Tíz téma – tíz tételben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Tudás, közösség, hatalom
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem március 9. Körmendy Zsolt
Közterek és használatuk Múlt és közelmúlt. A 19. század végi átalakulások A „modern” térhasználat kialakulása.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
THE BIG RETHINK 4. Peter Buchanan: Az építészet céljai The purposes of architecture BME DLA Doktori Iskola – Tematikus kutatás - Bartha András.
Szocializáció Fogalmak:
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Fejlesztési koncepció
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
A SZOCIALIZÁCIÓ.
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Pedagógiai személyiségértelmezések
Vizuális kommunikáció kiskamaszkorban
Éntudat – identitástudat - énkép
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
A „diszes” problémák korai jelei
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Az iskoláskor küszöbén
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
LEGO Dacta program.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Modern. építészet Budapest Moszkva.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
Értékek.
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Közoktatási vezető II. félév
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Varga Péter, közszolgálati CMC
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Tíz téma – tíz tételben

A félév tárgyalt témái A kultúra fogalma, kultúra és építészet A város megközelítésmódjai, a modern nagyváros A város tapasztalata: az észleléstől a fogalomig; emlékezet, tapasztalat, megértés Tér és hely, a városi tér jelentései Közterületek: utcák, terek A városi tér használata, a nagyvárosi magatartásformák Nyilvánosság, intézmények, épülettípusok A tudás intézményei: az iskola Ház, otthon, lakás: a magánélet színtere A modern nagyváros lakástípusai és életformái

Kultúra, kultúra és építészet Az egyik legösszetettebb fogalom. Eredet, jelentések (Williams) Kultúra / természet A hiánylény-koncepció Kultúra: egyes és többes szám A letelepedés, építés, építészet szerepe az emberi kultúrában: tartósság, a kollektív emlékezet hordozója (Aldo Rossi) Az építészet kezdetei (Vitruvius)

Város, nagyváros A település, s ezen belül a város mint civilizációs vívmány. Természet és műalkotás között (Lévi-Strauss, Mumford) A város jellemzői (Spiro Kostof) Ellentétes megítélés, pozitív és negatív vonások: Túlnépesedés, kaotikus, egészségtelen, személytelen, gépies… (Baraka, Peter Hall), de a gazdagság, tudás, hatalom, az innováció központjai; eszmék, képek, divatok terjesztői (Peter Hall)

A (városi) környezet észlelése. Tájékozódás, identitás Épített környezet és észlelés. „Láthatatlan építészet” (Batár Attila) Az érzékszervek szerepe. Tapintás: kéz, láb. Bőrfelület. A város változó arcai (napszakok, évszakok, szagok, illatok, ízek) A felületek, burkolatok, anyagok szerepe. A tájékozódás elemei a városi környezetben, a mentális térképezés (Kevin Lynch)

Tér és hely A tér fogalmának sokfajta jelentése. Szakrális és profán tér (Eliade) Absztrakt, homogén tér – tapasztalt, megélt tér (hely) “Hangoltság”, “megértés”, “diskurzus” és “másokkal-való-lét” (Christian Norberg-Schulz) A helyhez fűződő érzelmek, képzetek, egzisztenciális jelentések (Gaston Bachelard, Peter Zumthor) Hely és nem-helyek (az utóbbiak a globális kultúrára jellemző épülettípusok – Marc Augé)

A város tere és terei (közterek, utcák) Közterület, köztér: jellemzők és funkciók Agóra, fórum, piactér A terek csoportosítása forma és funkciók szerint Budapesti terek példái

Városi magatartásformák Konformitás és szabadság között. Kommunikáció, csere, pénz, idő A nagyvárosi személyiség jellemzői: racionalitás, közömbösség, tartózkodás (Georg Simmel) A városi térhasználat jellemzői: kötött, részben kötött, kötetlen tér (Edward T. Hall) A térbeli távolságok szerepe, jelentései a kötetlen térben. Felségterületek és jelölők (Erving Goffman) A városi tapasztalat (Stanley Milgram) Hogyan védekezünk a túlterheltséggel szemben? Közömbös-e a nagyvárosi ember? Mi a tapintat, be nem avatkozás indokoltsága, szerepe?

A modern élet intézményesülése, intézmények és épülettípusok Az átmenet a külső és a belső között, a küszöb. Kint és bent. A társadalmi intézmények szerepe. Intézmény és szervezet. A modern élet intézményesültsége. Intézmények és épülettípusok. Fejlődésük a különböző korszakokban. A modern nagyváros polgári intézményrendszere, Budapest példája. Kávéház, áruház …

A tudás, nevelés intézménye: az iskola Tanulás, tapasztalás, tudás. Kultúra és átörökítés A kommunikácis médiumok történeti változása (Marshall McLuhan) Tudás, intézmény, nevelés, hatalom A gyermekkor változó felfogása (Philippe Ariés) Az életciklusok, az iskoláskor jellemzői (Erik Erikson) Az iskolai osztály mint társadalmi rendszer (Talcott Parsons) Iskola és építészet (Louis Kahn, Hans Scharoun, Herman Hertzberger) Az iskola jelene és jövője

Lakás, otthon, otthontalanság Otthon: berendezkedni a világban (Martin Heidegger); A terület megjelölése, hajlék, fedél Hajléktalanság, otthontalanság: a jelenség, okok és következmények A nomád, a mobilis életforma A letelepedés, a ház, a lakás Archetípus, ősminta (a primitív kunyhó, az építészet négy alapeleme – Gottfried Semper) A családi ház kliséi A modern lakás: építész és megrendelő viszonya. Művészet vagy használat? (Adolf Loos) A modern lakás alaprajzának, beosztásának illeszkedése az életforma igényeihez (Toroczkai Wigand Ede) A modern lakásépítés három korszaka: Kozma Lajos: Az új ház. Historizmus – a huszas évek technikai kísérlete – az emberközpontú modern építészet.

Lakás2: városi lakásformák, közösségi, tömeges lakásépítés A kertváros gondolat és megvalósult példák. A 19. századi szociális utópiák, a falanszter elképzelés és Jean Godin kályhagyáros Familiestere együttese. A tömeges lakásépítés, a lakótelepek. Le Corbusier: Unite d’Habitation, Marseille Innovatív szociális lakásépítés a 80-as években: Jean Nouvel Nemausus lakóegyüttes Nimes-ben. A Magház projekt mint életforma csoportokra szabott, befektetői alapú fejlesztés. A Sargfabrik mint közösségi lakásforma