Az Európai Unió oktatáspolitikája résztárgy

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Advertisements

Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Hogyan működnek együtt a pályaorientációs és élethosszig tartó tanulási stratégiák Szeptember 14. Szabóné Pákozdi Mária Európai Uniós Kapcsolatok.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
2010. Szeptember 14. Szabóné Pákozdi Mária
Social Renewal Operational Programme
Előadás másolata:

Az Európai Unió oktatáspolitikája résztárgy SZIE GTK 2009-2010/1 andragógia alapszak Az Európai Unió oktatáspolitikája résztárgy Pályatanácsadás a közösségi oktatáspolitikában Borbély-Pecze Tibor Bors Phd. jelölt borsborbely@yahoo.com

E+T története dióhéjban - EU -Dewey, Yeaxlee -ENSZ (Unesco) -Skandinávok -Eu: az oktatás és foglalkoztatás ügye a RSZ (1957) idején és követő évtizedekben 1992 Maastrichti Szerződés 1993 Fehér könyv – növekedés, versenyképesség, foglalkoztatás 1996 Az Egész életen át tartó tanulás európai éve 1997 Amszterdami Szerződés – foglalkoztatási kérdés FI, NAP, JER, OMC 4 pillér: foglalkoztathatóság, vállalkozókészség, alkalmazkodóképesség, esélyegyenlőség 2000 Lisszaboni stratégia - Memorandum „A világ vezető gazdasága…” 70%-os foglalkoztatottság 2003 Delors-jelentés, Sapir-jelentés Thessaloniki (első 5 év) 2004 Kok-jelentés 2005 Barroso-bizottság E+T 2010 (2002) E+T 2020 (2009. május 12.)

EU – oktatáspolitika nyitott koordináció (OMC) része A nyitott koordináció négy, évente ismétlődő lépésből épül fel: 1.) Az Európai Tanács elemzi és értékeli a Közösség foglalkoztatási helyzetét. Majd a Tanács és a Bizottság közös éves jelentést tesz közzé (Közös Foglalkoztatási Jelentés- Joint Employment Report, JER). 2.) A Tanács a Bizottság előterjesztése és a JER következtetései alapján irányvonalakat (guidelines) fogad el (Irányelv más közösségi eszközt jelöl!) Elfogadásuk előtt a Tanács konzultál az Európai Parlamenttel, a Gazdasági és Szociális Bizottsággal, a Régiók Bizottságával, valamint a Munkaerő-piaci Bizottsággal. 3.) Az éves irányelvek alapján minden tagállam felépíti saját Nemzeti Foglalkoztatási Akciótervét, (NFA) (Magyarország 2004-ben készített először ilyet.) amelyben a kiadott irányelveknek megfelelő célokat és az elérésükhöz vezető intézkedéseket ír le. 1999-től a NFA-val összhangban a tagállamok beszámolnak az elért eredményeikről. (1998-ban, az első évben a beszámolás még két elkülönülő részben történt meg.) 4.) Az NFA célok és elért eredmények alapján a Tanács értékeli a tagállamok munkáját. E folyamat eredményeként visszajelzést kapnak az éves célok teljesítéséről. A következő éves célok megfogalmazása a visszajelzések alapján történik meg. (A Tanács minősített többséggel konkrét ajánlásokat is megfogalmazhat a tagállamai felé.) Minden tagállam visszajelzést kap a teljesítményéről. Mivel az EU feltett szándéka az átláthatóság növelése és a polgárközelibb EU kialakítása minden foglalkoztatási dokumentum felkerül az unió hivatalos honlapjára29. A folyamat végül az első lépéstől kezdődik újra, meg újra. A Közösségben ezt a folyamatot hívják Nyitott Koordinációs Modellnek (open method of coordination OMC). (Nagy-Tóth 2004 211 o.)

Oktatás és képzés 2010 korai iskolaelhagyók (lemorzsolódás) matematikai, természettudományos és műszaki végzettséggel rendelkezők 15%-os növelése + nemek közti egyenlőtlenség mérséklődése 22 éves korosztály 85%-a középfokú végzettség az alacsony szintű szövegértési képességgel rendelkező 15 évesek száma 20%-os csökkentése az élethosszig tartó tanulsban részt vevők átlagos aránya a felnőtt, munkaképes korú lakosságnak (25-64 évesek) legalább 12,5 %-a kell legyen befektetés a humán erőforrásokba

E+T 2010 eredményei EU/HU 6 benchmark(mérföldkő) korai iskolaelhagyók (lemorzsolódás) 2010-re cél: korai iskolaelhagyók aránya az EU-ban 10%-nál ne legyen nagyobb EU:18,8% Mo. 12,3% cél:10%

2. matematikai, természettudományos és műszaki végzettséggel rendelkezők 15%-os növelése + nemek közti egyenlőtlenség mérséklődése Eu: 25,7% Mo: 10,1% cél:+15%

