Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A számítógépes memória jellemzői
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
Készítette: Simon Anett 9.c
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
Mikrokontrollerek - MCU -. Mikor kontroller, amikor professzor? Az Aranyköpések c. gyűjteményből…
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
A számítógép felépítése
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Memóriák képekben Takács Béla
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép tárolóeszközei
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr Név: Bors Zoltán, 10. o Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr Választott téma: Memóriák típusai, jellemzői Iskola neve: Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Iskola címe: 7400 Kaposvár, Pázmány Péter utca 17. Prezentációm célja, hogy egyszerű, átlátható módon bemutassa a memóriákat.

Memória

Mi célt szolgál a memória? A számítógép által végrehajtandó utasításokat és az utasításokhoz szükséges adatokat a gép működése közben a memória tartalmazza. Ennek elvét a képen látható magyar tudós alkotta meg: Ki lehet ő? „A program és az adatok is a gyors memóriában legyenek!” Neumann János

A Kezdetek: Ferritgyűrűs memória: Jellemzők: 32x32 vagy 64x64 bit négyzet-milliméterenként 1 gyűrű (majdnem szemmel látható) 64x64 bites átmérője: kb. 30 cm több kg tömegű is lehet

Memóriák jellemzői: Tárolóképesség (pl. 2 GB – kb 20.000 db 300 oldalas könyv) Sebesség (A legjobbak már 2.500 MHz-nél is gyorsabbak) Fizikai felépítés (pl. ROM = Read Only Memory)

Memóriatípusok: RAM……………………….. Random Access Memory - SRAM - DRAM - CMOS ROM……………………….. Read-Only Memory PROM……………………... Programmable Read-Only Memory EPROM……………………. Earsable Programmable Read-Only Memory EEPROM………………….. Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory Flash Memória……………. (Speciális EEPROM) - NOR - NAND Virtuális Memória ………... (Ha nincs operatív memória)

RAM: Közvetlen hozzáférésű. Írható-olvasható. Ez szolgál az általános feladatok megoldásához szükséges adatok tárolására. Tartalmát a gép kikapcsolásakor elveszti.

RAM típusai: SRAM(statikus memória): A tárolt adat a tápfeszültség megszűnéséig marad meg. Energiatakarékos, gyors. DRAM(dinamikus memória): Tartalmát meghatározott időközönként frissíteni kell mivel bizonyos idő után az adatok elvesznek. CMOS-RAM: A merev- és hajlékonylemez-meghajtók és a memória jellemzőit tárolja. PC belső óráját működteti. Tartalmát a gép kikapcsolt állapotában hosszú ideig megőrzi. Ez hol lehet hasznos? Például BIOS – Setup változók tárolása

ROM: Gyárilag programozott. Csak olvasható. ROM Memória chip

PROM: Programozható. Csak olvasható. Programozás beégető készülékkel. Nem törölhető és nem írható felül.

EPROM: Törölhető. Többször újraírható. Törlése ibolyántúli fénnyel vagy röntgen–sugárral.

EEPROM: Törölhető. Újraírható. Törlés és újraírás elektromos feszültséggel. Ilyenek a Flash memóriák is. Például a SIM-kártyák

Flash Memória: Nem felejtő, megmaradó típusú adattároló technológia. Elektronikusan törölhető és újraprogramozható. Nincs szüksége tápfeszültségre, az információt háttértárakban használják. Hol használnak Flash memóriát? Például „pendrive”

Flash Memória típusai: NOR: Párhuzamos adathozzáférés, közvetlenül futtatható benne program, kisebb kapacitású. NAND: Soros adathozzáférés, nem futtatható benne közvetlenül program, nagy kapacitású.

Virtuális Memória: -HA NINCS HARDVER - Az operációs rendszer vagy a számítógép hardvere által nyújtott szolgáltatás. Egy külső tárolóterület igénybevételével, a futó program számára átlátható módon biztosítja, hogy a program végrehajtáskor a központi vagy operatív memória fizikai korlátai észrevétlenek legyenek. Mi ennek a hátránya? A számítógép nagyon lelassul.

Ezek voltak a memóriák – Emlékszel? Egyéb kérdések?

Köszönöm a figyelmet!

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Memóriaegység http://hu.wikipedia.org/wiki/Flash_memória http://hu.wikipedia.org/wiki/Virtuális_memória