Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…"— Előadás másolata:

1 Mikrokontrollerek - MCU -

2 Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…

3 A rendszerfejlesztés blokkvázlata

4 A mikrokontroller belső felépítése

5 PIC mikrovezérlők A Microchip (fantáziadús név, mi?) gyár mikrokontroller (MCU=microcontroller unit) családjának márkaneve a PIC. Létezik 8, 16, 32 bites változat, mindegyikből több család és több tucat típus... Az egyes családokat számok jelölik: 8bites családok: alsó kategória: PIC10, PIC12 középső kategória: PIC12, PIC16 felső kategória: PIC18

6 PIC16C5X, Harvard Architektúra

7 Órajel generálás PIC kontrollereknél

8 Program memória A központi egység a végrehajtandó adatokat a program memóriából olvassa ki. Ez a tár különféle igények miatt különböző típusú: ROM, PROM, EPROM, EEPROM lehet. ROM: ennek a tartalmát a gyártás során írják bele a memóriába. Ez – mivel nagy darabszám esetén a legolcsóbb memóriamegoldás – akkor előnyös, ha nagy mennyiségben akarjuk az adott felprogramozott PIC vezérlőt felhasználni. Természetesen ilyenkor a gyártóhoz kell juttatni a ROM-ba írandó teljes tartalmat és ezt írják be a gyártástechnológia adott fázisában a ROM-ba. PROM / OTP: Programmable ROM, One-Time Programmable; a felhasználó által egyszer programozható, így nem kell a gyártóhoz beküldeni, és utólag nem módosítható (ez akkor előnyös, ha nagyon el akarjuk kerülni, hogy a felhasználó belenyúljon a programba).

9 EPROM: Erasable Programmable ROM; ez a memóriatípus olyan, hogy a felhasználó képes ennek tartalmát beírni, majd új tartalom beírása előtt ultraibolya fénnyel [pl. kvarclámpa] törölni [„kinapoztatni”]. Ennek a típusnak az az előnye, hogy a programfejlesztő egyszerűen tudja programját a PIC EPROM- jába írva kipróbálni, módosítani. A kvarc ablakot törlés után le kell ragasztani, mert a napfény hatására idővel törlődik. EEPROM: Electronically Erasable Programmable ROM; hasonló az EPROM memóriához, de itt a törlés a „kinapozás” helyett elektromos jelekkel történik, így a programfejlesztéshez az ilyen típusú memória még előnyösebb. Ennek újabb változata a FLASH.

10 Az adatmemória felépítése

11 Watch Dog Timer [WDT]

12 Soros programozás

13 PIC16/17CXX család

14 PIC16CXX utasításkészlet összefoglaló

15 Gyártók és tokozások

16 Programozó eszközök: PICkit

17 AVR STK500

18 Pogácsák, megenni jó, másra nem… Anulu mondani: megenni jó, megenni jó… ő Anulu.

19 Vannak akik gyorsan szeretik: Arduino™ család

20 Köszönjük a figyelmet és sikeres ”égetést” kívánunk!


Letölteni ppt "Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések