Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal"— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Sajtótájékoztató 2008. szeptember 12.

2 A munkaerő-piaci helyzet alakulása az ÁFSZ legfrissebb adatai alapján

3 57,8 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek augusztusban
Augusztusban új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, számuk júliushoz képest enyhén csökkent. Az előző év azonos időszakához képest 1,8 ezerrel több állást jelentettek be a munkáltatók. Az előző hónapról maradt betöltetlen álláshelyekkel együtt 57,8 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek. Ebből a hónap végén 27,0 ezer maradt betöltetlen.

4 A legtöbb új állást a feldolgozóipar területén kínálták a munkáltatók
A bejelentett állások 70,6%-a nem támogatott és 29,4%-a támogatott álláshelyre vonatkozott. A legtöbb új, nem támogatott állást a feldolgozóipar (6600 darab) és az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás (4200 darab) területén jelentették be a munkáltatók.

5 Augusztusban enyhén emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein augusztus végén összesen 425,0 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 4,0 ezer fős emelkedést, az egy évvel korábbihoz képest 7,8 ezer fős növekedést mutat.

6 Tovább emelkedett augusztusban a nyilvántartott pályakezdők száma
A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma az augusztusi zárónapon 45,4 ezer fő volt, 2,3 ezer fővel több, mint július végén, s 795 fővel magasabb, mint egy évvel korábban.

7 Jelentősen csökkent augusztusban a pályakezdők beáramlása
Júliushoz képest a belépő pályakezdők száma 32,5%-kal csökkent. A belépő pályakezdők legnagyobb hányada, 46%-a érettségit adó középiskolát, 16%-uk szakiskolát, illetve szakmunkásképzőt végzett. 22%-uknak legfeljebb 8 általános osztály végzettségű volt, míg 15%-uk rendelkezett diplomával.

8 A pályakezdőkkel ellentétben enyhén emelkedett a belépő, nem pályakezdők száma
Augusztus hónapban a megelőző hónaphoz képest 6,3%-kal csökkent a nyilvántartásba belépők száma. A belépő nem pályakezdők száma 1,2%-kal emelkedett.

9 A területi különbségek továbbra is jelentősek

10 84,1 ezer fő vett részt különböző aktív foglalkoztatási programokban
Júniusban összesen 84,1 ezer fő részesült valamilyen aktív foglalkoztatási eszköz támogatásban, amely létszám 7,9%-kal haladja meg az előző hónap adatát. Egyre többen vesznek részt az EU társfinanszírozásával működtetett TÁMOP programokban. Az előző év hasonló időszakához képest 14,1 ezer fővel (22,8%-kal) magasabb ez az érintett létszám. A legtöbben bér- és járuléktámogatásban és munkaerő-piaci képzésben (31-31%) vettek részt.

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések