Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog."— Előadás másolata:

1 Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog

2 Bio-nem bio? Egyem- ne egyem?
Gyakran mondják hogy az egészséges élet titka az egészséges táplálkozás valamint az egészséges ételek. Van aki csak divatból, de van aki tudatosan vásárol bio élelmiszereket különböző bio boltokban, zöldségesnél, piacon. Azok az emberek akik bio élelmiszereket vásárolnak,fogyasztanak azok nem csak a környezetük védelme érdekében tesznek így hanem egészségük védelme érdekében és a genetikailag módosított élelmiszerekkel, vegyszerekkel és adalékanyagokkal szembeni ellenérzés miatt választják inkább a biotermékeket.

3 Élelmiszerkatasztrófák
A különböző élelmiszerkatasztrófák mostanság Európában elég gyakoriak. A kergemarhakór,dioxin,nitroflen-botrány…stb. A csecsemőknél igen veszélyes a primőr zöldségekben lévő túlzottan magas nitrát tartalom. A bioélelmiszer előállítása során tilos szintetikus vegyszerek, műtrágyák, növényvédő szerek használata, tilos az ionizációs (tartósító) besugárzás, az állattartásban antibiotikumok, hozamfokozók, míg a feldolgozás során mesterséges adalékanyagok alkalmazása.

4 Miről ismerhető fel a bioélelmiszer?
A bioélelmiszerek szigorú feltételekhez vannak kötve. Hazánkban az ellenőrző tevékenységet két szervezet végzi: a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökogarancia Kft. Fontos a termékek származási helyét megnézni.Sokszor van írva a csomagolásra hogy bió, de nem minden esetben tényleg BIO, sokszor reklámfogás céljából írják rá a termékre. Az ellenőrzött élelmiszerek csomagolásán megtalálható az ellenőrző szervezet neve, a HU-ÖKO-01 vagy a HU-ÖKO-02 kódszáma, illetve a következő két felirat valamelyike: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból; Ellenőrizte: (kódszám).

5 Ökopiac,Biopiac Bio és Öko piacok olyan piacok, ahol kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket lehet árusítani. A piacon garantáltan ellenőrzött biotermékek (zöldségfélék, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek) kaphatók, az árusok csak ellenőrzött termékeket árusíthatnak. Öko termékek vannak gyógynövényboltokban, sőt drogériákban is, gyógyszertárakban is, ezek azonban többnyire gabonaőrlemények vagy egyéb módon tartósított élelmiszerek.

6 Mitől bio a bio? „Amit eszel azzá leszel”
A biotermékek különösen gazdag tápanyag és ásványi anyag valamint vitamintartalmuk is több, ízletesebbek, mivel a termesztés során a nagy terméshozamok helyett a magasabb táplálkozási értékek elérése és a termőföld tápanyagainak a visszapótlása az elsődleges cél. Bioterméknek csak azok amik vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával termettek.

7 Mindegy honnan származik a vásárolt bioélelmiszer?
Nem mindegy! Lehet más országban olcsóbb, de szállításuk körülménye eléggé kétes lehet, ezért jobb ha saját országodba, a lehető legközelebbi helyről vásárolsz biotermékeket.

8 Ökóélelmiszerek árának megítélése:

9 ÉLELMISZERPIRAMIS 20 % Zsír 20% Fehérje
Ásványi-és Ballasztanyag, Vitamin 60% Szén-hidrát

10 Az egészséges életmód 11 pontja
A 20. századi életmód- és táplálkozásbeli változások felelősek jelenkori betegségeink jó részéért. Életmódváltozás néha sokkal jobbnak minősűl, mint a fogyókúra. Tudatosan táplálkozzunk , ismerjük meg a nyersanyagokat. Legyen ritmusos a táplálkozásunk. Igazodjunk dolgokhoz évszakokhoz, napszakokhoz és szerveinkhez. Legyünk tisztába az előfordulható betegségekkel, ismerjük meg testünket és működésüket. SPORT Bizonyos élelmiszereket kerüljünk,  legevidensebbek a fehér liszt, finomított cukor, transzzsírok, szénsavas üdítők stb. Együnk sok-sok zöldséget, sőt még annál is többet. Igyunk sokat, elsősorban vizet, másodsorban zöld teát. Vitaminokban, ásványi anyagokban, változatos étrendet állítsunk fel, és fontoljuk meg a táplálék kiegészítők használatát. Törekedjünk a vidám, kiegyensúlyozott életre, a lelki harmóniára, a belső békére. Ajándékozz egy mosolyt 

11 Tudtad? Biománia az új táplálkozási betegség-ORTOREXIA, valójában egy pszichés zavar. Az ORTOREXIÁBAN szenvedő emberek csak bio élelmiszereket fogyasztanak, sokan csak nyers ételt vesznek magukhoz vagy egy bizonyos táplálkozási elvet követnek. Ők csak bioboltban és -piacon vesznek mindent. Még a legkisebb kilengés is lelki válságot és pszichoszomatikus tüneteket okoz náluk.

12 Elég C-vitamin van a szervezetedbe?
C-vitaminhoz manapság nagyon könnyen hozzá juthatunk. Nem is tudjuk igazán mennyire gondot okozhat a hiánya.

13 C-vitamin Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök. Javasolt napi szükséglet: 60 mg Az immunrendszer a C-vitamin nélkül nem tud normálisan működni. Egyes hormonok szintéziséhez is nélkülözhetetlen. Gyorsítja a sebek gyógyulását, növeli a vasfelvevő képességet.

14 C-vitamin túladagolása, hiánya
Hiánybetegsége a skorbut, ez megelőzhető friss gyümölcsök rendszeres fogyasztásával. C vitamin túladagolás vesekő kialakulásának veszélyével, a szövetekben való lerakódással, húgysavszint növekedéssel, hasi görccsel, felfúvódással, stb. jár.

15 Felhasznált források:


Letölteni ppt "Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog."

Hasonló előadás


Google Hirdetések