Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Én így tanítanám a tabulátorok használatát…
Advertisements

Így tanítanám a tabulátorok használatát
Számítógép bemeneti egységei
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Én így tanítanám a tabulátor használatát
Számítógépes ismeretek 5. óra
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
4. Feladat (2) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás
Szövegszerkesztés.
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Dokumentum.
Microsoft Office WORD 2007 Formázás
A körlevél készítésének menete
Tartalomjegyzék és tárgymutató
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
S ZÖVEG ÍRÁSA. Kurzor: megmutatja, hogy hová írunk. Szabályok: Felesleges szóközöket ne helyezzünk el a szövegben! Sorok végén nem szabad Entert ütni,
A szövegszerkesztés alapjai
Táblázat módosítása.
Bekezdésformázás Tepszis Barbara 8.a Salamon Róza (felkészítő tanár)
Bekezdésformázás Készítette: Kiss Ádám Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak u. 101.
Salamon Róza felkészítő tanár
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
Bekezdésformázás Név:Horváth Bence
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Képek beillesztése,formázása dokumentumokban Tóth Anita 8
,,Én így tanítanám az informatikát”
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Képek beillesztése, formázása dokumentumokban
Így tanítanám a tabulátorok használatát
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
Többtáblás adatbázisok
Az Excel táblázatkezelő
Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Honlap készítés 4. óra.
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Az NVU webszerkesztő program
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Táblázatok.
Rövid ismertető USB lábpedállal történő felvétel lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása
Bekezdések formázása 1..
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Az Office 2007 új grafikus felülete
Rövid ismertető felvételek lejátszáshoz - jegyzőkönyv készítéséhez.
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Bekezdések formázása 1..
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Információ és kommunikáció
Óra modell készítése Óralap1.
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
TabuláTOROK HASZNÁLATA
Így tanítanám a tabulátorok használatát
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
Előadás másolata:

Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI Tabulátorok Készítette: Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI

Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak az adott szövegrészek bekezdésenkénti pozícionálására, számok, szavak oszlopokba rendezésére, különböző helykitöltők alkalmazására.

Jelölésük Jel Típus Balra igazított Jobbra igazított Középre igazított Decimális Vonal

A szöveg BAL oldala feszül a tengelyhez. Típusai Balra igazított 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Beírt szöveg A szöveg BAL oldala feszül a tengelyhez.

A szöveg JOBB oldala feszül a tengelyhez. Típusai Jobbra igazított 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Beírt szöveg A szöveg JOBB oldala feszül a tengelyhez.

A tengely a szöveg mértani KÖZEPÉNÉL húzódik. Típusai Középre igazított 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 2 cm 2 cm Beírt szöveg A tengely a szöveg mértani KÖZEPÉNÉL húzódik.

A számok helyiérték szerint igazítottak. Típusai Decimális 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 10 100 1000 1,1 1,11 1,111 1,1 1,11 1,111 1 10 100 1000 A számok helyiérték szerint igazítottak.

A tengely mentén egy függőleges VONAL húzódik. Típusai Vonal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A tengely mentén egy függőleges VONAL húzódik.

Használatuk a vonalzó segítségével 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Beírt szöveg Annyiszor kattintunk erre a gombra, míg a kívánt típus meg nem jelenik. 5 cm Kattintás segítségével elhelyezünk egy tabulátorpozíciót. Áthelyezéshez ragadjuk meg az egyik tabulátorpozíciót, és húzzuk a kívánt mérethez. Az egeret a kívánt méretre húzzuk, de közben más gombot NEM nyomunk le. Törléshez vigyük az egeret a kívánt tabulátorpozícióra. A gomb elengedésével töröljük a tabulátorpozíciót. A billentyűzeten megnyomjuk a tabulátor gombot. Ha van egyéb tabulátorpozíció elhelyezve a vonalzón, akkor arra, – egyébként pedig az alapértelmezett értékre ugrik a szöveg. Ekkor a tabulátor a kívánt méret és típus szerint igazítja a szöveget. A bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett, fogjuk meg és húzzuk semleges területre.

A „Tabulátorok” ablak és előhívása Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse Word 2007 esetében: a ”Bekezdés” ablak előhívása után, a bal alsó sarokban lévő „Tabulátorok” gombra kattintva hívhatjuk elő. Word 2003 esetében: „Formátum”  „Tabulátorok” menüpont alatt érhetjük el. A „Tabulátorok” ablak lehetővé teszi számunkra, hogy az értékeket, igazításokat pontosan állítsuk be, egy helyen kezeljük a tabulátorpozíciókat.

A „Tabulátorok” ablak alkalmazása Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 1 2 3 4 5 4 Beírt szöveg 4 CM Ez a méret az „Alapérték” pont alatt változtatható. Kattintással válasszuk ki a kívánt típust. (Ez a későbbiekben változtatható, egy adott tabulátorpozíció kijelölését követően.) Ekkor a tabulátorpozíció átkerül a törlendő listába. Ekkor a listában is megjelenik. Az „OK” gomb lenyomása után – ha nincs egyéb pozíció elhelyezve –, a szöveg az alapértelmezett értékre ugrik vissza. Ha a billentyűzeten megnyomjuk a tabulátor gombot, a szöveg az imént beállított pozícióhoz ugrik. Törléshez jelöljük ki a listában az adott tabulátorpozíciót. Írjuk be a tabulátor kívánt helyzetét. A beállított tabulátorpozíció megjelenik a vonalzón. Kattintsunk a „Törlés” gombra. A „Felvétel” gomb megnyomásával hozzáadjuk a tabulátorpozíciót. Végül az „OK” gomb megnyomásával hagyjuk jóvá a beállításokat

A tabulátorok kitöltése Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 1 2 3 4 5 4 Beírt szöveg …………………………... ----------------------- 4 CM A sor végén nyomjuk meg a billentyűzet tabulátor gombját. Az „OK” gomb lenyomása után máris módosul a kitöltés. Módosításhoz jelöljük ki a szerkeszteni kívánt tabulátorpozíciót. A „Felvétel” gomb segítségével adjuk hozzá a listához. Az „OK” gomb lenyomását követően a vonalzón is megjelenik. Válasszunk kitöltést. Írjuk be a tabulátor kívánt helyzetét. Válasszuk ki a kívánt típust. Válasszuk ki az új típust.

Példák

Aláírás készítése Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 1 2 3 4 5 3 4 2 3 CM ……........................... 2 CM 4 CM Igazgató A kurzorral álljunk bele abba a sorba, melyben a pontozást akarjuk elkészíteni. Nyomjuk meg kétszer a billentyűzeten a tabulátor gombot. Álljunk a következő sorba a kurzorral. Nyomjuk meg a billentyűzeten a tabulátor gombot.

Űrlap készítése Minden sor végén nyomjuk meg a billentyűzet Pozíció: Alapérték: 1,25 cm Törlendő tabulátorok: Igazítás Balra Középre Jobbra Decimális Vonal Kitöltés 1 Nincs 2 ………. 3 -------- 4 _____ Felvétel Törlés Összes törlése OK Mégse 1 2 3 4 5 5 Név: ______________________ Osztály: ___________________ Javaslat: ___________________ __________________________ Név: Osztály: Javaslat: 5 CM Minden sor végén nyomjuk meg a billentyűzet tabulátor gombját. Jelöljük ki az összes sort.

Feladat Szerkeszd meg tabulátorok segítségével Vargha Ágnes – Ház című képversét! Forrás: http://koteltancos.uw.hu/kepversek.html

Sok sikert kívánok a tabulátorok használatához!