Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

14. Tétel.
Elsősegélynyújtás Az évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyv     172. §-a szankcionálja az elsősegélynyújtás elmulasztását: „Aki nem nyújt tőle várható.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÚJRAÉLESZTÉS
G M P Dr. Hetényi László.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Finanszírozott segédeszköz kölcsönzés országos lefedettséggel
Oxyologia és sürgősségi orvostan I.
Kiemelt események ellátása Az angol modell
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
A logisztikai rendszer részei
Az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási Rendszere (MIR) Professzionális Mobil Távközlési Nap Április 15. Dr. Göndöcs Zsigmond főigazgató.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS 1-2. óra M
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Osztályvezető, OFK Informatikai Főosztály
A villamos áram élettani hatása
GŐBL 2002 A helyszíni tevékenység általános szabályai.
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
1.4. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételei A munkahelyekre vonatkozó munkavédelmi követelmények jól meghatározottak, azokat.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
TÖMEGES BALESET KÉSZÍTETTE:FEHÉR TAMÁS ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT.
17. tétel.
A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS RENDSZERÉNEK KIALAKITÁSA DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST 2OO4. ÁPRILIS O1.
Munkahelyi egészség és biztonság
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A kárhelyparancsnok feladatai
Helyszíni tevékenység és veszélyes kárhely (Esettanulmány)
Egyes kiemelt tömeges balesetek során szerzett tapasztalataink
Dr. Göndöcs Zsigmond Országos Mentőszolgálat
Villamos Baleset és Mentés!!!
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Alapszintű újraélesztés és félautomata defibrilláció bemutatása
Tűz- és balesetvédelem
Elsősegély.
Elsősegélynyújtás: Az az egészségügyi beavatkozás, amelyet bárki a végleges szakellátás megkezdése előtt végez, baleset vagy hirtelen egészségkárosodás.
A kémiai biztonságról közérthetően
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
A legfontosabb teendőink vészhelyzetben:
SIKLÓERNYŐS BALESET PILIS, január 04.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
A betegellátás keretei és rendszere
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
Tűz- és balesetvédelem
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Szabályok és teendők veszély esetén
Utcai balesetek Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása Segélyhívás Mentők riasztása Tűzoltók riasztása Rendőrség riasztása

Mentők riasztása Állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül, mentés szükségessége esetén bárki hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén! OMSZ (Országos Mentőszolgálat) Irányítási Csoportok: régiónként, megyénként, KICS(Budapest,koordináció).

Mentők riasztása Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából? Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul: ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, ájulás, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb…), baleset,sérülés, bármilyen eredetű mérgezés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt, ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, csillapíthatatlan hányás, szédülés, beszédzavar, végtagbénulás, stb…), ha olyan magatartászavart észlelünk, amely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

Mentők riasztása A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról) 104!!!!!!

Mentők riasztása A bejelentést az alábbi módon tegyük meg: Mi történt?(sérülés,rosszullét,baleset) (pl. összeesett,eszméletlen,szívbeteg fullad,magasból esett,gépkocsi elgázolta,2 gk ütközött) Hol történt?(pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége)

Mentők riasztása Hány sérült, beteg van? Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik,végtagjait fájlalja,verejtékes,ajkai elkékültek,görcsöl,szája habzik)

Mentők riasztása Van-e sérült kisgyermek?(ha baleset van) Kell-e műszaki mentés?(ha baleset van) A bejelentő neve telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén)

Mentők riasztása Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!) és csak ezután tegyük le a telefonkagylót.

Tűzoltók riasztása A tűzoltók hívószáma a Magyar Köztársaság egész területén: 105!!! Mikor riasztjuk a tűzoltókat? Tűz! Füst! Robbanásveszély!(gázpalack) Baleset esetén: (beszorult,betemetett stb…)sérült(ek) esetén.

