Bioélelmiszerek Név: Román Róbert

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ökológiai gazdálkodás - a fenntartható élelmiszertermelés rendszere
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
Alap Termékek.
Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Készítők: Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola
Egészséges táplálkozás
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Öltözködés és kozmetikumok
Flavon max termékcsalád
Biogazdálkodás.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Környezetértékelési módszerek
Természeti erőforrások védelme
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Bioszappan vs. bolti szappan Sokan gondolkodtak már el azon, hogy melyik is a jobb szappan, amit kapunk a boltokban, hiszen az már elő van készítve és.
Reformtáplálkozás.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
Élelmiszerek 1032 Budapest, Bécsi út 134 Mihók Ramóna
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
A helyes táplálkozás.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Az információ-technológia alapfogalmai
Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Resveratrol "Borban az igazság!"
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Az SCD Probiotikus technológia a növények ápolásában
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
A mezőgazdasági növények sokfélesége a közvetlen értékesítésben Valorisation de la biodiversité cultivée dans les circuits courts Kiss Csilla, Védegylet.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Mosonmagyaróvár november 25.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Környezetvédelem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Környezet és egészség.
Bemutatkozik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Oláh Liliána Kiss Liliána
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Bioélelmiszerek Név: Román Róbert Felkészítő tanár: Beták Norbert, Ing. ISKOLA: Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola Komáromi út 28, Érsekújvár – Szlovákia

Bevezető kérdések Miért vegyünk bioélelmiszert? Egészségesebb a bioélelmiszer? Mi a különbség a bioélelmiszer és a nem bioélelmiszer között?

Tartalomjegyzék Bevezető Biogazdálkodás Ökológiai termesztésű területek Európában Biotermékek jelölése Biotermékek Jó példa Összehasonlítások Ellenőrző kérdések Forrás

Bevezető Bioélelmiszerek csak természetes adalék anyagot tartalmazhatnak. Bioélelmiszer mellet felhozott érvek: Tápanyagokban gazdagabbak Több vitamint tartalmaznak Több antioxidánst tartalmaznak, melyek védik a sejteket Nem tartalmaz növényvédő szereket

Növény termesztés során tilos alkalmazni: Szintetikus vegyszereket Műtrágyákat Növényvédő szereket Génmódosítot szervezeteket Ionizációs besugárzást a tartósításra Az állat tenyésztés során tilos használni: Antibiutikumot Hozamfokozót Mesterséges adalékanyagokat a feldolgozáskor

Elenőrző kérdések Mi az a bioélelmiszer? Sorolj fel 3 érvet miért jobb a bioélelmiszer! Sorolj fel néhány dolgot amit tilos használni a bioélelmiszer termesztésekor és tenysztésekor.

Biogazdálkodás Világ minden részén jelen van a biogazdálkodás. Ezt a gazdálkodás módot több féle névvel illetik: Ökológiai gazdálkodás Organikus gazdálkodás Biológiai gazdálkodás Alternatív gazdálkodás

Természetes folyamatokon alapul és kerüli a káros hatású anyagok alkalmazását. Úgy állítja elő az értékes, egészséges élelmiszereket hogy közben megőrzi a táj, az élővilág, a környezet és benne az ember épségét.

Biogazdálkodás eredete 1800-as évek elején alakult ki. Indíték: az ipari mezőgazdaság mellékhatásai igen nagy természeti károkat okoztak. Nitrogén műtrágyák elterjedése (környezetrombolás) Hibrid fajták nemesítése (magfogás megszűnése) Gazdaságok gépesítése (munkanélküliség)

Ellenőrző kérdések Mi az a biogazdálkodás? Milyen más szavakkal illethetjük a biogazdálkodást? Mikor és miért alakult ki?

Ökológiai termesztésű területek Európában (2009) Összesen 9,2 millió ha ökológiai terület van Európában Körülberül 260.000 ökológiai gazdálkodás. Az Európai Unióban 4,7%-a áll ökológiai művelés alatt. Szlovákiának 4%-a áll ökológia művelés alatt kb. 95000 ha. A világ bioterületének 25%-a Európában van.

