Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Deák Ferenc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Deák Ferenc."— Előadás másolata:

1 Deák Ferenc

2 Élete Született 1803. október 17. Söjtörön.
Elhunyt 1876. január 28. (72 évesen) Budapesten. Foglalkozása ügyvéd, politikus Aláírása:

3 Húszévesen ügyvédi oklevelet szerzet
Húszévesen ügyvédi oklevelet szerzet. Vizsgáján a vizsgáztató tanára így szólította fel:”Mondja meg nekem, jelölt úr, kihez hasonló az akadémián még nem volt…” Bátyja lemondott követi megbízásáról és maga helyett Ferencet jelölte: „Küldök én helyembe olyan fiatal embert, kinek kisujjában több tudomány és képesség van, mint az én egészvalómban”. 1840-ben szabadon engedte a törvénytelen perekben elítélt ellenzéki vezetőket. A következő orsz.gyűlésen a reformpárti ellenzék fő célja a nemesi adózás volt. A zalai megyegyűlésen a kormánypárti maradi urak lepénzelték a szegény nemeseket, hogy a nemesi adózás ellen szavazzanak. Deák Ferenc hamarosan lemondott követi megbízás miatt.

4 Az 1848-as forradalomban aktívan részt vett.
A minisztérium alakításakor Batthyány azonnal felterjesztette őt igazságügy-miniszternek. „ Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény” 1866 nyarán kitört  porosz–osztrák–olasz háborúkétségessé tett mindent. Ismét felütötte fejét a forradalom lehetősége. A königgrätzi csata kimutatta a Magyarországon is uralkodni akaró osztrákok gyengeségét, így ki kellett békülniük magyarokkal. A háborús veszteség után a császár november 17-ére újra összehívta a magyar országgyűlést, és minden nehézség elhárítása után, amiben az uralkodó mellett Deákot illette a legfőbb érdem. Betegsége és a kor is mindinkább erőt vett rajta, de szellemének magas röpte ugyanaz maradt.

5 Halála Élete 73. évében, hosszú szenvedés után, 1876. január 28- án, éjjeli 11 órakor halt meg szívinfarktus következtében. Erzsébet királyné maga is megjelent a nemzet halottjának ravatalánál.

6

7 Készítette: Horváth Luca és Horváth Gergely
Köszönjük a figyelmet Készítette: Horváth Luca és Horváth Gergely


Letölteni ppt "Deák Ferenc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések