A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs szakigazgatási szervek működési folyamatai
TÁMOP / Zalaegerszeg, november 29.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Megváltozott munkaképességűek ellátásai
A megváltozott munkaképességűek ellátásai
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
1. Szakmai célkitűzések  az egészségkárosodáson alapuló ellátások rendszerének felülvizsgálata  ellátási kategóriák számának csökkentése, átláthatóságának.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály
A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási támogatási rendszerének tervezett változásai Készült Dávid István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása
Rehabilitációs igazgatási ismeretek
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása 2012.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK, FOGYATÉKKAL ÉLŐK
FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Tájékoztató a Karrier Híd programról Dr. Nagy Ágnes igazgató március 22. Békéscsaba.
A BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL REHABILITÁCIÓS SZAKIGAZGATÁSI SZERVE
Csongrád Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának lehetőségei
Munkáltatói Fórum, A foglalkozási rehabilitációs ügyintézők tevékenységének bemutatása Előadó: Kissné Kovács Marianna foglalkozási rehabilitációs.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
A REHABILITÁCIÓS HATÓSÁG ÉS A HÁLÓZATI TAGOK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI D R. P ÓSFAI G ÁBOR F ŐIGAZGATÓ OKTÓBER 02. B UDAPEST.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
A megváltozott munkaképesség véleményezése február
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
Munka és/vagy rokkantosítás?
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása
Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, munkába helyezés Kovács Ibolya igazgató Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási.
Az ORSZI feladatai a komplex rehabilitáció megvalósításában Dr. Eperjessy István Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai
Összeállította: Bodnár Istvánné rehabilitációs foglakoztatási referens
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai
Előadás másolata:

A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései Békés Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései Előadó: Dr. Dorogi Rajmund Osztályvezető

A rehabilitáció fogalma A rehabilitáció egyénre szabott, az egyén szükségleteihez, igényeihez alkalmazkodó tevékenység, amely a rehabilitálandó személy aktív részvételére, együttműködésére épül Színterei Orvosi rehabilitáció: a funkcióképesség helyreállítása, Szociális rehabilitáció: az önellátás, az önálló élet és a társadalmi életben történő részvétel támogatása, Foglalkozási rehabilitáció: az egészségi állapotuk miatt tartósan akadályozott emberek munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése

2011. évi CXCI. tv. preambuluma „Magyarország Alaptörvénye XII. cikkének végrehajtása érdekében az Országgyűlés a megváltozott munkaképességű személyek - megmaradt, fejleszthető képességeire épülő foglalkoztatás központú rehabilitációjának, - társadalmi reintegrációjának, - foglalkoztatásának elősegítésére, - továbbá a kieső jövedelem miatti keresetpótlás érdekében a következő törvényt alkotja:”

Az ügyfél „útja” foglalkozási rehabilitációig

A rehabilitációs ellátás keretében a megváltozott munkaképességű személy a) a rehabilitáció sikeres megvalósulása érdekében szükséges szolgáltatásokra (a továbbiakban: rehabilitációs szolgáltatás), valamint b) pénzbeli ellátásra (a továbbiakban: rehabilitációs pénzbeli ellátás) jogosult. A rehabilitációs ellátásban részesülő személy a rehabilitációs hatósággal történő együttműködésre köteles, amelynek keretében teljesíti a rehabilitációs tervben foglalt kötelezettségeket.

Foglalkozási rehabilitációs ügyintézők feladatai A feladatok sokrétűek: Együttműködés a rehabilitációs ellátásban és a rehabilitációs járadékban részesülő ügyfelekkel (közel 2000 fő) Munkaerő-piaci és az ellátásokhoz kapcsolódó információ nyújtás Munkáltatói kapcsolattartás és munkaközvetítés A központi szervezeti egységnél: A Rehabilitációs kártya igénylésével kapcsolatos ügyintézés A költségvetési támogatásban részesülő munkáltatókkal való kapcsolattartás

A rehabilitációs ügyintézéssel kapcsolatos ügyfélkör Együttműködésre kötelezettek: A rehabilitációs ellátásban részesülő személyek (B1; C1), Rehabilitációs járadékban részesülők Szolgáltatást kérőként történő nyilvántartásba vételt követően: Rokkantsági ellátásban részesülők

A rehabilitációs ellátás mellett folytatott keresőtevékenység A rehabilitációs ellátás mellett a keresőtevékenység végzésére van lehetőség! Részmunkaidőben, heti 20 órát meg nem haladó keresőtevékenység folytatása az ellátás mellett is van lehetőség! Lehetőség van teljes munkaidőben történő keresőtevékenység folytatására is!!! Az ellátás ilyen esetben szünetel, de nem szűnik meg!

A Rehabilitációs kártya Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerint foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható (B1), vagy tartós foglalkozási rehabilitációt igényel (C1) Rehabilitációs kártyára az a személy is jogosult, aki 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban, rehabilitációs járadékban részesült. Adókedvezmény mértéke Az érvényes Rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személlyel foglalkoztatása esetén a minimálbér kétszeresének 27 %-áig. A Rehabilitációs kártya érvényességének kezdő időpontja az a nap, amikor az állami adóhatóság a kártyát kiállította, záró időpontja a kártya visszavonásának napja.

A Rehabilitációs hozzájárulás A munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulására köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, és a z általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 %-át. A rehabilitációs hozzájárulás mértéke 964 500 Ft/év/fő

Soron kívüli vizsgálat!!! Abban az esetben, ha a komplex minősítés elvégzésével az ügyfelet a munkaerőpiaci elhelyezkedésében tudjuk segíteni, vagy elősegíthetjük a munkahelyének megtartását, a szűkös kapacitásaink ellenére, a jogszabályi előírások betartása mellett soron kívüli eljárást biztosítunk!!!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet ! Elérhetőségeink: 5600 Békéscsaba, Luther u. 3.   Tel: 66/ 519-146 Fax: 66/ 519-149 E-mail: bekes@rszsz.nrszh.hu