A MÓDOSÍTÁS (T/4855. számú törvényjavaslat a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
A vízjog időszerű kérdései
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Dr. Orbán Szabolcs Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Hatósági Eljárási Szabályozási Főosztály.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény (Ket.) módosítása Az eljárási törvényt módosító rendelkezések.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
A Ket. tervezett módosítása
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Muzeológiai szakfelügyelet
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A közigazgatási hatósági eljárás. A közigazgatás fogalma  A közigazgatás a közérdek érvényesítése céljából, a közhatalom birtokában végzett tevékenység.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Kompetenciák 1. Joghatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
BAMKH Hatósági Főosztály
Előadás másolata:

A MÓDOSÍTÁS (T/4855. számú törvényjavaslat a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.) és egyes kapcsolódó törvények, valamint a miniszteri hatósági hatáskörök felülvizsgálatával összefüggő egyes törvények módosításáról)

Alapvető célok Ésszerűsítés Gyorsaság Hatékonyság Minőség Indokolatlan adminisztratív terhek csökkentése

A módosítással érintett törvények Ket. A polgári perrendtartásról szóló évi III. törvény (Pp.) A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló évi XLIX. törvény (Cstv.) A magyar állampolgárságról szóló évi LV. törvény (Áptv.) A vízgazdálkodásról szóló évi LVII. törvény (Vgt.) A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló évi LVII. törvény (Versenytörvény) STB.

A legfontosabb újdonságok, sarokpontok

1. A kérelemre induló és a hivatalbóli eljárások hangsúlyosabb elhatárolása (például eljárási költségekkel összefüggésben) A hivatalból folytatott eljárásra a hivatalból indított eljárás szabályai irányadók (29. § (1a) bek.) A hivatalbóli eljárást kezdeményező személyt, szervet kérelmére tájékoztatni kell az eljárás megindításáról, a foganatosított intézkedésről (29. § (8) bek.)

2. A rendeltetésszerű hatáskörgyakorlás, szakszerűség és együttműködés elve mellett alapelvi szintű rögzítése a jóhiszemű, az ügyfél jogait, jogos érdekeit (gazdasági érdekeit is!) szem előtt tartó ügyintézői eljárás követelményének (1. § (2) bek.)

3. Az ügyintézési határidő meghosszabbítása csak kivételesen indokolt esetben,az indokok kifejezett megjelölése mellett lehetséges (33.§ (7) bek.)

4. Ágazati jogszabályokban lehetőség nyílik a Ket. ügyintézési határidőbe nem számító időtartamokra vonatkozó rendelkezéseinek kizárására (33.§ (3) bek.)

január 1-jétől 21 napra csökken az ügyintézési határidő (Ezzel összefüggésben a hatóság hallgatásának beleegyezésként, hozzájárulásként való értékelése válik főszabállyá.)

6. A belföldi jogsegély teljesítésére nyitva álló határidő differenciálása a megkeresés tartalma alapján (26.§ (5) bek.) - Tanú meghallgatására, szemle lefolytatására irányuló megkeresést 30 napon belül - Hatóságok közötti elektronikus kapcsolattartás megengedettsége esetén elektronikus nyilvántartásból kért adatra vonatkozó megkeresést 5 napon belül

Megjelenik a nyilvántartó szerv nyilvántartásából történő közvetlen lekérdezés lehetősége (26. § (5a) bek.) A teljesítést ösztönző rendelkezések (26. § (7) és (8) bek.) Teljesítés elmaradása esetén: -Tájékoztatást kér a megkereső hatóság az okról -Végső esetben a megkereső által is elvégezhető a cselekmény -Felügyeleti eljárás kezdeményezése -A többletköltségek megkeresett szerv által történő megtérítésének kötelezettsége

7. Meghatározott ügyekben az általános ügyféli jogálláson túl egyes ügyféli jogok biztosításának jogszabályi lehetősége a civil szervezetek számára (Ket. nyilatkozattételi jog 15. § (5) és (5a) bek.)

8. A cselekvőképtelen, illetve korlátozottan cselekvőképes ügyfelek idézésére, nyilatkozattételére, tanúvallomására speciális szabályok megállapítása (pl. törvényes képviselő kötelező jelenléte) (51. §)

9. A hatósági szerződés kötelező tartalmi elemeinek megállapítása, a szerződés megszegése esetén a végrehajtás elrendelése helyett a szerződés módosítása kezdeményezésének lehetősége a Ket.-ben rögzített szempontok mérlegelésével, amennyiben a közérdek védelmét ez jobban szolgálja

10. Az ellenőrzési terv készítése és az ellenőrzési jelentés nyilvánosságra hozatala (VI. Fejezet) Indokok, célok -Élő gyakorlat az ellenőrzési terv készítése -Generálprevenció

11. VI/A. Fejezet Egységes dogmatikai alap, eljárásjogi keret biztosítása a közigazgatási anyagi jogi bírságolás, ágazati bírságolás számára A bírságkiszabás lehetőségének 5 éves objektív és 1 éves szubjektív határidő szabta keretek közé szorítása

12. A végrehajtás elrendeléséről történő önálló döntéshozatali kötelezettség megszűnik De! Jön a megindítás, melyről szintén végzést kell hozni, kivéve ha az eljárt elsőfokú hatóság foganatosítja a végrehajtást (127. §)

13. A másodfokú döntés végrehajtás felfüggesztése iránti kérelemre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánítható. Feltétel: A fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánítás feltételei fennállnak (pl. életveszéllyel fenyegető helyzet, személy tartásáról, gondozásáról rendelkező döntés, nemzetbiztonsági érdek stb.). (101. § és 105. §)

14. Az eljárási költségekről szóló IX. Fejezet újraszabályozása Azonos érdekállású ügyfelek egyetemleges megelőlegezési, költségviselési kötelezettsége – eltérő megállapodás hiányában stb..

15. Az elektronikus ügyintézésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazó X. Fejezet átfogó módosítása -Technológiasemlegesség elvének rögzítése = műszaki megoldás módjától független jogszabályi követelmények -Eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában a hatóság jogosult elektronikus ügyintézést folytatni, de az ügyfél ügyintézési rendelkezését ilyen esetben is köteles figyelembe venni -Állam által kötelezően biztosítandó, mindenki által hozzáférhető ügyintézési szolgáltatások meghatározása

16. Önálló fejezet (X/A.) a Ket.-ben az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítésére Az ennek tárgyában folytatandó vizsgálat, az ezt ellenőrző hatóság eljárásának szabályai

Hatálybalépés főszabály: febr. 1-jén - egyenlő bánásmód érvényesítésével kapcsolatos módosítások: kihirdetést követő 8. napon - helyi önkormányzatokra és ügyészségre vonatkozó szabályozással összefüggő módosítások: jan. 1-jén - elektronikus ügyintézés szabályai: ápr. 1-jén

Miniszteri hatáskörök felülvizsgálata Kiindulópont a miniszter és a minisztérium alapvető rendeltetése: -Ágazati irányítás és ellenőrzés -Jogalkotási feladatok -Stratégiaalkotás stb. Feladat-meghatározás: Az egyedi hatósági ügyek intézéséből a minisztereket kivonni (a felügyeleti jogosítványok kivételével). A felülvizsgálat eredményeként a miniszteri hatósági hatáskörök 40%-a más szervhez kerül, vagy megszűnik. Az erre vonatkozó rendelkezések január 1-jén lépnek hatályba.

Köszönöm a figyelmet!