Szegénység és egészségi állapot

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
AEGON Baleset- és betegségbiztosítási program
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
A lelki egészség helyzete a világon és Magyarországon
A köszvény Arthritis urica.
Alkoholizmus.
Saját modul megvalósítása DROGPREVENCIÓ as tanévben Készítette : Szegedi Károlyné.
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Tervezett gyermekegészségügyi indikátorok
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
A Magyar Köztársaság kormánya
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Comenius 09/0128-C/1300 Alkohol és iskola Monor 2009
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Speciális gyermekvédelem
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Egészségesek a roma nők?
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Káros szenvedélyek.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Therápia segítő program
Esély a szülőknek, lehetőség
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Szegénység és egészségi állapot abszolút szegénység: amely veszélyezteti a fizikai fennmaradást: „nincs elege élni”: a viszonylagos szegénység fajtái: szociális segélyre szorul a háztartások átlagos jövedelmének kevesebb, mint felével rendelkezik

Epidemiológiája: Észak-Dél és Kelet-Nyugat ellentéte Veszélyeztetett csoportok: bevándorlók munkanélküliek hajléktalanok sokgyermekesek, egyedül nevelő szülők kábitószerfüggőek a szegények gyermekei idősek, nyugdíjasok illegálisan dolgozó prostituáltak alkoholbetegek

A egészségi állapot és a szegénység összefügg Rossz egészségi állapot növeli a tartós munkanélküliség, szegénység esélyét, és vica versa. Pl. szegénység és hajléktalanság oda-vissza összefügg

Fokozott betegség-rizikó szegényeknél ISZB (infarktus) 2-3-szoros rizikó agyvérzés 2-3-szoros rizikó fokozott infekció és tbc. –veszély gyakoriak a bőrbetegségek parazitózisok: tetű, rühatka (scabies) pszichiátriai betegségek: depresszió, fokozott suicid veszély, Gyakoribbak a rosszindulatú-, máj- fog- betegségek, az alkoholizmus, balesetek rövidebb a várható élettartam

Életmód és egészség korai és erős dohányzás és alkoholfogyasztás egészségtelen táplálkozás gyógyszerfüggőség a nőknél, alkohol- és kábítószer-függőség a férfiaknál A szegénység korrelál az erőszak elszenvedésével (pl. prostitució)

Milyen legyen a szegények egészségügyi ellátása? ne legyen magas az ellátás „küszöbe”, azaz nehezen elérhető, feltételhez kötött (rühes nem kap éjszakai szállást, gyermek-kel, kutyával nem veszik fel, lakóhelyet kell igazolnia, stb) hatékonyabb, ha az ellátás keresi a beteget! oltások, gyógyellátás könnyen elérhető és felajánlottak legyenek! (szállás, segítőszolgálat, szociális tanácsadás, mobilis egészségügyi ellátás, munkaügyi tanácsadás, iskola, óvoda)

Tanácsok a betegellátásban megismerni az életmódját, élethelyzetét tud olvasni? pontos anamnézisfelvétel a rizikótényezők felmérése (cigaretta, alkohol, következményes betegségek?) táplálkozási szokások felmérése oltások felmérése, kiegészítése (pneumococcus, influenza oltást felajánlani!) Cave: alkoholhatást fokozó gyógyszerek: neuroleptikum, antihisztaminok, szedatív szerek, antiepilepsziás szerek) figyelembe venni a csökkent compliance-t. Pl. jobb a rövid, de nagydózisú antibiotikus kezelés Gondolni tetűre és scabiesre: levetköztetni a beteget parazitózisok (pl. bélféreg) esetén a környezet kezelése fogászati kezelés kórházi kezelést követően csak akkor hazaengedni, ha biztosított a további szociális és egészségügyi ellátás!