Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula."— Előadás másolata:

1 GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula

2 Gaius Julius Caesar római hadvezér és politikus
Gaius Julius Caesar római hadvezér és politikus. Fontos szerepet játszott a köztársaság felszámolásában és a császárság intézményének létrehozásában. Elfoglalta Galliát, és elsőként vezetett hadjáratot Britanniába – mindkettőt saját kezdeményezésre. Minden idők egyik legnagyobb hadvezére (stratégája) volt és nagyszerű politikus is (mindkettő alatt leginkább az értendő, hogy kitűnően tudott bánni az emberekkel). Jelentősége az ókor történetében Nagy Sándoréval vetekedik.

3 A Gall háború A Gall háború kr.e. 58-ban kezdődött és kr.e. 49-ben ért véget. az egész hadjárat 800 meghódított várost, 300 leigázott törzset, egymillió rabszolgának eladott embert és hárommillió csatában elesettet eredményezett. A korabeli történészek közismerten eltúlozták az ilyesfajta számokat, de Caesar gall hadjárata mindenképp a legnagyobb volt Nagy Sándor hadjárata óta. A győzelem is sokkal tartósabb volt, mint Nagy Sándoré, a gallok sosem kapták vissza kelta azonosságukat, sosem próbálkoztak egyetlen nemzeti felkeléssel, és hűek maradtak Rómához egészen a Nyugatrómai Birodalom bukásáig, 476-ig.

4 Halála Julius Caesar császárságától való félelem miatt a szenátus néhány tagja merényletet tervezett ellene . Caesar a Theatrum Pompeiumba hívta össze a szenátust március idusán (Kr. e március 15.). Pár nappal előtte egy jós azt mondta Caesarnak, óvakodjon március idusától. A gyilkosok – akik a gyilkosság után bezárkóztak Juppiter templomába – köztük volt Gaius Trebonius, Decimus Junius Brutus, és Caius Cassius Longinus. Caesar 23 szúrást szenvedett el.

5 Köszönöm a figyelmet! Készítette:Farkas Gyula Animálta:Farkas Gyula Forrás:WIKI


Letölteni ppt "GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula."

Hasonló előadás


Google Hirdetések