1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, 2013. szeptember 5. AKTUALITÁSOK A MINŐSÉG- ELLENŐRZÉSBEN Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőségellenőrzési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
Advertisements

GYMSMKH Jegyzői értekezlet május 11. a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal első negyedévi tapasztalatai a helyi önkormányzatok, kisebbségi.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
11 MKVK Komárom-Esztergom Megyei Szervezete A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről.
Szabályzatok változásai
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Minőségellenőrzés változásai a pénz- és tőkepiaci terület könyvvizsgálóinál évben Készítette: Biróné Zeller Judit a Minőségellenőrzési Bizottság.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
KÖZFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSEK Molnár Csilla főosztályvezető-helyettes Számviteli és Felügyeleti Főosztály szeptember 5.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Cegléd, július 6. 1 Független ellenőrzés (inspekció) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálóinál Molnár Csilla koordináló független.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Eger Puskás István.
VIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés 1 X. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Cegléd, július 6. TÁJÉKOZTATÓ A BIZOTTSÁG ÉVI.
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Vasútszabályozási Osztály
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Mit ellenőrzünk Az 1-es témaszámú, Minőségellenőrzés a pénzügyi információk könyvvizsgálatával és átvilágításával, valamint az egyéb bizonyosságot.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Szakképzési változások
A MER ellenőrzése egyéni rendszerben dolgozó könyvvizsgálóknál
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
1 XII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Cegléd, szeptember AKTUALITÁSOK A MINŐSÉG-ELLENŐRZÉSBEN Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőség-ellenőrzési.
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Számviteli és Felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes szeptember 4.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
„Menetrend” Kórházi – Klinikai Területi Szervezet megalakulására vonatkozó speciális és általános szabályok időrendben.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés PMT ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Munkácsi Márta a Minőségellenőrzési Bizottság tagja
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.
Változások a minőségellenőrzésben + dokumentálás
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
KÖNYVVIZSGÁLÓI KONFERENCIA KÖLTSÉGVETÉSI SZEKCIÓ szeptember 2-4.
A Pmt/Kit ellenőrzések módszertana, tanulságai
Közbeszerzési Hatóság
Készítette: Dancsné Veres Mária
Mikor jó egy MER rendszer? A MER ellenőrzések módszertana, tanulságai
Előadás másolata:

1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. AKTUALITÁSOK A MINŐSÉG- ELLENŐRZÉSBEN Előadó: Szabó Zsuzsanna a Minőségellenőrzési bizottság elnöke

2013. évi változások 2012.évi CCVIII. Tv. (költségvetési megalapozó tv.) Új Közfelügyeleti rendszer július 1-től EU. 8. Direktíva szabályozása szerint: „ a közfelügyeleti rendszer a szakmától függetlenül működjön” Régi szabályozás: Közfelügyeleti Bizottság Új szabályozás: A Közfelügyeleti Hatóságot a kormány rendeletben jelöli ki. 226/2013. (VI. 24.) Korm. rendeletben – július 1- től a nemzetgazdasági minisztert jelölte ki

2013. évi változások A minőség-ellenőrzés a törvényben kettéválik: a/ kamarai minőség- ellenőrzés b/ a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatát végző könyvvizsgálók, és társaságok Közfelügyeleti Hatóság által végzett minőség- ellenőrzés. ÚJ Intézmény: Az NGM. Szervezetében. Törvényesség helyreállítása – egyszintű rendszer bírósághoz fordulhatunk Felfüggesztheti a kamara testületi szerveinek, tisztségviselőinek működését—a tagok közül felügyelőbiztost rendelhet ki.