Tűzoltók riasztása Nehezen megközelíthető kárhely esetén(speciális eszközök szükségessége) Veszélyes anyagok kiszabadulása esetén. A veszélyes anyagokat tartalmazó konténert,zsákot,üveget,stb.megfelelő szimbólummal kell jelölni, mely narancsszínű négyszög alakú táblán fekete jelzésként látható.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Tűzoltók riasztása A veszélyszimbólumon kívül a veszélyes anyagokat tartalmazó csomagoláson veszélyt jelző címke található, mely a különleges veszélyre(R-mondat) utal és a biztonsági teendőket(S-mondat) tartalmazza.

Tűzoltók riasztása Címkézés    Az alábbi előírások a közösségi rendelkezéseknek megfelelő magyar szabályok. Ezek szerint a veszélyesnek besorolt termékeket megfelelően fel kell címkézni. A feliratot (címkét) a tevékenység során alkalmazott valamennyi csomagolási egységen el kell helyezni. A feliratnak (címke) magyar nyelven jól olvashatóan és letörölhetetlen módon tartalmaznia kell: 

Tűzoltók riasztása a termék nevét, a benne lévő veszélyes anyag megnevezését a magyarországi jegyzékben szereplő valamely megnevezés szerint, vagy valamely hivatalos nemzetközi elnevezés magyar megfelelőjét,   a gyártó, az importáló vagy a magyarországi forgalmazó megnevezését és teljes címét, telefonszámát,   a veszélyes anyag, illetve a veszélyes készítmény használatával felmerülő veszély megjelölését és a veszély jelképét (szimbólumát),   a veszélyes anyag, illetve a veszélyes készítmény használatával járó különös kockázatokat megjelölő, az egészségügyi miniszter által meghatározott szabványmondatokat (R mondat),   a veszélyes anyag, illetve a veszélyes készítmény biztonságos használatával kapcsolatos, az egészségügyi miniszter által meghatározott szabványmondatokat (S mondat),   a Magyarországon törzskönyvezett veszélyes anyagok esetében a magyar törzskönyvezési számot,   a lakossági forgalomba kerülő veszélyes anyagok esetén 2002. január 1. napjától az "EK felirat" szavakat. 

Tűzoltók riasztása A veszélyt jelző szimbólumot fekete színnel narancssárga alapra kell nyomtatni. A veszélyt jelző szimbólumnak és hátterének jól láthatónak kell lennie, a felirat (címke) vagy a csomagolás színe és megjelenése nem akadályozhatja a fogyasztót a jelzés felismerésében. A feliratot (címkét) a csomagolás egy, illetve több oldalán úgy kell elhelyezni, hogy ha a csomagot szabályosan teszik le, azt vízszintesen lehessen olvasni. 

Tűzoltók riasztása Veszélyt jelző táblák! A szállító eszközön több helyen(a kocsi elején és végén, magán a szállítmányon,tankon stb…)megtalálható táblák, melyek pontos információt adnak az anyagról és a különleges veszélyeiről. A felső számsor a veszélyeket jelzi.Az alsó számsor az anyag kémiai azonosítója.

Tűzoltók riasztása A tűzoltóság értesítésekor ezeket a különleges jelzéseket,ha van rá mód jelezni(beolvasni) szükséges! Tűzoltók kiérkezéséig biztonságos távolságot tartani!!!

Rendőrség riasztása A rendőrség hívószáma a Magyar Köztársaság területén: 107!!! Mikor szükséges a rendőrség riasztása?

Rendőrség riasztása Közúti baleset esetén. Tömeges baleset esetén. Forgalomirányítás-terelés szükségessége esetén. Veszélyes kárhely esetén. Agresszió, verekedés, fegyverek,stb….!!! Érvényes orvosi beutalóval rendelkező zavart beteg megfékezéséhez.

Rendőrség riasztása Minden olyan esetben amikor szükségesnek látjuk!!! Hivatalos személy-közfeladatot ellátó személy!