Biotermékek jelölése Az első logó az Európai Únió biogazdálkodás logója. A másik kettő logó a Magyarországi biogazdálkodás logója. Magyarországon ezt két szervezet felügyeli: HU-ÖKO-01 HU-ÖKO-02

Biotej Ökológiai módon tartott tehenek teje több kedvező élettani hatású telítetlen zsírsavat tartalmaz. Ez fontos szerepet játszik a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák megelőzésében.

A biogyümölcsök és -zöldségek Több vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Finomabb az ízük. Tovább is maradnak el anélkül, hogy rothadni kezdtek volna.

Jó Példa Ökológiai oktatási központ Družstevná pri Hornáde (Sároskisfalucska) településen. Mit tesznek a biokertekért: Központi magbank kialakítása Tréningek - biokert tervezés,alapítás gyakorlati megvalósítással. Oktatási programok, módszertanok

Organikus VS Konvencionális Ásványok milliekvivalensben Zöldségek Kalcium Magnézium Kálium Nátrium Mangán Vas Réz Cukorborsó Organikus 40,5 60,0 99,7 8,6 60,6 227,0 69,0 Hagyományos 15,5 14,8 29,1 0,0 2,0 10,0 3,0 Káposzta 43,6 148,3 20,4 13,0 94,0 48,0 17,5 15,6 53,7 0,8 20,0 0,4 Saláta 71,0 49,3 176,5 12,2 169,0 516,0 16,0 13,1 1,0 Paradicsom 23,0 59,2 6,5 68,0 1938,0 53,0 4,5 58,6 Spenót 96,0 293,9 257,0 69,5 117,0 1584,0 47,5 46,9 84,0 19,0 0,5 Research conducted by Firman E. Bear at Rutgers University in the Natarul Gardener’s Catalogy (1995) Fordította: Román Róbert

Konvencionális vs. ökológiai gazdálkodás Konvencionális / integrált Bio = Ökológiai szaporítóanyag Vegyszerrel csávázott vagy csávázatlan Csávázatlan vagy ökológiai kezelés, pl. gyógynövény kivonatokkal gyomszabályozás Vegyszeres (herbicidek) Mechanikai vagy mulcsozás növényvédelem Vegyszeres (fungicidek, zoocidek) Előrejelzésen és megelőzésen alapul, természetes anyagok használata (engedélyezett szerlista) tápanyag utánpótlás N, P, K műtrágyák Szerves trágya, zöldtrágya, komposzt, talajélet

Biotermék vs. konvencionális termék VIVANI BIO Étcsokoládé FIGARO Étcsokoládé Ára : 1,95€ Összetevői ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak Tartalmaznak ízfokozókat, mesterséges aromákat, színezékeket stb. Ára : 0,90€

Ellenőrző kérdések indítása

Rossz válasz!!! Próbáld meg még egyszer

Melyik NEM a bioélelmiszer mellet felhozott érv? Több antioxidánst tartalmaznak melyek védik a sejteket a b Tápanyagokban gazdagabbak c Tartalmaz növényvédő szereket d Több vitamint tartalmaznak

Jó válasz!!! Kattints ide a következő kérdésért

Miért jó a biogazdálkodás? Mert káros anyagokat alkalmaz Mert megőrzi a környezet és az állatvilág épségét b c Mert nem őrzi meg a táj épségét d Mert mérgezi a környezetet és az állatvilágot

Jó válasz!!! Kattints ide a következő kérdésért

Mi a különbség a bioélelmiszer és a nem bioélelmiszer között? A bioélelmiszer egészségesebb és több vitamint tartalmaz a b A bioélelmiszer kevesebb vitamint tartalmaz c A hagyományos élelmiszer egészségesebb d Semmi

Jó válasz!!!

Források http://sosna.sk/magyar/index.php?idc=2 http://www.tudatoslet.hu/index.php/tudatos-fzes/fzz-tudatosan/84-bioelelmiszerek-a-mindennapi-taplalkozasban http://www.origo.hu/tudomany/20100526-bioelelmiszer-es-egeszseg-uj-vizsgalat-a-fogyasztas-hatasairol.html http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/bioelelmiszerek_okopiac_az_egeszsegert/20030310172618 http://www.kezunkbenajovonk.hu/

Köszönöm a figyelmet!