Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Készítette: Albert Krisztina
Készítette: Tóth Evelin
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
A Dunakanyar legszebb helyei
NYON 1.
Cella Septichora.
Bocskai István élete.
A szolnoki vár építése és ostroma
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Magyarország természeti csodái
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
A RÁKÓCZI SZABADSÁGHARC
A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA
Budapest, mint világváros
„Hazáért és szabadságért”
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
Rákóczi-szabadságharc
Készítette: Herczeg Jakab
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Mátyás király, az igazságos
Az eldugott paradicsom
Jáki Apátság, Ják ( ).
Dobó István Vármúzeum Eger
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Budapest turisztikai marketingje
Esztergom.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Siha Szilvia: Vitéz János
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Ungvár.
Felvidék.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
Készítette: Bujdosó Villő
Az i. Világháború hatása Szegedre
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
 Magyarország: Dél-dunántúli Régió MagyarországDél-dunántúli Régió  Megye: SomogyMegyeSomogy  Népesség Teljes népesség fő (2010) +/- Szezonban.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
EGRI VÁR.
Thököly Imre.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Rákóczi kora és Vas vármegye
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Zene: Princess- Magyar táncok No. 1
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Sárrétudvari.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Magyar történelmi zászlók
Budapest Programajánló
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
A tizenötéves háború és a Bocskai szabadságharc
Zsidai Bernadett Várak.
Gyergyószárhegy A gyergyószárhegyi Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót.
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
Előadás másolata:

Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel

A Bakony-hegység délnyugati szárnyán, a keszthelyi-tapolcai medencét a Kisalfölddel összekötő völgyben helyezkedik el. Délről Tapolca határolja.

Bronzkori leleteket tártak fel, kőbaltákat és urnákat találtak. A Mogyorós-dombon őskori kovakőbányát fedeztek fel, ami ma védett terület és múzeum.

A római korban is lakott terület volt, amit a feltárt katonai táborhely és lakóépületek bizonyítanak. A város területén háromhajós őskeresztény bazilika alapfalait tárták fel.

Sümeg vára a Balaton-felvidék nyugati részén, a környező tájegységből kiemelkedő magányos hegycsúcs tetejét koronázza meg.

A 14. század elején a Dunántúl korlátlan hatalmú oligarchái, a Kőszegi nemzetség ragadta magához, uralmukat csak az 1318-as győztes hadjáratában döntötte meg Anjou Károly. A veszprémi püspök erős kővárat emeltetett a sümegi hegyen.

1440 nyarán a Luxemburgi Erzsébet királyné pártján álló nemesek ostrom alá vették az Ulászló király táborához tartozó püspökség sümegi várát, amit azonban sikeresen megvédelmezett az őrség.

Rövidesen megépítették a külsővárat, így Sümeg a környék legerősebb kővárává fejlődött. Sümeg jelentőségét csak fokozta, hogy a veszprémi püspök is ide húzódott vissza székhelyéről, amit 1552-ben elfoglaltak a „pogány” hadak.

1553-ban emelték a legkorszerűbb védőművét, a több emeletes, vastag falú Kövess-bástyát.

1605 tavaszán a Habsburg-ház zsarnoksága ellen felkelt Bocskai István erdélyi főnemes hajdúserege megszállta a várat, ahol meggyilkolták Újlaky Miklós veszprémi püspököt, majd a fejét legurították a hegyoldalon.

Katonai szerepét a II. Rákóczi Ferenc irányította kuruc szabadságharcban is megtartotta, és 1705-től a felkelők fontos bázisának számított falai között még lőport is gyártottak a harcoló katonaságnak.

Hadiszerencséjük hanyatlásával 1709-ben ágyúlövés nélkül feladta kuruc katonasága, épületeit négy esztendő múltán egy hadgyakorlat ürügyén felgyújttatta a császári parancsnokság.

A gazdátlanná vált védőműveket az időjárás vasfoga a lakossággal karöltve évszázadokon át rombolta, mígnem az 1960-as években megkezdődött régészeti feltárása és megóvása.

A Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővárában minden nyáron színpompás várjátékokkal idézik fel az egykori vitézek életét.