Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Oláh Liliána Kiss Liliána

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Oláh Liliána Kiss Liliána"— Előadás másolata:

1 Oláh Liliána Kiss Liliána
Hétköznapi mérgeink Oláh Liliána Kiss Liliána 9/B

2 Kattintson a tetsző címre!
Tartalomjegyzék Háztartási vegyi anyagok Gépkocsik Levegőillatosító Körömlakk, szempillafesték, egyéb sminkek Samponok Tusfürdők, testápolók, krémek Beltéri levegő Fogkrém Záró Dia Dezodor, parfümök Kattintson a tetsző címre!

3 Háztartási vegyi anyagok
Közös jellemző: irritálják a bőrt a szemet veszélyesek az egészségre Az ilyen szerekben megtalálható: benzol (rákkeltő) Tipp: Az ásványi savak (sósav) helyett használjunk természetes savakat: ecetet, citromot. Súrolásra konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát ajánlunk

4 Levegőillatosító Tartalmaz: Formaldehid- et fej-fájást,
rosszullétet okozhat fel-tételezhetően hormonális hatású dietil-ftalát különféle allergiát kiváltó anyagok

5 Samponok Gyakori összetevő: Nátrium-lauril-szulfát
DMDM Hydantion(a samponok gyakori alkotója) allergiát, fejfájást, depressziót, asztmát okozhat gyengíti az immunrendszert. Tipp: Kerüljük a gyakori haj- mosást! Használjunk természetes alapanyagokból készült, esetleg bio samponokat.

6 Tusfürdők, Testápolók, Krémek
Gyakran tartalmaznak baktériumölő anyagokat(triklozán) Tusfürdők: Testápolók: Krémek: További információkért kattintson a képekre!

7 Tusfürdő . A tusfürdők, habfürdők használatánál különösen vigyázni kell : a mennyiségre, ne maradjanak a bőrön. Minél jobban habzik egy tus-, vagy habfürdő annál jobban szárít. Tipp: Használjunk natúrkozmetikumokat amelyek ugyanolyan hatékonyak, mint szintetikus mostohatestvéreik.

8 Testápolók Leginkább a bőrirritáció szempontjából veszélyesek,hiszen veszélyes vegyi anyagokat találhatunk bennünk Pl.: alumínium

9 Krémek Alumínium származékok Alumínium vegyületek Tartósítószerek
Kőolaj származékok (akadályozzák a bőr méregtelenítését) Mindig csak egyfélét használni. Nem szerencsés, ha eltér az arclemosó és az arckrém márkája

10 Fogkrém A fogkrémek nagy része tartalmaz:
nátrium-fluoridot (nagy mennyiségben irritáló hatású, elképzelhető, hogy mérgező, károsítja az ideg- és az emésztőrendszert) triklozánt Tipp: Keressünk alacsony nátrium-fluorid tartalmú, triklozán mentes fogkrémeket!

11 Dezodor, parfümök A kozmetikumok, így a dezodorok tartósítására is gyakran a parabéneket használják. Ezek a vegyi anyagok behatolnak a bőrbe, hormonális hatásúak és lehetséges rákkeltő anyagok Tipp: Vásároljunk parabénmentes dezodorokat, kerüljük a parfümök használatát.

12 Gépkocsik A gépkocsi is a veszélyes anyagok tárháza: a fagyálló folyadék, a glikol erős méreg; az akkumulátor maró kénsavat és mérgező ólmot tartalmaz. A motorolaj veszélyes a környezetre; a régi fék és kuplungtárcsák azbesztből készültek; a gumiabroncs meg a mai napig rákkeltő poliaromás szénhidrogéneket (PAH) tartalmaz. Tipp: Ha nincs fagy, csak ioncserélt vizet és ne fagyállót használjunk hűtőfolyadéknak!

13 Körömlakk, szempillafesték, egyéb sminkek
Ezek illékony összetevői károsak az egészségre. Például a toluol: Bőrirritáló hatású, károsítja a májat, a bőrt, a veséket, az ideg, a légző és a keringési rendszert, nagyobb mennyiségben vetélést okozhat. Tipp: Gondoljuk meg a szempillaspirál használatát! A szemorvosok véleménye szerint a vízálló festék a kevésbé rossz megoldás.

14 Beltéri levegő Tipp: A beltéri levegő minőségét legegyszerűbben szellőztetéssel lehet javítani. Kedvező hatásúak a cserepes szobanövények. Kerüljük a légfrissítők használatát! A szobák levegőjében felhalmozódnak a káros gázok és más légszennyező részecskék. A dohányfüst több száz vegyi anyagot tartalmaz, ezek egy része rákkeltő. A különböző festékekből, ragasztókból, műanyagokból illékony vegyületek szabadulnak fel.

15 "Ahhoz hogy egészséges maradj nem csak szellemileg kell jól lenned a külső mesterséges mérgeket is kerülnöd kell” Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Oláh Liliána Kiss Liliána"

Hasonló előadás


Google Hirdetések