Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú."— Előadás másolata:

1 Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú volt.

2 OCTAVIANUS AUGUSTUS Imperator Caesar Augustus volt.
A szenátus megajándékozta a Fennséges (Augustus) névvel. Békét és rendet adott a római népnek. Visszaállította a régi családi törvényeket. A nős, gyermekes férfiakat támogatta.

3 Augustus, a keménykezű A saját lányát és unokáját is megbüntette. Száműzte őket egy szigetre. Megjavíttatta a régi templomokat és elrendelte újak építését.

4 A birodalom kormányzása
Senkinek nem tartozott felelősséggel. Egyedül kormányozta a birodalmat. Egyszerre több hivatalt is viselt. Ő lett a pontifex maximus is, vagyis a legfőbb pap.

5 Róma, a világbirodalom Kirerjesztette a Római Birodalom területét. Északon a Rajna és a Duna volt a határfolyó. Sok háborút viseltek a germánok ellen. A rómaiak a határon túl élő népeket barbároknak nevezték. A birodalmat a limes vette körül. Ez volt a megerősített határrendszer.

6 TRAIANUS Kiváló hadvezér volt. Hispánia tartományban született között uralkodott. Kormányzása idején volt a birodalom a legnagyobb kiterjedésű. Megkapta a Legjobb császár nevet. A nép kedvelte és tisztelte őt.

7 Trianus, a hódító Még Britannia és Egyiptom is a birodalom része volt.

8 A provinciák A provinciák a külterületek voltak.
Az első provincia Szicília volt, melyet a pun háborúban szereztek meg. Élükön a helytartók álltak, akik a császárnak tartoztak hűséggel. Pannónia székhelye Aquincum volt.

9 A Forum Romanum Róma főtere volt. Egyben a piacok színtere is.
Több isten temploma állt itt. A középkorban a város elhanyagolt része volt. A gyülekezés és a törvénykezés célját is szolgálta.

10 Átismételjük, megvitatjuk
Ki kapta meg a Fennséges nevet? Ki volt Traianus császár? Mit neveztünk limes-nek? Kik voltak a barbárok? Mi a Forum Romanum?

11


Letölteni ppt "Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések