Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A környezetszennyezés forrásai
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Thomas Robert Malthus, február 13-án született Anglikán papnak tanult a cambridge-i egyetem Jesus College-ében Papi hivatását rövid ideig.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 12. Ricardo.
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Környezetértékelési módszerek
Tájékoztató LGB_km016_1. Tantárgy megnevezése, kódja Környezet-gazdaságtan NGB_AK012 Tantárgyprogramot készítő oktató Dr. Szigeti Cecília Oktatás
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Elméleti közgazdaságtan
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Bevezető információk Több előadó (RJ, LZs – kémia, Margóczi Katalin – természetvédelem, (nem feltétlenül a legjobb sorrend az előadásoknál) Anyag – könyvet.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Civil Európa – civilek Európában
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TANULSÁGOK A FILMMEL KAPCSOLATBAN
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Tájékoztató NGB_ak012.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Vállalati fenntarthatóság
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány

Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő szerepe az ember életminőségében Erőforrások és az élethez szükséges ökológiai feltételek biztosítása Környezetesztétika

Környezettudatosság Környezeti etika (generációk közötti szolidaritás, regionális különbségek) Közgazdaságtan és etika? Keynes-idézet Környezeti nevelés és annak területei

A környezetgazdálkodás mint tudomány Környezeti problémák → környezettudomány: működési zavarok feltárása Környezetgazdálkodás: a környezet hosszú távú hasznosítása Környezetvédelem: céltudatos, szervezett, intézményesített; célja az emberi tevékenység okozta károk megelőzése, kiküszöbölése az élővilág károsodás nélküli fennmaradása érdekében

Extenzív környezetvédelem („end of pipe”) Intenzív környezetvédelem

A környezeti gondolkodás fejlődés Ricardo: csökkenő hozadék törvénye Malthus Pigou: externáliák

Alternatív közgazdaságtan Schumacher: „Semmilyen eszme vagy gyakorlat nem igazolható, ha hosszú távon nem tartható fenn.” A kicsi szép. 1990, 29. o. Erkölcsi szűrő A javak négy kategóriája: újra, illetve nem újratermelhető természeti erőforrások, anyagi javak, szolgáltatások Daly

A társadalmi-gazdasági cselekvés céljai, eszközei, tudományai, társadalmi színterei H. E. Daly: The steady-state economy. W. H. Freeman and Company, San Francisco, 1977.

Két közgazdaságtan Hagyományos Áruk világa Anyagi fogyasztás Pozitivizmus AlternatívAlternatív Ökoszisztémák, szervezetek, emberek Ökologizáció, humanizáció Kontstruktivizmus Miért nincs tömeges támogatottsága az alternatív szemléletnek?

Környezeti makroökonómia Hajóhasonlat Mennyi ember élhet a Földön és milyen életszínvonalon?

Környezet-gazdaságtan Ökológia és gazdaság összefüggéseinek megértése a fenntarthatóság érdekében

Szép halált! SDG