetőségei, foglalkoztatási kapacitás növelése Ea: Tóth István.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A megváltozott munkaképességűek ellátásai
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Összeállította: Korózs Lajos szociológus
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Képződj, hogy segíthess!
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
Munkaerő-piaci mentorképzés civil szervezetek részére
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
SZJA PÉLDÁK ADÓJÓVÁÍRÁS
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Munkaerő-piaci aktív és passzív eszközök a hazai foglalkoztatási jogban Kiselőadások alapján Borbély-Pecze Tibor Bors.
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
Tájékoztató a Karrier Híd programról Dr. Nagy Ágnes igazgató március 22. Békéscsaba.
Munkanélküliség.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Lendületben az ország! 1 Kormányszóvivői tájékoztató A Prémium Évek Program bemutatása november 4.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Szakképzési hozzájárulás Saját dolgozó képzési költségeinek elszámolása 2011.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Fels ő - Répcementi Kistérségi Foglalkoztatási Információs Pontot (FIP) M ű ködése.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Kovács Nóra osztályvezető Munkaerő-piaci kapcsolatok osztály Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés március.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
TÁMOGATÁSOK ÁLLÁSKERESŐKNEK
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Előadás másolata:

A munkanélküliek és a nyugdíjasok ellátása

A nyilvántartott álláskeresők száma márciusának zárónapján 563,9 ezer fő volt. A tartósan állást keresők aránya márciusban 27,8%-ot tett ki, ami azt jelenti, hogy 156,8 ezer fő több mint egy éve folyamatosan együttműködik az ÁFSZ kirendeltségeivel.

Az ellátásra jogosultak A tárgyhónapban 236,1 ezer fő volt jogosult valamilyen álláskeresési ellátásra. 166,6 ezer fő részesült álláskeresési (vagy vállalkozói járadékban) álláskeresési segélyt 69,3 ezer fő kapott. A rendszeres szociális segélyben részesülők száma, 136,3 ezer fő, arányuk 24,2 % volt. Márciusban az összes nyilvántartott álláskereső 66%-a kapottvalamilyen pénzbeli ellátást, valamivel több mint egyharmaduk (191,0 ezer fő) pedig ellátás nélküli volt.

A hóvégi zárónapon 46,3 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,2%-os. Egy éves viszonylatban a pályakezdők száma 11,8%-os emelkedést mutat, körükben tehát kedvezőbb dinamika érvényesül, mint az összes álláskereső körében.

Forrás: OZOS_Statisztika

Ezzel szemben mintegy betöltetlen álláshely március végén

Nincs már munkanélküli segély 2008 november elsejétől álláskeresési járadék, illetve álláskeresési segély állapítható meg, de a juttatásokat csak akkor kaphatja meg az álláskereső, ha intenzíven együttműködik a munkaügyi központtal. Az álláskeresőnek ún. álláskeresési megállapodást kell kötnie a munkaügyi központtal.

Az álláskeresési járadék folyósításának hossza továbbra is a megelőző négy évben munkában töltött napok számától függ. A korábbiakhoz képest változás, hogy a járadék folyósítása két szakaszra tagolódik. Az első szakasz legfeljebb három hónapig tart, és ebben az időszakban a korábbinál magasabb járadékot visz haza az álláskereső. Az első szakaszban a járadék összege az érintett személy korábbi átlagkeresetének 60 százaléka, de legfeljebb a minimálbér 120 százaléka, vagyis ebben az évben forint. Az álláskeresési támogatás legkisebb összege a minimálbér 60 százaléka, ez most forint. A folyósítás második szakaszában egységesen a minimálbér 60 százaléka jár minden álláskeresőnek. A járadékfolyósítás maximális ideje 270 nap.

Ha a munkát keresőnek nincs elég hosszú munkaviszonya az előző négy évben ahhoz, hogy jogosulttá váljon a fenti támogatásra, akkor álláskeresési segély jár neki. Ez a minimálbér 40 százaléka, ami ebben az esztendőben forint. Konkrét értékeket lásd a szöveges dokumentumban (ÁFSZ: „Mi mennyi?”)

