Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Salamon Róza felkészítő tanár

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Salamon Róza felkészítő tanár"— Előadás másolata:

1 Salamon Róza felkészítő tanár
Bekezdésformázás Feszt Bernadett 8.a Dr. Török Béla Általános Iskola Budapest, Rákospatak utca 101. Salamon Róza felkészítő tanár

2 Bekezdésformázás A bekezdésformázások egy teljes bekezdésre vonatkoznak. Egy bekezdés az ENTER billentyű két leütése között található szövegrész.  A bekezdés formázása előtt vagy elhelyezzük a kurzort a formázandó bekezdésben, vagy kijelöljük az egész bekezdést.  Tetszőleges szöveg kijelölése után megjelenik a mini pult, ami a leggyakrabban használt formázási ikonokat tartalmazza.

3 Bekezdésformázás ikonokkal
Felsorolás / Szimbólummal megadott lista Számozott lista / Számmal megadott felsorolás Több szintű lista / Több szintű felsorolás Behúzás csökkentése / Listaszint csökkentése Behúzás növelése / Listaszint növelése Rendezés. Minden látszik / Rejtett formázási szimbólumok megjelenítése Balra zárás / Balra igazítás Középre zárás / Középre igazítás Jobbra zárás / Jobbra igazítás Sorkizárás / A szöveg egyenletes elosztása a jobb és a bal margó között Sorköz / A sorok közötti üres terület módosítása. Árnyékolás / A szöveg hátterének színezése Szegélyek Bekezdésformázás ikonokkal A bekezdések formázásához leggyakrabban használt Ikonok megtalálhatók a Kezdőlap menüszalagon a Bekezdés ikoncsoportban.

4 Bemutatom a bekezdések formázási lehetőségeit
Igazítások: Balra, Jobbra, Középre, Sorkizárt Térköz állítása Sorköz állítása Behúzások: Függő, Első sor behúzás Felsorolás és számozás Tabulátor beállítások Szegély és mintázat Iniciálé

5 Igazítások A bekezdés igazítási lehetőségek:  Balra igazított: Ebben az esetben a bekezdés minden sora a bal oldali margóhoz igazodik.  Jobbra igazított: Ebben az esetben a bekezdés minden sora a jobb oldali margóhoz igazodik.  Középre igazított: Ebben az esetben a bekezdés minden sora a két szélső margóhoz képest középen helyezkedik el.  Sorkizárt: Ebben az esetben a bekezdés minden sora mindkét szélső margóhoz igazodik. 

6 Térköz állítása  A térköz állításával két bekezdés között üres sorokat állíthatunk be szabályosan. Ha szükség van két bekezdés elkülönítésére üres hely segítségével, akkor választjuk a bekezdések közötti térközállítást. Az üres bekezdések használatát válthatjuk ki ezzel a lehetőséggel, és tagolhatjuk a szövegünket a könnyebb olvashatóság céljából. Külön megadhatjuk, hogy a bekezdés előtt és után mennyi hely maradjon ki.

7 Sorköz állítása  Egy bekezdésen belül a sorok közötti távolság beállítását jelenti. A Kezdőlap menüszalagon a Bekezdés Ikoncsoport Sorköz ikonját használjuk.

8 Behúzások A behúzások beállítására használhatjuk a Lap elrendezése
menüszalagon a Bekezdés ikoncsoport mezőit. Bekezdés behúzásának típusai: Bal oldali behúzás Jobb oldali behúzás Függő behúzás Első sor

9 Felsorolás és számozás
A felsorolásnak három fajtáját készíthetjük el szövegszerkesztő program segítségével. szimbólummal ellátott felsorolást, számmal ellátott felsorolást, többszintű felsorolást. Minden külön felsorolás pont egy-egy bekezdés. Minden bekezdés ENTER-el zárul.

10 Tabulátor beállítások
Tabulátorok fajtái Balra igazító típus a szöveg elejét határozza meg. Gépelés során a szöveg ebből a ponttól jobbra halad. Középre igazító típus a szöveg közepét határozza meg. Gépelés során a szöveg ebből a ponttól jobbra és balra halad. Jobbra igazító típus a szöveg végét határozza meg. Gépelés során a szöveg ebből a ponttól balra halad. Decimális típus a számokat tizedesvessző körül igazítja el. A tizedesjel helye a változatlan marad.

11 Szegély és mintázat A háttér lehet egy színű vagy mintázott. Nagyon vigyázni kell arra, hogy a háttér színe vagy mintázata ne rontsa az olvashatóságot. Ha sötét alapon sötét betűket használunk, akkor a kinyomtatott dokumentum könnyen olvashatatlanná válhat.

12 Szegély és mintázat  A Szegély és mintázat menüpontot választva a Szegély és mintázat párbeszédpanel Szegély lapján beállíthatjuk a szegély típusát, a vonal stílusát, vastagságát, színét és helyét is.

13 Iniciálé Iniciálét a Beszúrás menüszalag Szöveg csoportjában található Iniciálé parancsával készíthetünk. Először ki kell választani a típusát. Ha a Süllyesztett típust választjuk akkor az iniciálé a szövegtörzsbe kerül, és egy hosszabb bekezdés jobbról és alulról körülveszi. A Margóra menüpontot választva az iniciálé a margóra kerül. Ekkor a szövegtörzsben nem foglal helyet. 

14 Iniciálé Az Iniciálé beállításai menüpontot kiválasztva lehetőségünk van megadni a betűtípusát a bekezdéstől mért távolságát pontban. Itt állíthatjuk be az iniciálé mellett megjelenő sorok számát is.

15 Források


Letölteni ppt "Salamon Róza felkészítő tanár"

Hasonló előadás


Google Hirdetések