Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Schneider Péter Felkészítő-Tanár:Utassy Andrea Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1149 Budapest Egressy út 71.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
Memória.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Készítette: Simon Anett 9.c
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
VI.) Memóriák, memória szervezés
A számítógép felépítése
Processzor, alaplap, memória
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
Háttértárak 2.óra.
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Szilárdtest memóriák működése Tölgyes Áron 10. a.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Memória áramkörök Név: Vígh Balázs
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
Előadás másolata:

Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK TÍPUSAI ÉS AZOK JELLEMZŐI

JELMAGYARÁZAT: – Kék: cím – Zöld: tudnivalók – Piros: fontos

A MEMÓRIÁK TÍPUSAI A memóriáknak két FŐ típusát különböztetjük meg:  RAM: – Írható, olvasható memória!!!!!!!  ROM: – Csak olvasható memória!!!!!!!

HOGY MI AZ A RAM ÉS A ROM? Mind a kettő véletlen elérésű írható/olvasható (RAM) vagy csak olvasható (ROM) adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A ROM-ot pedig programok- illetve a programhoz tartozó beállított értékek tárolására használják.

A RAM FŐBB PARAMÉTEREI A RAM egyik legfontosabb adata hogy mekkora a tárolókapacitása. Ez átlagba 2-4GB közé esik. (Érdekesség: a jelenlegi legnagyobb tárolókapacitású RAM 84GB-os, ami messze felülmúlja az eddigieket.) A másik pedig a memóriamodul sebessége (ez mutatja hogy milyen gyorsan lehet belőle adatokat kiolvasni, írni): Ezt befojásolja az órajel (1600 Mhz a max.) és a késleltetési idő.

A RAM FAJTÁI SRAM DRAM

SRAM A RAM FAJTÁI : SRAM Minden memóriacellát egy kétállapotú tároló alkot. Ezért bonyolultabb, és drágább kivitelű. Előnye viszont, hogy fogyasztása rendkívül kicsi és nagyobb a sebessége, mint a dinamikus RAM-nak.

DRAM A RAM FAJTÁI: DRAM Egy memória cellát egy kondenzátor, és egy tranzisztor épít fel. Az információt addig tárolja, amíg a kondenzátor ki nem sül. Az információ elvesztését kiküszöböli a memória frissítése. Előnye az olcsósága, kis mérete. Hátránya a frissítés szükségessége, valamint kisebb sebessége.

Ram memóriák

ROM A ROM : egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas. Tartalma nem változtatható!!!!!!! Az eszköz a benne tárolt adatokat típustól függően...: –korlátlan ideig (pl. maszk programozott ROM) –korlátozott ideig (általában 20év)...áramtalanított állapotban is megőrzi.

A ROM FAJTÁI GYÁRI ROM PROM EPROM EEPROM FLASH

A ROM FAJTÁI: GYÁRI ROM Az első a klasszikus maszk-programozott ROM: Tartalma a gyártás után később már nem módosítható. Használata nagy darabszám esetén előnyös, mert olcsó az előállítása.

PROM A ROM FAJTÁI: PROM Angol elnevezése: P rogrammable R ead- O nly M emory Programozható ROM PROM programozóval egyszer írható memória típus. Az írás során speciális belső kapcsolatokat éget át a készülék, amely kapcsolat már nem állítható helyre.

EPROM A ROM FAJTÁI: EPROM Törölhető, és programozható ROM Angol elnevezése: E rasable P rogrammable R ead- O nly M emory A memóriába írt tartalom ultraibolya (UV) fénnyel törölhető, majd újraírható.

EEPROM A ROM FAJTÁI: EEPROM Angol elnevezése: E lectrically E rasable P rogrammable R ead- O nly M emory Az írás, és törlési művelethez már nem kell a memóriát kiépíteni Az írási és olvasási ciklusai viszonylag lassúak (más memóriákhoz képest) Elektromosan törölhető ROM

Rom memóriák

FLASH A ROM FAJTÁI: FLASH A flashmemória: elektronikusan törölhető és újraprogramozható egy nem felejtő, megmaradó típusú számítógépes adattároló technológia A tároló eszköznek nincs szüksége tápfeszültségre ahhoz, hogy a benne tárolt információt megőrizze. emellett az EEPROM egy speciális változata

A FLASHMEMÓRIÁK TÍPUSAI: NOR NAND

NOR A FLASHMEMÓRIÁK TÍPUSAI: NOR párhuzamos adathozzáférés közvetlenül futtatható benne program viszonylag drága viszonylag kisebb kapacitású

NAND A FLASHMEMÓRIÁK TÍPUSAI: NAND soros adathozzáférés nem futtatható benne közvetlenül program olcsó nagy kapacitású

Flash memóriák

FELADATOK: 1.Mekkkora a tárolókapacitása az eddig ismert legerősebb RAM-nak? –84GB –67GB –92GB –78GB 2.A memóriákat hány fő csoportba tudjuk sorolni? –4–4 –3–3 –5–5 –2–2 (Minden feladat megoldását a füzetbe írjátok le!)

FELADATOK: 3.A ROM-on belül hány memóriatípust ismerünk? –3–3 –4–4 –6–6 –5–5 4.A DRAM egy memóriacelláját...: –...két kondenzátor és egy tranzisztor –...egy kondenzátor és egy tranzisztor –...két kondenzátor és két tranzisztor –...egy kondenzátor és két tranzisztor –...alkotja

IGAZ/HAMIS 1.A RAM írható/olvasható memória. 2.A ROM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. 3.A Flash memóriáknak két típusa van a NOR és a PROM. 4.A DRAM és SRAM között nincs semmi különbség.

FORRÁSOK: Képek: