Készítette: Balogh Vanda. Rómában született 17 évesen házasodott, 1 gyereke születtet Az uralkodó elrendelte, hogy váljon el Ezt megtagadta és önkéntes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Advertisements

Bonaparte Napóleon ( ).
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Tiziano: III. Pál unokái körében. A kép értelmezése előzetes információk nélkül Kik ők? Mit sejtünk? A kép központi figurája az ülő alak, görnyedt testtartásból.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
Az Aranybulla.
A Királyok Királyának élete. Sok - sok évvel ezelőtt élt egy király. Nem volt egy átlagos király. Más volt, mint a többiek. Miért? A legtöbb király palotában.
A hódító Róma.
HAZÁNK A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
AZ OLASZ EGYSÉG LÉTREJÖTTE
Árpád-kor Gyakorlás.
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
( ).  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király.
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
A mohácsi csata.
Zrínyi Miklós életműve
Ókori görög régészeti leletek
Szeretnék bemutatni valakit:
A Római világ és a barbárok
Magyarország a II. világháborúban.
Róma története a kezdetektől a köztársaság bukásáig
GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula.
A köztársasági Róma.
Az egyeduralom létrejötte
A polgárháborúk kora.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Salamon temploma 11/C.
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
SZÍNPADI JÁTÉK – A LEGENDA Szép Dochia története “PETRU MUSAT” ISKOLA, SIRET, ROMANIA.
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Amikor én még… Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
Charles Augustin de Coulomb
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Görög-perzsa háborúk i.e
A mohácsi csata.
Ikarosz és a repülés.
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Napóleon A császár.
1.Hálás - mások hitéért és szeretetéért Kol 1,4. Bátorít! 2.Ismeri az Atyát - mint szabadítót. Kol 1,13 és Jézust - mint aki megbékéltetett az Atyával.
Az egyeduralom kialakulása. A principátus és a császárság
Városállamok- Birodalmak
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
A hódító háborúk következménye: a köztársaság válsága A köztársaság válsága.
A köztársasági Róma.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
HUNOK A hunok Belső-Ázsia sztyeppéiről származó, ismeretlen nyelvű nomád nép tagjai voltak. A Kárpát-medencei központú Hun Birodalom jól ismert az írott.
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
Róma – Összefoglalás.
Julius Caesar.
Kinizsi pál 1431?-1494.
Deák Ferenc.
Út az egyeduralom felé Marius és Sulla.
Bonaparte Napóleon
Az egyeduralom létrejötte
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Napóleon Bonaparte.
Hellasz egységesítése
A hadvezér és a birodalma
Kolozsvár.
Előadás másolata:

Készítette: Balogh Vanda

Rómában született 17 évesen házasodott, 1 gyereke születtet Az uralkodó elrendelte, hogy váljon el Ezt megtagadta és önkéntes száműzetésbe vonult de később vissza tért Rómába Kis-ázsiai szolgálatai során sok csatában részt vett. Kulcsszerepet játszott Milétosz ostrománál Ezért kitüntetést kapott és a szenátus tagja lett Visszatért Rómába és megkezdte politikusi pályafutását

Egymás után szerezte meg a kitüntetéseket Majd megvált hivatalától és vissza tért Rómába, érdek házasságot kötni A vezetők előre menettele őt nem akadályozta előre menetelében Folytatta bírói munkáit is Majd magas rangú pap lett, így bele szólhatott a törvény hozásba

Meghódította a Gallokat és Germánia egy részét Rómához csatolta Legyőzte a helvetiusokat, nerviusok és a venetákat Hadjárata 800 meghódított, 300 legyőzött törzset; 1millió rabszolgát és 3millió halottat eredményezett

A szenátus visszarendelte Caesart Rómába, hadseregét pedig feloszlatták. Caesar úgy gondolta, hogy vádat emelnek ellene és politikailag kirekesztett lesz. Pompeius árulással és engedetlenséggel vádolta őt. Ezért átlépte a Rubicon folyót ezzel polgárháborút indított el.

Visszatért Itáliába és elkészítette végrendeletét Megszegte a törvényeket ezért a szenátus megharagudott (pl.: pénzre verette a kép mását ) Lassan minden az ő kezébe került és egedül döntött az ország ügyeiben

Caesar királlyá válásától való félelem tovább folytatódott. Felült a Rostrán lévő aranyozott székére de nem fogadta el a királyságot Caesar még egy hadjáratot tervezett Parthiába. Az ellenzék tudta, hogy egyetlen esélye Rómát Caesartól megszabadítani, ha nem hagyják őt Parthiába indulni. Caesart megtámadta a szenátorok egy csoportja, szúrást szenvedett el, és Pompeius szobrának lábánál esett el.