2013. évi változások Szervezeti és Működési Szabályzat A évi CCVIII. tv július 1-jei hatállyal több pontban módosította a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló évi LXXV. törvényt. A törvényváltozás a könyvvizsgálói közfelügyeleti bizottság (KKB) helyett bevezette a Közfelügyeleti Hatóságot, egyben új alapokra helyezte a könyvvizsgálói közfelügyeleti rendszert, amit továbbiakban a Közfelügyeleti Hatóság működtet, mely hatóság e körben a saját jogán és nevében folytatja le a minőségellenőrzést és hozza meg a határozatot. Ki kellett vezetni a „független ellenőrzéssel” kapcsolatos rendelkezéseket. 4

Eljárási Szabályzat változásai Az Eljárási Szabályzat előírása közül kivezetésre került a „ független ellenőrzés” ( IV.- V. fejezetek) A minőségellenőrzési bizottság álláspontja szerint mindez olyan szintű és mértékű változást jelent, melyre figyelemmel új minőségellenőrzési eljárási szabályzat elfogadása indokolt, az eddigi szabályzat hatályon kívül helyezése mellett. A bizottság a szabályzat módosításakor figyelembe vette az elnökség 26/2013. számú (04.05.) elnökségi határozatát, miszerint a gyakorított minőség-ellenőrzés (3 /6 év) kerüljön megszüntetésre. 5

Eljárási Szabályzat változásai MER ellenőrzéseknél: „ Szankció” A bizottság az egyes minősítések során alkalmazható intézkedések körét felülvizsgálta és részben módosította: a „nem felelt meg” eredménnyel zárult MER. ellenőrzésnél a fegyelmi eljárás kezdeményezése mellett/helyett egyéb intézkedés is alkalmazható. (utóellenőrzés, oktatás)

Módszertani Kézikönyv változásai Általános kérdőív kisebb gazdálkodó egységek ellenőrzéséhez -- módosítása az előző évi tapasztalatok alapján Általános kérdőív kisebb gazdálkodó egységnek nem minősülő gazdálkodók részére -- koncepcionális áttekintése Konszolidált beszámoló könyvvizsgálatának minőségellenőrzése A minőségellenőrzési eljárási szabályzat mintavétellel kapcsolatos előírásai október 8-án akként módosultak, hogy a minta mindösszesen : 1 megbízást tartalmazhat, melyre tekintettel új alapokra kellett helyezni a konszolidált beszámolók könyvvizsgálatának minőségellenőrzését.

Módszertani kézikönyv változásai 18/b. számú zárójelentés 28/c-d. szám alatti értesítések 29/a-b. számú megbízólevelek 15. számú mellékletet képező helyszíni ellenőrzést lezáró jegyzőkönyv Hatályon kívül került: 6., 7/a., 9/a., 10/a, 11/a, 27/c, 28/e- f, 29/c-d, 30/j-l, 32/a és 33. számú mellékletek

5.6 kérdés NEM válaszai Figyeljünk, és tekintsük át munkaszakaszonként a NEM válaszok közötti összefüggéseket!! Ha a beszámoló egyes jelentős vagy kritikus tételeinél a./ nem elegendő mennyiségben és minőségben a dokumentált bizonyíték a könyvvizsgálói záradék/vélemény kiadásához, b./ azok ellentétesek a záradékban foglalt véleményekkel, akkor a kiadott könyvvizsgálói vélemény nem megfelelő !! A Bizottság a választ (akár IGEN, akár NEM) az ellenőrzött szakmai véleményét ismerve, amennyiben tett észrevételt,másrészt a dokumentumokat újra értékelve felülbírálhatja azt a határozatában.

Eljárási Szabályzat értelmezése Mi a teendő az 5.6 kérdésnél, ha a válasz: NEM EL KELL HOZNI MÁSOLATBAN Az 5.6 NEM válaszát alátámasztó VALAMENNYI FELLELT DOKUMENTUMOT!!!!! A dokumentumjegyzékben minden „ lényeges” a helyszínen nem található dokumentumot is fel kell sorolni!!