3. -22 éves korosztály 85%-a középfokú végzettség Eu:75,4% Mo:87,2 4. - az alacsony szintű szövegértési képességgel rendelkező 15 évesek száma 20%-os csökkentése Eu: 17,2% Mo.:22,7% cél 13,7 %

5. –az élethosszig tartó tanulásban részt vevők átlagos aránya a felnőtt, munkaképes korú lakosságnak (25-64 évesek) legalább 12,5 %-a kell legyen Eu: 8,5% Mo:3,3% cél:12,5% 6.befektetés a humán erőforrásokba Jelentős növekedés a humánerőforrás-befektetések egy főre eső szintjében

Oktatás és képzés 2020 Strategic objective 1: Making lifelong learning and mobility a reality Guidance! Strategic objective 2: Improving the quality and efficiency of education and training Strategic objective 3: Promoting equity, social cohesion and active Citizenship Strategic objective 4: Enhancing creativity and innovation, including entrepreneurship, at all levels of education and training

LLL stratégiák EU szinten 1996-tól Magyar LLL Stratégia (2005) Ennek egyik eleme a pályaorientáció! ÚMFT TÁMOP 2007-2013 (2. prioritás) A pályaorientáció rendszerének fejlesztése

Az egész életen át tartó tanulás stratégiája 1. melléklet: Az életminőség átfogó javítása Versenyképesség növelése Társadalmi, gazdasági és területi kohézió erősítése Fenntartható növekedés és környezetvédelem Az egész életen át tartó tanulás stratégiája Esély-teremtés Oktatás, képzés és a munkaerőpiac kapcsolatának erősítése Új, kormányzási módszerek, közpolitikai technikák Az oktatás, képzés hatékonyságának javítása, össztársadalmi ráfordításainak növelése Az oktatás, képzés minőségének fejlesztése Szociálisan hátrányos helyzetűek tanulási lehetőségeinek kiemelt támogatása Pályaorientáció, tanácsadás, pályakövetés Innovációk támogatása és fenntarthatóságának biztosítása (hálózat-építés) Oktatás, képzés hatékonyságát segítő eljárások bevezetésének ösztönzése (társulás) Mérési, értékelési, minőségirányítási rendszerek fejlesztése Nem formális, informális tanulás elismerése Oktatási, képzési lehetőségekhez való hozzáférés területi feltételeinek javítása Társadalmi partnerség és ágazatközi koordináció erősítése Új tanítási, tanulási kultúra Tanulásba, képzésbe történő egyéni és munkáltatói befektetése ösztönzése Munkaerő-piaci és oktatási rendszerek összehangolt fejlesztése Alapkészségek és kulcskompetenciák fejlesztése Nemzetközi (európai) együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználása Tanulási lehetőségek bővítése Munkaerő-piaci szempontból veszélyeztetett csoportok támogatása Oktatási infrastruktúra fejlesztése

Tagállami fejlesztéspolitika (ÚMFT) in TÁMOP 2007-2013 Nemzeti Reformprogram – a növekedésért és foglalkoztatásért (NRP) 2008-2010 Életpálya tanácsadás (Pályaorientáció) Szociális védelem és társadalmi összetartozás (JIM) 2008-2010 E+T 2010/ E+T 2020 In szakképzés-fejlesztési stratégia Stratégia az egész életen át tartó tanulásról (LLL) (2005) Magyar Ifjúsági stratégia 2009-2024 (NIS) Pályaorientáció és tagállami szakpolitikák viszonya http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=kulfoldi_palyaor_eu_llg_szakpol

Kötelező irodalmak Borbély-Pecze Tibor Bors JKA 2010 életpálya-fejlesztési készségterület a közoktatásban háttértanulmány (2009) (kézirat) Pjeczka Katalin 2007. december 12. BA – oktatáspolitika előadásvázlat Council Conclusions on a strategic framework for European cooperation in education and training ("ET 2020") Mihály Ildikó (2005) Összefoglaló az Oktatás és képzés 2010 munkaprogram végrehajtásának tapasztalatairól készült közös európai jelentésről Új pedagógiai Szemle 2005/02

További irodalmak ZÖLD KÖNYV A magyar közoktatás megújításáért (2008) A kerekasztal honlapja Jelentés a magyar közoktatásról, 2006 DG EC Megjelent a PIRLS 2006 jelentés, amely a 10 évesek olvasási- szövegértési készségét méri. Az első riport 2001-ben készült. Megjelent a PISA 2006 feldolgozása AZ OKTATÁS ÉS KÉPZÉS 2010. PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA 2004-2006-BAN http://www.okm.gov.hu/letolt/eu/az_oktatas_es_kepzes_2010.pdf

Köszönöm a figyelmet