Az új intézkedések arra ösztönözik a munkájukat elveszítőket, hogy addig keressenek rendkívül intenzíven állást, amíg tudásuk, lendületük friss, hiszen ekkor van a legnagyobb esélyük arra, hogy ismét munkába álljanak.

Az álláskeresési segélynek három típusa van. Az álláskeresési segély első típusa annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig álláskeresési járadékra volt jogosult, és a járadék folyósítási idejét kimerítette. Ebben az esetben az álláskeresési segély folyósítása iránti kérelmét az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított 30 napon belül kell benyújtania. Az álláskeresési segély második típusa azon álláskereső részére állapítható meg, aki álláskeresési járadékra nem jogosult, de az álláskeresővé válását megelőző négy évben legalább 200 nap munkaviszonyban töltött nappal rendelkezik. Az álláskeresési segély harmadik típusára jogosult az az álláskereső, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltételei, hogy legalább 140 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

ÁFSZ A Munkaerőpiaci Alap legjelentősebb kiadási tétele az álláskeresési támogatások jogcímen keletkezik, amely az álláskeresési járadékot és az álláskeresési segélyt foglalja magába. Ezek összege 2009-ben ,0 millió Ft-ot tesz ki.

Álláskeresési járadékban a költségvetési évben havonta átlagosan 101 ezer fő részesül. Az átlagos havi álláskeresési járadék összege 52 ezer Ft/fő/hó lesz. Az éves járadékkiadás közterhekkel együtt ,4 millió Ft-ot tesz ki.

járadékfolyósítás ideje alatt elhelyezkedők jogosulttá válnak a megállapított 8 folyósítási idő még hátralévő részének a felére jutó járadék egy összegben történő kifizetésre. Ez 1 935,0 millió Ft kiadást jelent. Álláskeresési segélyben 2009-ben havonta 40 ezer fő részesül, segélyük összege 28 ezer Ft/fő/hó lesz. A közterheket is figyelembe véve az álláskeresési segélyekre ,6 millió Ft kerül folyósításra.

Költségvetése A Magyar Köztársaság évi költségvetéséről szóló évi CII. törvény alapján a Munkaerőpiaci Alap évi összes folyó bevétele ,4 millió Ft-ot, a folyó kiadások összege ugyancsak ,4 millió Ft-ot tesz ki. Az Alap GFS egyenlege ennek megfelelően nulla forint.

2009-ben a munkaadói járulék tervezett összege ,0 millió Ft-ot, a munkavállalói járuléké ,0 millió Ft-ot tesz ki. A munkaadói és a munkavállalói járulék mértéke nem változott, az előbbi 3%, az utóbbi 1,5% lesz 2009-ben is. A vállalkozói járulék évi összege ,0 millió Ft-ot tesz ki.

Az egy évre jutó rehabilitációs hozzájárulás mértéke 2009-ben Ft/fő, ennek megfelelően az éves bevétel ,0 millió Ft lesz. A szakképzési hozzájárulásból befolyó bevétel 2009-ben ,0 millió Ft-ot tesz ki.

től71.500,-Ft től69.000,-Ft től65.500,-Ft től62.500,-Ft től57.000,-Ft től53.000,-Ft től50.000,-Ft től40.000,-Ft től25.500,-Ft től22.500,-Ft től19.500,-FT től17.000,-Ft től14.500,-Ft től12.200,-FT től10.500,-Ft től9.000,-Ft től8.000,-Ft től7.000,-FT től5.800,-Ft től5.600,-Ft től4.800,-Ft minimálbér

Nyugdíj Típusok,definíciók: tanacsadas/nyugdij tanacsadas/nyugdij Öregségi nyugdíj mértéke: De: A 168/1997. Korm rendelet március 30-án megjelentette a évben használható valorizációs szorzókat. Ezek után lehetséges a pontos számítást végrehajtani, a becslés és egyéb nyugdíj-kalkuláció, nyugdíj-kalkulátor pedig nem tud megbízható értéket