Eljárási szabályzat 41.pontja A bizottság minden esetben másik minőségellenőrt jelöl ki a kérdésre adott válasz/ok felülvizsgálatára, aki a feladatának a nemleges választ adó minőségellenőr által másolatban elhozott és a rendelkezésére bocsátott dokumentumok felülvizsgálatával és újraértékelésével tesz eleget.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésére és megakadályozására szolgáló könyvvizsgálói tevékenység kamarai ellenőrzéséről szóló szabályzat módosítása A október 8-i elnökségi ülés a működési költségek csökkentése lehetőségeinek feltárását célzó koncepció kidolgozására felállított ad-hoc bizottsági anyaga alapján, kinyilvánította azon szándékát, hogy a pénzmosásra vonatkozó előírások betartásának terv szerinti ellenőrzésére minden ötödik minőségellenőrzéssel egyidejűleg kerüljön sor. A bizottság a terv szerinti ellenőrzésre olyan szolgáltatókat választ, amelyek esetében a következő feltételek valamelyike teljesül: a) a szolgáltatónál még nem került sor ellenőrzésre; új tag bejegyzés b) a szolgáltatónál végzett legutóbbi minőségellenőrzéssel egyidejűleg nem folytattak le ellenőrzést; c) a szolgáltatónál végzett legutóbbi ellenőrzés felhívással, javaslattétellel zárult. 12

A minőségellenőrzések hatóköre Egyedi megbízásokMinőségellenőrzési rendszer Pénzmosásról … szóló jogszabály betartása (PMTV) 1 db megbízás kiválasztása az utolsó, vagy az azt megelőző évből a szabályzat szempontjai szerint, Előnyben kell részesíteni a speciális gazdálkodókat!! 1.Egyéni, asszisztens nélkül dolgozó könyvvizsgálók. 2.Asszisztenssel dolgozó egyéni könyvvizsgálók aláíró könyvvizsgálót foglalkoztató cégek 4.6 főnél több aláíró könyvvizsgálót foglalkoztató cégek 1 kérdőív alapján, melynek kérdőíve 6 kérdést tartalmaz 13

Kérdőív számok Terület/ kérdőív típusabővítettáltalános kisebb gazdálkodó megbízás elfogadása653 tervezés2712 bizonyítékszerzés terület1385 áttekintés1596 jelentéskészítés10 9 összesen:895747

Kérdőív számok Terület/ kérdőív típusabővítettáltalános kisebb gazdálkodó megbízás elfogadása633 tervezés2712 bizonyítékszerzés terület1385 áttekintés1596 jelentéskészítés1099 összesen:895447

16 Egyedi megbízások minőségellenőrzése év Eredmény megnevezés Egyedi megbízások (fő) Eredmény aránya (%) Egyedi megbízások (fő) Eredmény aránya (%) Egyedi megbízások (fő) Eredmény aránya (%) Eredmény arány eltérés 2011/2010 (%) Eredmény arány eltérés 2012/2011 (%) Megfelelt37177, , ,45101,61%100,53% Megfelelt, megjegyzéssel 7415,519515, ,87102,77%105,83% Nem felelt meg326,71305,03243,6874,96%73,16% Összesen A évi minőség-ellenőrzések eredményei

17 MER ellenőrzés év Eredmény megnevezés MER ellenőrzés (fő) Eredmény aránya (%) MER ellenőrzés (fő) Eredmény aránya (%) MER ellenőrzés (fő) Eredmény aránya (%) Eredmény arány eltérés 2011/2010 (%) Eredmény arány eltérés 2012/2011 (%) Megfelelt 34588, , ,6198,76%100,79% Megfelelt, megjegyzéssel 358,935711,476410,87128,44%94,77% Nem felelt meg 123,0681,6191,5252,61%94,41% Összesen A évi MER ellenőrzés eredményei

Összegzés Köszönöm a minőségellenőrök előző évi munkáját, és szeretném kérni a nehezedő körülmények mellett, hogy továbbra is a „minőségi” szakmai és emberi teljesítést!! Szeretném megköszönni a Bizottság tagjainak, és a kamarai munkatársaknak a kitartó és segítőkész munkájukat!!

19 Eredményes, szép Napot ! Köszönöm a figyelmet!